kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Vergi uzatılması kararı yok'
Maliye Bakanı Sümer Oral, vergilerin süresi spekülasyonuna son noktayı koydu: "Ek vergilerin uzatılması konusunda şu anda bir kararlılığımız bulunmuyor"

Maliye Bakanı Sümer Oral, ek vergilerin uzatılması konusunda şu anda bir kararlılığın bulunmadığını bildirdi. Maliye Bakan Oral, 2001 bütçesine ilişkin bir soru üzerine de bu konunun Cottarelli sorunu olmadığını ve Türkiye'nin kendi sorunu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye kendisine uygun bir program yapıyor. Enflasyonu Türkiye'ye yakışır bir düzeye çekmek istiyor. Kamu açıklarını batı ölçülerine uygun hale getirmek istiyor.

'İhtiyaçlar için'
Topladığı vergileri de faiz yerine temel hizmetlere aktarmak istiyor. Bunların gereği yapılıyor. Yoksa bunların hiçbirisi ne IMF'nin isteği doğrultusunda, ne başka otoritenin isteği doğrultusunda yürütülüyor. Tamamen Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarının gereği olarak yapılıyor."

Bakan Oral, 2001 yılı bütçesinin hazırlanmasına ilişkin bir başka soru üzerine de Türkiye'de ilk defa 2001 yılı için bütçe yapılmayacağını kaydederek, "Şu binanın içersinde her sene bütçe yapılır. Nasıl gelişiyorsa öyle gelişecektir" karşılığını veren Oral, bunun belirli bir takvimi bulunduğunu da ifade etti. Oral, bütçenin hükümet ve ekonomik kurulda görüşüldüğünü bildirerek, şunları kaydetti:

"Ama şunu söylemek lazım; Türkiye, uygulanmakta olduğu programı ödünsüz bir şekilde titizlikle götürmektedir. Bu programın uygulanması ile birlikte yavaş yavaş iyileşmeler kendisini göstermektedir. Enflasyondaki rakamlara bakıldığında, 1987'den bu yana en iyi sonuçlar elde edildi. Yavaş yavaş bu iyileşmeler toplumda da hissedilmeye başlanacak.

Toplum da bunu cebinde, mutfağında ve pazarında hissetmelidir. Zaten ekonominin temel amacı da odur. Ülkede yatırım iklimi ve üretim iklimi doğmalı ve bunun sonucunda istihdam büyük ölçüde gelişmeli, gelir dağılımı düzelmeli.

Ama yüksek enflasyon olduğu sürece, gelir dağılımının düzelmesi mümkün değil. Enflasyonu yüksek olup da gelir dağılımı düzgün olan ülke de yoktur. Ama yavaş yavaş Türkiye bu meseleleri önüne katmıştır ve hergün biraz daha ileriye doğru gitmektedir. Tabii biraz da sabırlı olacağız."

'Zamanımız var'
Bakan Oral, bir gazetecinin "2001 yılı bütçesinde hangi harcama kalemlerinde kısıtlama yapılacak" şeklindeki sorusu üzerine de "2001 yılı bütçesini görüşeceğimiz çok zaman olacak" yanıtını verdi. '2001 yılı bütçesi hangi enflasyon rakamına göre yapılacak? TEFE'mi, TÜFE'mi?' şeklindeki bir başka soru üzerine de Oral, henüz 2001 yılı bütçesinin nihai çalışmalarına gelinmediğini belirterek, "O yeni yeni başlayacak. Bu ayın sonlarına doğru daha netleşir. Tabloyu görelim. 3 yıllık programa fevkalade bağlı bir şekilde hareket ediyoruz. Dolayısıyla 2001 yılı bütçesi programın 2. diliminin öngördüğü hedefler ile uyum içerisinde" dedi.

10.7 katrilyon açık
Hazİne'nİn nakit dengesi yılın ilk 8 ayında 10.8 katrilyon lira açık verdi. Faiz dışı fazla ise 5 katrilyon liraya yakın gerçekleşti. Hazine bu dönemde 2 katrilyon 526.8 trilyon liralık dış borç, 14 katrilyon 487.3 trilyon liralık da iç borç olmak üzere, toplam 17 katrilyon 14.1 trilyon liralık anapara ödemesi yerine getirildi. Bu dönemde iç ve dış borç servisi toplamı 32 katrilyon 762.7 trilyon lira, faiz vergisi dahil 34 katrilyon 232 trilyon lira olarak gerçekleşti. Piyasadan, ihale yöntemiyle 19 katrilyon 187 trilyon lira, 2 katrilyon 899.9 trilyon liralık ortalamadan satışlar ile 102.7 trilyon liralık opsiyon hariç borçlandı. Ağustos ayında 1.2 katrilyonun üzerineda faiz dışı fazla, 1.4 katrilyon da bütçe açığı verildi. 446.7 trilyon lirası dış borç, 2 katrilyon 650.5 trilyon lirası iç borç olmak üzere, toplam 3 katrilyon 97.2 trilyon lira anapara ödemesi yapıldı.

Ağustos nakit dengesi (trilyon TL)
Gelir3.432
Gider4.878
Faiz dışı2.156
Faiz2.722
F. dışı fazla1.276
Bütçe açığı1.445

8 aylık nakit dengesi (trilyon TL)
Gelir19.547
Gider30.331
Faiz dışı14.583
Faiz15.748
F. dışı fazla4.963
Bütçe açığı10.784


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır