kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ombudsman Devlet-Kilise kavgası başlattı
Yunanlı Ombudsman, kimliklerdeki din hanesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna kanaat getirdi. Hükümet de benimseyince Kilise ayağa kalktı

Yunanistan Ombudsman'lık sistemini 1998'de uygulamaya başladı. "Halkın Avukatlığı" (Synigoros tou Politi) adı altında kurulan ombudsmanlığın başına Sosyoloji profesörü Konstantinos Dafermos getirildi.

Ancak Dafermos, Anayasa ve vatandaşlık haklarını madde madde incelerken Yunan vatandaşlarına verilen kimlik kartlarındaki bazı hanelerin vatandaşlık haklarının korunmasına aykırı olduğunu gördü. Örneğin vatandaşların kimlik kartlarında doldurmak zorunda oldukları din hanesi, meslek, göz rengi, medeni hali, eşinin adı gibi maddeler, özel yaşamdaki mahremiyet kurallarını ihlal ettiği kanaatine vardı ve Yunan Adalet Bakanlığı da bunu onayladı.

AB'YE UYGUN
Yunan hükümeti de ombudsman konumundaki Dafermos'un bu görüşlerini benimsedi ve AB kuralları çerçevesinde Yunanistan vatandaşlarına verilecek yeni kimlik kartlarından "din, meslek, göz rengi, medeni hali ve eşinin adı" gibi haneleri iptal etti.

Yunan hükümetinin din hanesini iptal etmeye karar vermesi, Yunan Kilisesi'nin şiddetli tepkilerine yol açmıştı. Yunan hükümeti, din hanesini iptal etme kararının kesin olduğunu açıklarken, Yunan kilisesi din hanesinin iptal edilmesini önlemek amacıyla Eylül ayından itibaren ve 7 ay süreyle imza toplama kampanyası başlattı.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır