kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Ciliv, Microsoft'un merkezine geçti
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Microsoft'un merkezi Redmond'daki Endüstri Çözümleri Grubu'nun Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Kariyerine burada devam edecek olan Ciliv, Microsoft'un Kurumsal Hizmetler ve Ortaklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ian Rogoff'tan sonra ikinci sorumlu olacak. 3 yıldanbu yana Microsoft Türkiye'nin Genel Müdürlük görevini yürüten Süreyya Ciliv'den boşalan yere ise Haluk Maga geçecek. 7 Şubat 1998 yılında Microsoft Suudi Arabistan Genel Müdürlüğü'ne getirilen Maga, Riyad'daki görev süresini tamamlayarak, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye dönmüştü.

Almanya bu yıl yüzde 3 büyüyecek
Almanya'nIn 2000 ve 2001'de yüzde 3'ün üzerinde büyümesi bekleniyor. Almanya Şansölye'si Gerard Schroeder toparlanmanın yakalandığını ve olumlu yönde gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Schroder işsizliğin de genel seçim yılı olan 2002'ye kadar 3.5 milyon kişinin altına ineceğini söyledi. Bu arada Almanya'da yapılan bir araştırma ülke vatandaşlarının üçte ikisinin euro kullanmak istemedikleri, markı tercih ettiklerinin gösterdi. Bu anket sonucu Almanya'da şu
ana kadar gelen en yüksek "red" cevabı çıktı.

ABD'den uzun süre faiz artırımı yok
Wall Street'in önde gelen aracı kurumlarına göre ABD Merkez Bankası FED'in uzun bir süre daha faizlerini artırması beklenmiyor. Reuters tarafından yapılan ve 27 primary dealer'ın katıldığı ankete göre faiz oranı bir süre daha yüzde 6.5 seviyesinde kalacak. Anket, Cuma günü ABD'de açıklanan ve isdihdam ile imalat verilerinin beklenenden düşük çıkmasının ardından gerçekleştirildi. 27 katılımcının 17'si FED'in bir sonraki hareketinin faizi biraz daha artırmak yönünde olacağı tahmininde bulundu.

"Yatırımcının parası repoda"
Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Toprak, faizlerdeki düşüşün kurumsal yatırım portföyünü artırdığını ancak ulaşılan düzeyin hala yetersiz seviyede olduğunu söyledi. 1997 yılında 1 milyar dolara yakın olan kurumsal yatırımcı portföyünün 2000 Mayıs sonunda 4.66 milyar dolara çıktığını hatırlatan Toprak, "1999 sonunda bu rakam 3.21 milyar dolardı. Kabaca yüzde 50'lik artış yaşandı. Ama bu artış yeterli değil. Bu da insanların enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğine olan inancıyla pekişmemesinden kaynaklanıyor. Bu beklenti nedeniyle yatırımların hala önemli bir kısmı parasını repoda değerlendiriliyor" diye konuştu.

Bridgestone hisseleri % 42 düştü
Kazalara yol açan üretim hataları iddiaları nedeniyle 6.5 milyon lastiği piyasadan çeken Japon lastik devi Bridgestone'un hisseleri yüzde 42 oranında düştü. Şu ana kadar 350 milyon dolar zarara uğrayan şirketin başı greve hazırlanan işçiler nedeniyle de ağrıyor. Bridgestone'un ABD kolu Firestone, greve hazırlanan işçileriyle son anda anlaşmaya vardı. Firestone'un ABD'deki 9 fabrikasında çalışan 8 bini aşkın işçiyi temsil eden sendikayla dün sabah varılan anlaşma, ana şirket Bridgestone için, geri çekme kararından sonra yeni bir darbenin son anda önlenmesi anlamına geliyor.

Yamani: Petrol çağının artık sonu geliyor
DünyanIn en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın tam 24 yıl boyunca petrol bakanlığını yapan ve sektörün en deneyimli kişilerinden biri olarak kabul edilen Zeki Yamani, petrol fiyatlarında bugün yaşanan aşırı şişmenin uzun dönemde ihracatçıların zararına olacağını söyledi.

Yamani, Reuters'a verdiği mülakatta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiyatların aşırı şişmesine engel olmayarak "petrol çağının sonunun getirecek" ve uzun vadede fiyatların görülmemiş biçimde düşmesine yol açacak gelişmeleri hızlandırdığını savundu.

Bu arada OPEC Başkanı Ali Rodriguez, örgütün petrol piyasasını istikrara kavuşturmak için müdahale etmesi konusunda ikna olduğunu söyledi. Rodriguez, tüketici ülkelerin de fiyatları aşağıya çekmek için uğraş vermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin et açığını Amerikan inekleri kapatacak
Yaşar Holding Tarımsal Üretim ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Olgun Ergüz, ABD hükümetince yürütülen proje çerçevesinde Yaşar Grubu'na hibe edilen Charolais, Hereford ve Angus cinsi 30 adet sığırın, Türkiye'nin et açığının kapatılması için çıkış noktasını oluşturacağını söyledi. ABD Tarım Bakanlığı'nın, Amerikan tarım ürünleri için yeni pazarlar geliştirmeyi desteklemeyi amaçlayan Kalite Örnekleri Programı kapsamındaki 8 pilot projeden biri için Yaşar Grubu'nu seçtiğini kaydeden Ergüz, 3 yıl süren çalışmalar sonucu ABD Run Agra şirketi işbirliğiyle hibe sığırların havayolu ile Seferihisar'a getirildiğini anlattı. Türkiye'de sığırların en fazla 450 kilo canlı ağırlığa ulaştığını, ABD'den getirilen 3 sığır cinsinin ise 1 tonu aşabilen ağırlığıyla üreticiye bol kazanç, tüketiciye kaliteli et tüketme imkanı sağlayacağını kaydeden Ergüz, şöyle devam etti: "5 yıl sonra nüfusumuzun 71 milyona, kırmızı et açığının ise 400-500 bin tona ulaşacağı varsayılıyor. Bu açığı kapatmak için ya hayvan sayısını ya da verimi artırmak gerekiyor. Bu sığırlar, günde 1750-1800 gram ağırlık artışıyla 18 ayda 1 ton ağırlığa ulaşıyor."

TÜSİAD'dan Belçika'lı meslektaşlarına sitem
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Belçika özel sektörünü temsil eden Belçika Şirketler Federasyonu'na (FEB) bir mektup yazarak, Sabancı suikasti faillerinden terörist Fehriye Erdal'a ilişkin gelişmeler konusunda uyarılarda bulundu. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu tarafından FEB Başkanı Gui de Vaucleroy'ya gönderilen mektupta, Belçika'nın Erdal dosyasına yaklaşımını kınayan ifadeler yer bulurken, bu yaklaşımın hukuki yanlışlığına değinildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır