kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çöpçatan, gelin oldu
Bugüne kadar milyarlarca dolarlık birleşmelere çöpçatanlık yapan J.P. Morgan, bu kez gelin oldu. Chase Manhattan, J.P. Morgan'ı 36 milyar dolara satın alacağını açıkladı

Evlilik trendinin en büyük destekçisi olarak bilinen ve bugüne kadar milyarlarca dolar tutarındaki birleşmelere "çöpçatanlık" yapan J.P. Morgan, bu kez kendisi gelin oluyor. ABD'nin en eski ve etkili finans kuruluşlarından Chase Manhattan'ın, J.P. Morgan'ı 36 milyar dolara satın alacağı açıklandı. Böylelikle 150 yaşında da olsa "her genç kızın hayalinde beyaz gelinlik olduğu" tezi bir kez daha kanıtlandı.

Finans çevrelerinde büyük yankı uyandıran evliliğin, Credit Suisse'in, Donaldson Lufkin&Jernet'i 11.5 milyar, UBS'in de PaineWebber'i 16 milyar dolara satın almasının ardından kaçınılmaz hale geldiği konuşuluyor. Yeni şirketin, J.P. Morgan Chase adı altında faaliyetlerini sürdüreceği ifade edildi.

Evlilikten dev doğuyor
J.P. Morgan ile Chase Manhattan'ın birleşmesiyle doğacak devin yıllık cirosunun 52 milyar dolara, net kârının ise 7.5 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. J.P. Morgan Chase, sahip olacağı 675 milyar dolarlık aktifiyle, dünyanın en büyük bankası olan Citigroup ve ikinci sırada bulunan Bank of America'nın ardından üçüncü sıraya yükselecek. Yeni bankanın yönetim kurulu başkanlığı görevini halen Chase Manhattan'ın Başkanı olan William B. Harrison Jr. üstlenecek. JP Morgan'ın Başkanı Douglas Warner III ise ikinci başkan olacak. 9 Eylül 2000 tarihi itibarı ile JP Morgan'ın piyasa değeri 27 milyar, Chase Manhattan'ın ise 72 milyar dolar. Birleşme haberi üzerine Chase Manhattan hisseleri yüzde 4 değer kaybederken, J.P. Morgan hisseleri yüzde 2.1 yükseldi.

JP Morgan'ın kurucusu J.Pierpont Morgan 150 yıl önce kurduğu bankasıyla özellikle o dönem yeni oluşturulan ray sistemini finanse etmek için büyük çaba gösterdi. 1799'da kurulan Chase Manhattan da iki asırlık geçmişiyle ABD'nin en eski ve köklü finans kuruluşlarından.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır