kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Van'daki canavar
Denizclikten sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu geçen hafta Van gölü kıyısındaki Bitlis'in Ahlat ilçesindeydi.

Sabah erkenden kalktı ve mayosunu giyip Van gölüne girdi. Su sodalı olduğu için saçını ıslatmadı. Seri kulaçlar atarak kıyıdan uzaklaştı, sonra da geri döndü.

Sabah kahvaltısında buluştuğu arkadaşlarına, "Göl çok temiz" diyerek yüzme maratonunu anlattı. Herkes ağız birliği içinde "Van gölü canavarını gördün mü?" diye sordu. Bakan ise "Canavar yok, güzel balıklar var, olmayan canavardan korkmayın" dedi.

Herkesi de Van gölünde yüzmeye davet etti.

Ayı çıkabilir
DYP Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu, önemli sorunların nasıl çözümleneceği konusundaki sorulara, her zaman Kastamonu şivesi ile şu cevabı verir:

"Her şey olabilir, ayı çıkabilir, taş düşebilir" Bu sözün doğruluğu, yine Kastamonu'nun Hanönü ilçesine bağlı Çakırçay köyünde yaşandı. Köyün imamı, Diyanet'e başvurup Kastamonu dışında bir yere tayin edilmesini istedi. Gerekçe olarak da dilekçesine şöyle yazdı:

- Sabah namazı için camiye giderken önüme bir ayı çıktı.

Gizli Karargah
Ankara'nın Çankaya semtindeki Oyak mahallesinde bulunan Planet Restoran siyasilerin gözlerden uzak buluşma yeri haline geldi. Restoranın konumu ve sakin ortamı tercih nedeni.

Önceki gece, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy da bu restoranda yemek yediler. DSP'nin iki önemli ismi 1 Ekim'de açılacak Meclis'i, hükümet çalışmalarını, siyaseti, havayı, suyu, kısacası herşeyi konuştular.

Adaylar netleşiyor
Meclis, 1 Ekim'de TBMM Başkanlığı seçimine hazırlanıyor. Bu koltuk için şimdilik resmen adaylığı düşünen üç isim var. MHP'li Murat Sökmenoğlu, ANAP'lı Yıldırım Akbulut ve DYP'li Turhan Güven. Akbulut, "Gelişmeleri değerlendirip karar vereceğim" derken, Güven adaylığını gizlemiyor. Sökmenoğlu'nun tavrı ise "Aday olunmaz, aday gösterilir" biçiminde.

Başkanlık için bir de kulislerde adı geçenler var. ANAP'ta Sühan Özkan, Turhan Tayan, Yılmaz Karakoyunlu ve Nejat Arseven. MHP'de İsmail Köse ve Ömer İzgü. FP'de Vecdi Gönül, DSP'de ise İsmail Cem, Ali Ilıksoy, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Tahir Köse. Seçimde kilit rol oynayacak DSP'nin lideri Bülent Ecevit ise "Bu konuyu henüz müzakere etmedik" diyerek işi zamana yayıyor.

Komutanın sınırı
Karayolları Genel Müdürlüğü, sürücülerin 90 kilometreyi aşmamaları konusunda bir kampanya başlattı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, ister şehir içinde ister şehirlerarası yollarda, 90 kilometre hız sınırı uygulayan ender kişilerden biri. Kıvrıkoğlu, bir resepsiyonda "Benim aracım hiç bir zaman 90 kilometrenin üzerine çıkmaz" diyerek, bu konuda şoförüne de kesin talimat verdiğini açıkladı. Kıvrıkoğlu kampanyadan önce davrandı.

Türkiye'den sürpriz 3 imza
BİR süre önce halklara self-determinasyon hakkı tanıyan BM "İkiz sözleşmelerini" imzalayan Türkiye, şimdi de kadın ve çocuk haklarına ilişkin üç anlaşma imzalıyor. Anlaşmaları, Cumhurbaşkanı Sezer'le birlikte BM Binyıl Doruğu'na katılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem imzalayacak. İmzaya açılan ancak BM Genel Kurulu'na sunulmayan bu sözleşmelere Bakan Cem'in 7 Eylül'de New York'ta atacağı imzalarla Ankara'nın yönelimlerini ve niyetini göstermeyi hedefleyen Türkiye, ayrıca BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Sezer ve üye devletlerin liderlerine yaptığı, tarafların imzalamadığı anlaşmaları imzalaması çağrısına yanıt vermiş oluyor. Değer AKAL

Susurluk savcısı DGM'ye atandı
Susurluk kazası, Alaattin Çakıcı ve Türkbank ihalesine fesat karıştırılmasıyla ilgili soruşturmaları yürüten Cumhuriyet Savcısı Aykut Cengiz Engin, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu tarafından İstanbul DGM Başsavcılığı görevine atandı. Engin, polis tarafından aranan Melih Giray'ın öldüğü trafik kazasından yaralı kurtulduktan sonra hakkındaki birçok iddia nedeniyle açığa alınan Cumhuriyet Savcısı Oktar Çakır'dan boşalan bu görevi bir süredir vekaletle yürütüyordu. Engin, Kadıköy Cumhuriyet Savcısı iken 1996 yılında İstanbul DGM'ye savcı olarak atanmıştı.

Veli SARIBOĞA

Gülen'in savunması İstanbul DGM'nin kararına dayanacak
Fethullah Gülen hakkında, çete kurmak suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmasının ardından, Gülen'in avukatları savunmalarını gıyabi tutuklama kararını kaldıran İstanbul DGM'nin kararına dayandırmaya hazırlanıyorlar. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak, SABAH'a yaptığı açıklamada Gülen'in gıyabi tutuklama kararının iki kez reddedildiğini belirterek "Özellikle İstanbul DGM'nin verdiği son karar detaylı. Kararda, tutuklamanın kaldırılmasıyla ilgili gerekçe ayrıntısıyla belirtilmiş. Bu gerekçeli kararın davanın bundan sonraki seyrini de değiştirecek bir içeriğe sahip olduğunu düşünüyoruz" dedi. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Gülen ve cemaati ile ilgili açıklamalarına yönelik bir değerlendirme yapmaktan kaçınan Tokak, " Bizim faaliyetlerimiz yalnızca ulusal değil, uluslararası faaliyetler. Yaptıklarımızdan geri dönemeyiz" dedi.

Okan KONURALP

Devletin irticacı avına çıkması tehlike arz eder
Fazilet Partisi Konya Milletvekili Lütfi Yalman, dün partisinin Konya İl teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında "Devletin, cadı avına çıkar gibi, irticacı avına çıkması çok büyük tehlike arz eder" dedi. Yalman, MHP lideri devlet Bahçeli'nin irticacı bir Cumhurbaşkanı'ndan çok korktuğunu iddia ederek, "Memurların işten atılmalarını kolaylaştıran kararnamenin gerekçelerini izah etmeye, anlatmaya çalışıyor. Devletin tehlikeli unsurlarından arındırılması gerekiyormuş. Sayın Bahçeli'ye sormak lazım? İrticacı Cumhurbaşkanı kimdir? Vasıfları nelerdir? Eşi başörtülü müdür?" dedi.

"Bazı milletvekilleri içerlerinde nasırlaşmış kini kusuyor" diyen Yalman şöyle devam etti: "Apo'yu asamayan, Erbakan'ın idam edilmesini isteyenleri biz hiç anormal karşılamıyoruz. Biliyoruz ki, eceli gelenler hep cami duvarına giderler. Bu milletin eli kanlı, ağzı salyalı insanlardan epey çekeceği var. Bu millet artık, zamanın Hitler'ini, Musolini'sini, Stalin'ini tanımış ve bunlara prim vermeyecektir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır