kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Türkiye'de şirket kurmak daha kolay!..

Ülkemizi diğer yabancı ülkelerle kıyasladığımızda çoğu konuda moralimiz bozuluyor. Ancak sınırlı da olsa, bazı konularda önde olduğumuz durumlar var. Bunlardan biri de, şirket kuruluşlarıyla ilgili...

Bizde 1-2 haftada kurulabilen limited şirket, Almanya'da 16, Hollanda'da 12, İtalya'da ise 10 haftada kurulabiliyor. Yine bizde, kuruluş maliyeti itibariyle 500-600 milyon liraya (yaklaşık 1000 euoya) kurulabilen limited şirket; Japonya'da 4.000, Fransa'da 3400 euo maliyete katlanılarak kurulabiliyor.

HARCANAN ZAMAN VE MALİYET
Çeşitli ülkelerde ve Türkiye'de, limited şirket kurmak için harcanan zaman ve şirket kuruluş maliyeti, euo cinsinden, tabloda gösterildiği gibi.

Kaynak: OECD "Fostering Entrepreneurship-A Thematic Review", 1998

VERGİ CENNETLERİNDE ŞİRKET
"Tax havens" olarak adlandırılan Jersey, Guernsey, Isle of Man, Madeira, Costa Rica, British Virgin Islands, Liberia, Liectenstein gibi "vergi cenneti" ülkelerde, şirket kurma olayı biraz daha farklı. Şirket sahibi olmak için, bu ülkelere dahi gitmeniz gerekmiyor. Örneğin, ondra'da bir müşavirlik şirketine gidiyorsunuz, size vergi cenneti ülkelerde önceden kurulmuş ancak henüz faaliyete geçmemiş olan, çok sayıda şirketin isim listesini veriyorlar. Bunlardan birini tercih edip, parasını, verip hazır şirketi alıyorsunuz. Ancak, önceden düşündüğünüz bir şirket ismi varsa, o adla kurulacak şirket için 10 gün kadar bekliyorsunuz. Bu süre içinde, belirlediğiniz şirket ismine göre, yeni bir şirket kuruluyor. Hazır şirketi satın almanın ya da yeni bir şirket kurdurmanın masrafı ise 1000-2000 sterlin arasında değişiyor.

Vergi cenneti ülkelerde kurulan şirketlerin hiç vergi ödememeleri ya da yüzde 1-2 gibi düşük oranda vergi ödeniyor olması, bankacılık işlemleri konusundaki kolaylıklar ve hiçbir resmi kuruma bilgi verilmemesi, şirket ortaklarının gizlenebilmesi, bu ülkelerde şirket kurmayı cazip kılıyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır