kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

"Okullar 18 Eylül'de açılsın"
Veliler okulların bu ayın 18'inde açılmasını istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve gazete bürolarını arayarak okulların, çoğu velinin maaş günü olan ayın 15'inden sonraki ilk pazartesi açılmasını isteyen veliler "bir haftalık bir gecikmeden kimsenin zarar görmeyeceğini" savundular. Çoğu ailenin henüz çocukları için alışveriş bile yapamadığını belirten veliler, "Cepler boşken okulları açmayın. Ayın 18'inde okullar açılsın" diyerek isteklerini dile getirdiler. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan ise velilerin bu isteğinin yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Okullar 11 Eylül 2000'de açılacak. 2000-2001 eğitim ve öğretim dönemi takvimi aylar öncesinden belirlendi. Üniversite sınavı, anadolu ve fen liseleri gibi sınavlar bu tarihe göre belirleniyor. Birileri istiyor diye sistemi yeni baştan düzenleyip, okulları geç açamayız" diye konuştu.

106 yeminli müşavir listede
Maliye Bakanlığı çeşitli tarihlerde defterdarlıklara gönderdiği 3 yazıda, Yeminli Mali Müşavirlik yapması "sakıncalı" kişilerin listesini bildirdi. Listede 106 kişinin ismi bulunuyor. Listelerle birlikte gönderilen yazılarda, düzenlenen katma değer vergisi iadesi tasdik raporlarının işleme konulmadan önce konunun bütün detayları ile bakanlığa intikal ettirilmesi ve bakanlığın talimatına göre işlem yapılması istendi. Ayrıca, tasdik raporlarında kullanılan teyit yazılarına da "itibar" edilmemesi ve "kısıtlanmaları" kaydedildi. Bakanlığın 7 Haziran 2000 tarihli son yazısında, "Balina" operasyonda da adı geçen 9 yeminli mali müşavirin adları yer aldı. Operasyonun ilk aşamasında tutuklanan emekli Sayıştay Başdenetçisi Yeminli Mali Müşavir Düriye Karalar'ın, İstanbul-Ataköy'deki evinde yapılan aramada, bakanlığın "gizli" damgalı kara liste belgeleri de ele geçirildi.

Kurye Dilek'in yüzüğü sola geçti
Atatürk Havalimanı'nda, büyük miktarda dövizle yakalanan kurye Dilek Örnek'in de aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 4 No'lu DGM'deki duruşmada gıyabi tutuklu sanık Lokman Ghoudsi Mahbood Alaam'ın yurtdışında yakalandığına ilişkin yazılar çıktığı belirtildi. Mahkeme heyeti, gıyabi tutuklu sanık Alaam'ın yakalanıp yakalanmadığının öğrenilmesi için ilgili makamlara yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi. Bu arada, evlenip evlenmediği merak konusu olan sanık Dilek Örnek, parmağındaki rahatsızlıktan dolayı nişan yüzüğünü sol eline taktığını söyleyerek, açıklama yapmaktan kaçındı.

THY uçakları korkuttu
Türk Hava Yolları'nın Muş ve Dicle uçakları, dün acil iniş yaptı. Ankara-Dusseldorf seferini yapan Airbus-310 tipi Dicle uçağı, motorundaki arıza yüzünden dün Atatürk Havalimanı'na zorunlu iniş gerçekleştirirken; Trabzon-Ankara seferini yapan "Muş" uçağı havalandıktan 10 dakika sonra Trabzon Havaalanı'na geri döndü. 246 yolcu ve 8 mürettebatla Ankara'dan havalanan Dicle'nin sağ motorunun hararet yaptığı açıklandı. Dicle uçağı, daha önce de pekçok kez arızalanmıştı. 72 yolcu taşıyan Muş uçağının da kabin basıncının düşmesi sonucu acil iniş yaptığı belirtildi. Uçaklar arızaları giderildikten sonra yeniden havalandı.

Gökhan ARTAN

Emrah davası İnsan Hakları Mahkemesi'nde
Ünlü sanatçı Emrah İpek'e açtığı babalık davasının sonuçlanması 8 yıl süren Ebru Çolak kayıplarının karşılanması için soluğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aldı. Çolak, Türk hükümeti aleyhine 120 bin dolarlık maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Oğlu Tayfun'un babasının ünlü sanatçı Emrah olduğu iddiasıyla 1992 yılında İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açan Bursalı Ebru Çolak, istediği sonucu alabilmek için 8 yıl hukuk savaşı verdi.

Yargı masrafları
Çolak, davanın çok geç karara bağlandığı gerekçesiyle Türk hükümeti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 50'si manevi, 50'si maddi ve 20'si de yargı masraflarının karşılanması istemiyle, toplam 120 bin dolarlık tazminat davası açtı. Çolak'ın davayı Bursa Barosu avukatlarından Sürayya Bilir ile İstanbul Barosu avukatlarından Fatma Efe Bakırcı aracılığıyla açtığı öğrenildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır