kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Enka'nın santrali 6 ay gecikecek
Intergen-Enka ortaklığıyla İzmir Aliağa'da kurulacak 1.400 megavat'lık doğalgaz santrali, konsorsiyumun diğer iki santral projesinden 6 ay geç bitecek. Shell Gaz ve Enerji Türkiye Bölümü Başkanı Sybe Visser, ortakları Intergen'in Enka ile ihalesini kazandığı projenin, Adapazarı ve Gebze'deki santrallerden farklı bir finansman paketi olduğunu söyledi.

Moda Fuarı'na 170 ihracatçı katılacak
UluslararasI İstanbul Moda Fuarı kapsamında Türkiye'de bulunan yabancı alıcılar, Türk tekstil ve hazırgiyim üreticileri ile görüşmelere başladı. Crowne Plaza'da devam eden görüşmelerde, tekstil ve hazırgiyim ihracatı için önem taşıyan pazarlar olarak kabul edilen 9 ülkeden gelen 20 alıcı firma, 170 Türk ihracatçı firma ile görüşecek.

Esbank 73. yaşını kutluyor
EsKİŞEHİR'DE, 18 Eylül 1927'de bir grup işadamı tarafından 500 bin TL sermayeyle kurulan Esbank, 73'üncü yılını kutluyor. 1955 yılına kadar tek şubeyle hizmet veren Esbank, 1970'li yıllarda bölgesel olarak faaliyet gösterdi, sonra ulusal bir banka olma yolunda önemli adımlar attı. Bugünse 150 bankacılık işlemini telefon veya bilgisayar tuşlarıyla yapacak altyapıya sahip.

Sabancı'nın sözleri siparişleri kaçırdı
SabancI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın 'Tekstilden çekileceğiz' açıklaması, holding bünyesindeki tekstil şirketlerini zor duruma soktu. Sabancı'nın açıklamasından sonra çalışanların morallerinin bozulması bir yana, şirket yöneticilerinin de iş bağlantısı yapmakta zorlandığı ifade ediliyor. Öyle ki, holdingin en büyük şirketlerinden Bossa'nın da çareyi konfeksiyon alanına yatırım yapmakta bulduğu ifade ediliyor. Holdingin tekstil şirketlerinden bir yönetici, durumdan dert yanarak, "Çalışanlar, doğal olarak 'yarın şirketler kapanacak mı?' diye düşünüyor. Dolayısıyla çalışma azimleri kırılıyor. Biz bu işin en az birkaç yıl süreceğini anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca kapanması gündemde olan bir şirketin sipariş alması da çok kolay olmuyor" diye konuşuyor.

Yetkili, uluslararası şirketlerin bir yıl sonra da olsa kapanması gündemde olan bir şirketle çalışmak istemediğini belirterek, "Uluslarası şirketler, bir yıl sonraki siparişini bugünden veriyor. Bizimle çalışanlar, 'Madem şirket birkaç yılda kapanacak, başka tedarikçi arayayım' diye düşünüyor. Dolayısıyla siparişinin bir kısmını başka şirketlere kaydırıyor. Bu da kayba yol açıyor" diyor.

Özince CNN'de
Türkİye İş Bankası, son bir yıldır gösterdiği hızlı performansı ile sadece Türkiye'de değil dünyada da dikkatleri üzerine çekiyor. Bankanın genel müdürü Ersin Özince'nin bu başarıda önemli bir paya sahip olduğu artık herkes tarafından kabul ediliyor. Özince, bu başarıların mimarı olarak dünyanın bir numaralı haber kanalı CNN'de yayınlanan 'Business Unusal' adlı programda, hem Türkiye'yi anlatacak, hem de İş Bankası'nın gelecekle ilgili stratejileri hakkında bilgi verecek. 16 Eylül Cumartesi günü yayınlanacak olan program, 17 Eylül Pazar ve 20 Eylül Pazartesi günleri de tekrarlanacak. Özince, bu programa katılan ilk Türk ünvanına da sahip olacak. Bugüne kadar Swissair, Bell Atlantic, Yahoo, Amazon, Sun, Nike, Netscape, HP, Nestle, Edison, Tenecco ve Harley Davidson gibi dev firmaların patronlarının konuk olduğu program, Arthur Andersen sponsorluğunda yayınlanıyor.

TÜSİAD'dan 'biyolojik' rapor
Büyük patronların kulübü TÜSİAD, Ekim ayında anonsu yapılacak yeni bir rapor hazırlığında. "Türkiye'nin 21. Yüzyıl Sanayi Stratejileri" adını taşıyan raporun 'biyolojik devrim' isimli bölümü büyük ilgi uyandıracağa benziyor. Yakın bir gelecekte teknoloji kadar hızlı bir büyüme göstereceği belirtilen biyolojik devrimin etkilerini, 21 yüzyılda daha şiddetli olarak hissedilecek olması, başta TÜSİAD olmak üzere sanayi yatırımlarının da bu alana kaymasında yol gösterici olacak. Üyelerinin bu trendin dışında kalmaması amacıyla rapor çalışması düzenleyen TÜSİAD, ilaç, giyim ve gıda sektörlerindeki biyolojik devrimin yapısını inceleyecek.

Cakarta Borsası bombayla patladı
Nİsan ortasından itibaren hızla yükselerek yüzde 23'e yakın değer kazanan Cakarta Borsası bu kez bombayla patladı. Borsaya dün bombalı saldırı düzenlendi. Endonezya polisi, Başkent Cakarta'daki borsa binasında meydana gelen patlamada en az üç kişinin hayatını kaybettiğini onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı. Polis, olaya bir otomobile konulan bombanın yol açtığını bildirdi. Başkentte önemli hedeflere yönelen bir dizi patlamanın sonuncusu olan olayın Endonezya'da iktidarsızlığın yeniden başlama ihtimalinin güçlendirdiği kaydediliyor. Ülkede bir süredir eski Devlet Başkanı Suharto'nun bugün yeniden başlayacak yolsuzluk davası nedeniyle saldırılar gerçekleştirilmesinden korkuluyordu.

Ersu Meyve yabancı peşinde
Ersu Meyve ve Gıda Sanayi ortaklık için ABD'li iki firmayla görüşme kararı aldı. Şirketten dün İMKB'ye gönderilen açıklamada, Türkiye'de meyve suyu sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın hissedarı olmak isteyen firmalarla görüşmelerin yapıldığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Söz konusu firmaların müracaatı üzerine mevcut hissedarların sahibi oldukları ve halka açık olmayan hisselerden oluşan yüzde 12-13 civarındaki payın satışı için yönetim kurulumuz yetkili kılınmıştır. Ersu hisselerine talip olan her iki firma yetkilileriyle yönetim kurulu üyelerimizin görüşmeleri sürmektedir. Gelişme oldukça yeni açıklamalar yapılacaktır."

KKTC'li bankacı Rum kesimine kaçtı
KKTC'de yönetimine el konulan ve devlet tarafından yönetici atanan bankalardan Everestbank'n sahibi Elmas Güzelyurtlu Kıbrıs Rum kesimine kaçtı. Güzelyurtlu'nun Güney Kıbrıs'tan 'sığınma ve koruma hakkı' istediği kaydedildi.

Faaliyetleri 3 Ocak 2000 tarihinde durdurulan Everestbank'ta 12 bin mudinin 24 trilyon lirası kalmıştı. KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ise Güzelyurtlu'nun kaçışıyla ilgili olarak, "İngiltere'ye gidebilmek için böyle bir yolu seçmiş olabilir" dedi. KKTC'nin İngiltere polisiyle iyi bir işbirliği içinde olduğunu söyleyen Eroğlu "Güzelyurtlu'nun Rum kesimine geçişi, suçluluk kompleksi içinde yapılan bir harekettir. Biz sorunlu bankaların yönetici ve sahiplerinin yurtdışına çıkışını engellemek için tedbirler aldık. Ama bu şekilde kaçacaklarını düşünmedik" dedi.

Hidayet'e Demirbank'tan Platinum MasterCard
Amerİkan Profesyonel Basketbol Ligi NBA'ya seçilen ikinci Türk basketbolcu olan Hidayet Türkoğlu da DemirbankPlatinum MasterCard sahibi oldu. Türkoğlu, özel müşterilere verilen kartı 10 Eylül Pazar günü Bilişim 2000-A CeBİT Event Fuarı'ndaki Demirbank standından teslim aldı. Standı ziyareti sırasında hayranlarına imza dağıtan Türkoğlu'na kredi kartını D-Tanıtım Genel Müdürü Elif Erül verdi. Demirbank'ın sponsor olduğu Türkoğlu'na verilen Platinum fotoğraflı ve imzalı olduğu için güvenli bir kart olma özelliğini taşıyor. Tüm dünyada milyonlarca seçkin mağazada milyonlarca seçkin mağaza ve yüzbinlerce ATM'de geçerli olan Platinum kart, aynı zamanda yüksek teminatlı alışveriş sigortası da sunuyor.

Frankfurt-Adana uçuşu başlıyor
Alman Havayolları Lufthansa, Adana-Frankfurt direkt uçuşları için ön çalışma yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde uçuşlara başlayabileceklerini açıkladı. Lufthansa'nın Türkiye'nin de dahil olduğu Güneydoğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Pakistan Bölgesi Satış ve Servisten Sorumlu Başkanlığı'na getirilen Uwe Müller, "Adana'da müthiş bir potansiyel var. THY'nin Frankfurt uçuşlarında yolcuların neredeyse yüzde 50'sinin Adana ve civarından geldiğini tespit ettik" dedi.

Direkt uçuş
İşadamlarının çok sık Almanya'ya uçtuğunu söyleyen Müller, "Direkt uçuş olmamasının sıkıntısı yaşanıyor. Sadece Adana değil, Mersin, Gaziantep gibi şehirler açısından da Adana merkezli uçuşların olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Haftada dört uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Şebnem DENKTAŞ!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır