kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Paylaşan kazanır'
İş hayatında 50. yılını tamamlayan Hüseyin Bayraktar, "Bana müsaade" diyor. Bayraktar'ın yeni işi üniversite kampuslarında deneyimlerini anlatmak ve 50 yılın öyküsünü yazmak

Dede Halil Bayraktar, 1900'lerin başında İstanbul'da azınlıklardan şoförlük öğrenip Kayseri'ye geldiğinde, herkes elinde bir tutam ot, otomobilin farına tutarak 'bu garip yaratığı' beslemeye gelmişti. Şaka gibi ama, ülkenin ilk Türk şoförü olan Halil Bayraktar, otomobile olan bu merakın gelecekte Bayraktar soyadını büyüteceğini bilmiyordu. Ama büyük torunu Hüseyin Bayraktar ve küçük torunu Mehmet Bayraktar, sadece otomotivde 50 milyon dolar ihracatı olan bir holding yarattı. İş hayatının 50. yılını tamamlayıp "Bana müsade" diyen Bayraktar Holding Onursal Başkanı Hüseyin Bayraktar, yaptıklarını ve içinde ukde kalanları anlattı...

* Geri dönüp baktığınızda içinizde ukde kalan, yapamadığınız bir şey var mı?

Tabii ki 50 yıl içinde 'niçin bunu böyle yaptım' şeyler muhakkak var. Arzulayıp da koşullar içinde yerine getiremediğim de var. Kimi zaman fırsat çıktı para yoktu, kiminde aklımız yoktu, tecrübemiz yoktu. Ama zamanla olgunlaştık. İçimde kalan en büyük ukde şu. Ben ticaret lisesinde okudum, ortaokul ve lise, bütün senelerimizi iftiharla bitirdim. 15 yaşında bilfiil çalışmaya başladım, bu arada okuyordum da ABD'de okumaktı hayalim. Fakat gidemedim. Ama hep 'ah gidebilseydim' dedim. Ama yabancı ortaklıklar nedeniyle İngilizcemin yetersiz olmasının sıkıntısını çektim ve iş hayatının içinde öğrendim.

* Bir gününüzü nasıl geçiriyorsunuz?

Hergün buraya geliyorum ve maalesef herkesten önce geliyorum. Yüzmeyi çok seviyorum. Her gün düzenli yüzüyorum. Başka hobim de vardı, inşallah bitti diyelim: İş, iş, iş. Bundan sonra bana düşen görev bu deneyimleri gençlere aktarmak ve vakıf işleriyle uğraşmak olmalı. Gençler bana soruyor, 'Sizin zamanınızda büyük zenginler yoktu siz oldunuz. Bugün bir çok zengin var, biz nasıl oluruz?' Cevabım şu; "ABD'de Bill Gates doğdu. Başka zengin yok muydu? Yeniliğe açık olacaksınız. Sizden kaçıyorsa kovalayacaksınız.'

* Bir de kitap yazıyorsunuz...

Evet, 50 yılda biriktirdiklerimi gençlere aktarıyorum. Kişilerden ve yıllardan değil, olaylardan giderek anlatıyorum bu dönemi. Elle yazdığım için biraz ağır ilerliyor ama, bahara hazır olur sanıyorum. Yeni nesillere kılavuz olsun, ışık tutsun istiyorum.

'Sabancı profesördür'
* İş hayatında kimleri örnek aldınız?

Rahmetli Vehbi Koç'u çok takdir ettim. Bir de Sakıp Sabancı ile hep yakın dost olduk, 27 yıl aynı yönetim kurulundaydık. Lassa'da ortağız. Sakıp Bey çok iyi bir üniversitedir. Hayat üniversitesinin ordinaryus profesörüdür.

* Sabancı Grubu 'Küçüleceğiz' diyor, siz ne düşünüyorsunuz?

Herkes hangi işi iyi biliyorsa onda yoğunlaşmalı. Artık yatay büyüme devri geçti. Bugün yatırım yapanın büyük tokat yediği bir devirdeyiz, eğer özkaynaklarıyla yapmıyorsa. Şimdilik başka bir alan yok. Çıkacaklarımızdan da çıktık, Türkiye'de finanstan çıktık, gıda dağıtımından çıktık. Ama yurtdışında bankalarımız var. Bu yıl Doysan'da ABD'nin en büyüğü ADM ile ortak olduk, yılda 15 milyar dolar ciroları var. Onlarla dünyada dağıtım işlerine gireceğiz. Ege Fren'de Rockwell ile ortağız.

* Sabancı Grubu ile Lassa dışında başka ortaklıklar olabilir mi?

Şu anda artık, bir şeyi yalnız başına yapacağım, her şey benim olsun devri bitti. Paylaşacaksınız, yükü de aklı da kârı da. Bu sayede dünyadaki devlerle rekabet edebileceksiniz. Ufukta elle tutulur bir şey yok, ama niye olmasın? Sakıp Bey ile özel dostluğumuz var. Faydalı alan bulursak niçin olmasın?

Yarım asırlık öneriler
* Şimdiki gençler, sahip olduğu enstrümanlardan dolayı teknolojiyi daha iyi kullanma imkânına sahip. İngilizce biliyorlar. Bunları değerlendirsinler.

* Bu devrin tartışmasız en önemli yatırım alanı telekomünikasyondur. Bu alana uzak kalan kaybeder.

* Zengin olmak, yükselmek ve mevkii sahibi olmak için acele etmesinler, hızlı çıkarsan yorulursun, başın döner.

* Düzenli bir aile hayatı önemlidir. Evde huzur varsa, işte de kâr vardır.

* Umutsuzluğa kapılmasınlar. Türkiye çok zor dönemler geçirdi, çok krizler yaşadı. Bu ülke kolay kolay sıfırı tüketmez.

* Bugün yapılacak iş alanları farklı olabilir ama ilkelerde fark yok.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır