'İnsan sevdiği işi yaparsa hayatı boyunca çalışmaz'
Aşağıda okuyacağınız mektup e-posta yoluyla geldi. Bu mektubu yayınlamamın nedeni ne cevap vereceğimi bilememek. Tabii ki birçok şey söyleyip, hatta ukalalık yapıp, yol göstermeye çalışırdım ama bu en azından beni tatmin etmezdi. Ben de bu mektubu 'İşte İnsan' okurlarına sunuyor ve soruyorum: Siz olsaydınız bu genç arkadaşımıza ne cevap verirdiniz?
(Not: Mektubun samimi havasını korumak için düşük cümleleri filan düzeltmedim.)
Ben Boğaziçi Üniversitesi son sınıf inşaat mühendisliği öğrencisiyim ve hayatımda bir büyük hata yaptığımın farkına vardım. O da yanlış meslek seçimi. Bugünlerde bu işin içinden nasıl çıkabilirim diye düşünüyorum. Bir inşaat mühendisi olarak MBA masteri yapsam değişik sektörlerde çalışabilir miyim?
Açıkcası ne yapmak istediğimi daha halen bilmiyorum ama bildiğim bir tek şey var ki o da inşaat işiyle uğraşmak istemiyorum. Benim aklıma gelen tek bir fikir ise bir 'management consulting' firmasına girerim, onlar nasıl olsa çok değişik sektörlerle iç içe olduklarından dolayı çeşitli iş dallarını tanırım ve bunların içinden kendime uygun olanı seçerim. Bu fikrimin şöyle bir avantajı daha var diye düşünüyorum o da bir şirket danışman olarak bu işe gireceğim management consulting firmasını tuttuğu zaman ben de direkt bu şirketlerin yönetim kadrosuyla tanışıp muhatap olacağımdan belki ordan bir iş teklifi alabilirim diye düşünüyorum.
Ama benim bu dediğim consulting firmalarına girmem için inşaat üzerine MBA masteri yapmam yeterli olur mu? Yoksa benim tekrardan mutlaka bir işletme bölümü mezunu veya bir endüstri mühendisliği mezunu mu olmam lazım? Eğer cevap evet ise ben bunu da yapmaya hazırım. Çünkü zararın neresinden dönersem kardır diye düşünüyorum. Ayrıca kesinlikle kendi işimi açmayı düşünüyorum. Bunun için işimi iyi bilmem, iyi bilmem için sevmem, sevmem için de ilgi duymam lazım.Tabii ilk önce bu işi de bulmam lazım. Bence eğer insan sevdiği işi yaparsa hayatı boyunca çalışmaz.
Tabii ki burada soruların cevapları yurtiçi ve yurtdışı diye ikiye ayrılıyor da olabilir ve ben kesinlikle yurtdışında (Avrupa, Amerika, Avustralya) çalışmak da istiyorum. İnşaat üzerine MBA master'i yapmam Türkiye'deki bu management consulting firmalarına girmeme yeterli olsa da yurtdışındaki işverenler için geçerli olacak mı?
Olaylar daha mı farklı yurdışında bilmiyorum. Ama belki yurtdışında da mühendisliğin analitik düşünme yeteneğini almış MBA masterlı birini tercih ederler tabii ki diye de düşünmek istiyorum bir yandan!
Biliyorum belki bütün bunlardan bana ne diyeceksiniz ama ben bu ülkenin bir genci olarak sadece yine bu ülkenin büyük insanları olarak sizden bana fikrinizi söylemenizi istiyorum. Açıkçası tavsiyeye açım susuzum.
Eğer bu konularda fikirleri olabilecek arkadaşlarınız varsa bu mail'imi forward ederseniz de sevinirim.
Şimdiden göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkürü bir borç bilirim.
EMRE AKÖZ
|