kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrole rağmen büyük başarı
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Londra'da düzenlenen "Türkiye'de Sermaye Piyasaları ve Yatırım" konferansında övgüler yağdırmayı sürdürdü

Cottarelli, hükümetle görüş ayrılıklarının olmadığını tekrarlayarak, "Depreme ve petrol fiyatlarına rağmen, gelinen noktada büyük başarı sağlanmıştır" dedi

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, ekonomik programa ve Hükümetin uygulamalarına övgü yağdırmayı sürdürdü. Londra'da düzenlenen Türkiye'de sermaye piyasaları ve yatırım başlıklı konferansta programı başarılı olarak niteleyen Cottarelli, uygulamaların hükümetin ne kadar çok şey yaptığını gösterdiğini söyledi. Cottarelli konuşmasında Türkiye'nin yüksek petrol fiyatlarına rağmen büyük başarı gösterdiğini ısrarla vurgularken, ince ayar konusunda hükümetle görüş ayrılıkları olmadığını tekrarladı. Cotarrelli konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

Büyük başarı
* Program uygulanmadan önce Türkiye'de büyüme rakamı negatifti. Enflasyon oranında hiç bir düşüş sinyali yoktu. Mutlaka birşeyler yapılması gerekiyordu.

* 1986 yılından bu yana en düşük enflasyona ulaşıldı. Bu oranın yakalanmış olması hükümetin kararlı ve ciddi uygulamalarının bir sonucu.

* Bu başarının fpetrolf krizi ve üst üste yaşanan deprem zararlarına frağmenfgerçekleşmişfolması,fsonfderecefdikkatfçekicifve önemli.

* Birşey yapılmalıydı. Güçlü bir program hazırlandı. Kararlı tutum, bütçe açığında süpriz düşüş, enflasyonda keskin inişi getirdi.

* Türkiye'nin en büyük problemi bütçe açığı, petrol fiyatlarındaki yükselmeden ve iç talebin artışı gibi nedenlerden kaynaklanıyor.

Cari açık yüksek
* İthalat ihracat dengesinde bozulma var. Ancak Türkiye'de yabancı mal gibi yerli üretime olan ilgi de yüksek.

* Cari işlemler açığı çok kolay finanse edilebilir. Ancak yine de çok yüksek.

* Geçen yıl GSMH'nin yüzde 15'ini geçen operasyonel açığın, bu yıl GSMH'nin yüzde 5'i seviyesine inmesini bekliyoruz.

* Sanayi üretimi hala Tüpraş'ın deprem hasarları nedeniyle tam kapasiteyle çalışamamasından etkileniyor. Ancak trend kesinlikle yukarı.

* Bütün bu belirttiğim hususlar hükümet tarafından programın başarıyla uygulanması için ne kadar çok şey yapıldığını göstermeye yeter.

'Üç büyük engel var'
* Programın başarıya ulaşmasını engelleyebilecek bazı hususlar var. Hükümetin tarım sektörüne verdiği sübvansiyonlar *unlardan ilki. Bunun azaltılmasının son derece zor bir karar olduğunu kabul ediyorum.

* Bankacılık sektöründe de atılması gereken bazı anahtar adımlar var.

* Sosyal güvenlik alanında yapılan değişim hamlesinin devamı zorunludur.

* Programda bugüne kadar gelinen nokta oldukça başarılıdır.

* Özelleştirmede atılan adımlar, Türk ekonomi tarihine bakıldığında oldukça başarılıdır.

* Hükümetin Türk Telekom konusunda verdiği karar son derece isabetlidir.

* Hükümet ile aramızda hiç bir görüş ayrılığı yok.

* İnce ayar, bütçenin çok iyi kontrolfaltına alınmasıdır. Türk Hükümetifde bunu yapmak için önlemlerfalmayafbaşladı. Bu anlamdafaramızda hiçbir görüş ayrılığı yok.

Yabancılar ne sordu, bizimkiler ne dedi?

* Türkiye neden çok az doğrudan yatırım çekiyor. Artması için ne yapılmalı?

Demiralp: Belirsizlikler tam ortadan kalktığında Türkiye'ye gelen yatırımlarda hızlı bir artış olacağını göreceğiz.

Erçel: Bunun izin bazı şartların oluşması gerekir. Makroekonomik stabilite, AB'ye giriş ve politik istikrarın sağlanması gerekli. Bunların sağlanması halinde yatırımlar artacaktır.

* Kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda bir zaman verebilir misiniz?

Demiralp: Bu konuda çalışmalar sürüyor. 2001 yılından itibaren prosedür hızlanacak. İlk başta Emlakbank var. Daha sonra diğerleri gelecek. 2 tanesinde önce bir revizyon yapılacak. Daha sonra özelleştirme olacak.

'2002'de bütçe ilk defa fazla verecek'
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, toplantıda yaptığı prezentasyonda faiz dışı fazla hedefinin aşılması ve gelişmelerin beklenenden iyi gitmesi üzerine bazı alanlarda revizyona gittiklerini açıkladı. Buna göre daha önce 2001'de Ğ6 olarak ortaya konan bütçe açığının GSMH'ye oranı Ğ3-4 aralığına çekilirken, 2002'de bu oranın yüzde 1 olacağını belirtti. Buna göre Türkiye'nin 2002'de bütçe fazlası vereceği ortaya çıktı. Prezentasyonda Demiralp, net faiz ödemelerinin milli gelire oranının 2001'de yüzde 11.5'ten
yüzde 7'ye çekildiğini belirtti.

'Gece kulüplerine bakın ekonomiyi anlarsınız'
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, geçmişle bugünün arasındaki farkı bir örnekle anlattı:

"Ben gelişmekte olan ülkelere gittiğimde üç önemli şeye bakarım. Birincisi gece kulüpleri. İkincisi Çin restoranları, ücüncüsü de Japon restoranları.Gece kulüplerinin sayısı artıyorsa bir yanlış vardır. Enflasyon baskısını gösterir. Türkiye'de bunlar azalıyor. Çin restoranlarının artması insanların fazla mesai yaptıklarını gösterir. Japon restoranlarının sayısı katlanarak arttı. Bunlar bize ekonominin dışa açıldığını gösteriyor. Türkiye'deki gelişmelerin durumunu size bırakıyorum.'

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Londra'da çoğu Türkler'den oluşan sermaye piyasası temsilcilerine , "Sermaye piyasaları elverişli değilse halka arzlara başvurmayabiliriz" diye konuştu. "Çok başarılı bir yıl geçirdik ve bundan cesaret aldık" diyen Bayar, hükümetin desteğinden memnun olduklarını söyledi. Bayar, Telekom'da satılacak oranın yüzde 34'e yükseltildiğine dikkat çekerek "Emin olabiliriz ki Türkiye bu yıldan başlayıp gelecek yıl sonuçlanacak şekilde başarılı bir Telekom özelleştirmesi yapacak"dedi.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır