kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
155 bin liralık destek
Devletin vergi ve fonları indirerek sağladığı avantaj olmasaydı, şu anda 595 bin liraya satılan 1 litre süper benzinin fiyatı en az 750 bin liraya yükselecekti

Ham petrol fiyatlarının 34-37 dolar bandına kadar çıkmasıyla 1 litre süper benzindeki sübvansiyon 155 bin liraya ulaştı. Devletin, vergi ve fon oranlarını indirerek sağladığı avantaj olmasaydı, 1 litre benzin en az 750 bin liraya satılacaktı.

Benzin fiyatının hesaplanmasına ilişkin formül şöyle özetleniyor: Yılbaşında ham petrolün Türkiye'ye maliyeti 22 dolar, o tarihte 1 litre süper benzin 1 dolar 1 sent düzeyindeydi. Eylül'de hampetrol ortalaması 34 dolarlarda seyretti. 1 litre benzinin içinde ham petrolden kaynaklanan pay yüzde 25 düzeyinde bulunuyor.

Ham petrol fiyat artışı ise Ocak-Eylül döneminde yüzde 50'ye ulaşıyor. Bu durumda, benzinin fiyatına etki eden yüzde 25'lik ham petrol payının, maliyetindeki artışa paralel olarak yüzde 50, yani 12.5 puan artırılması gerekiyor. Böylece yılbaşında 1 dolar 1 sent olan 1 litre süper benzin fiyatının bugün en az 1.13 sent olması, bir başka deyişle 750 bin liraya yükseltilmesi gerekiyor. Halen 595 bin lira olan 1 litre süper benzinde 155 bin liralık zam, enflasyonla mücadeleye olumsuz etki edeceğinden bekletiliyor.

Kayıp 600 trilyon
Liderler zirvesinde alınan karar gereği, dünya hampetrol borsasındaki artışların iç piyasaya yansıtılmaması sonucu oluşacak vergi kaybının 600 trilyon lirayı aşacağı hesaplandı.

Maliye, 2000 yılı için öngördüğü 4 katrilyon liralık ATV tahsilatının 3.4 katrilyon liranın altında kalacağını belirledi. Ocak ayında akaryakıt ürünlerinden alınan oransal vergiyi, litre başına sabit tutara dönüştüren Maliye, o tarihten itibaren ATV miktarını aylık enflasyona paralel arttıramadığı gibi vergi indirimleri de yaptı.

Maliye'nin ATV'de uğrayacağı kaybı, genel KDV oranının yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltilmesi ve ekonomideki canlılık sayesinde KDV tahsilatının da beklenenin üstünde artış sağlanması ile kapatacağı ve yılsonundaki 24 katrilyon liralık vergi geliri hedefine ulaşacağı görüldü.

OPEC: 2 milyon varile çıkılabilir
OPEC Başkanı Ali Rodriguez, gerekirse petrol arzını günde iki milyon varil daha artırabileceklerini söyledi. Rodriguez, bazı OPEC üyelerinin tam kapasiteye yakın ya da tam kapasitede üretim yaptıklarına işaret ederek, Suudi Arabistan ve Venezuella gibi diğer üreticilerin daha çok petrol talebini karşılamaya yetecek kapasiteleri bulunduğunu söyledi.

Bu arada AB ülkelerinde akaryakıta yüzde 50'lerin üzerinde zam gelmesi, insanları sokağa dökmeye devam ediyor. Milyonlarca araç sahibi, birliğe üye ülkeler arasındaki çok farklı benzin fiyatları nedeniyle hükümetlere baskı yapıyorlar.

Örneğin, İngiltere'de benzinin litresinin 2 mark 54 fenik olması, birliğe üye Yunanistan'da da 1 mark 58 fenikten satılması nedeniyle İngilizler, hükümetlerinden bu kadar farklı olmasını aşırı vergi alınmasına bağlıyorlar ve vergi oranlarının büyük ölçüde düşürülmesini istiyorlar.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır