kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk Nasdaq'ı geliyor
Sermaye piyasalarının yol haritasını çizen SPK Başkanı Mengütürk, "Nasdaq, Türkiye, İsrail, Ürdün, Bahreyn, Kuveyt, Filistin, Yunanistan borsaları aynı hat üzerinde birleşecek" dedi

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Muhsin Mengütürk, 2000'li yılların yol haritasını SABAH'a anlattı.Türkiye'nin uluslararası entegrasyonlara girmesinin önemine değinen Mengütürk şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uluslararası sermaye piyasalarında yatırımcının kararını artık mevzuat arbitrajı belirleyecek. Bugünden hazırlık yapmalıyız. ABD'de Nasdaq'la görüştük. Türkiye, İsrail, Mısır, Ürdün, Bahreyn, Kuveyt, Filistin ve Yunanistan'ı kapsayan bir işbirliği sözkonusu.

Türkiye, uluslararası entegrasyona giderken kendi özelliklerini kaybetmemeli. İMKB ulusal piyasasında belli bir likidite temin edildi. Ulusal piyasaya giremeyen KOBİ'lere likit global ölçekte bir piyasa kazandırmalıyız. New York Borsası'ndan da teklif var. Yılsonuna kadar ortak toplantı yapacağız. Bu işbirliği önerisi şimdilik büyük ve gelişmiş şirketlere yönelik olduğu izlenimini veriyor. Türkiye, global entegrasyonlarda potansiyel ülke olarak görülüyor ve bu durum bize tercih hakkı tanıyor. Henüz yeterli hazırlığımız olmamasına rağmen AB düzeyindeki sermaye piyasası entegrasyonu Eurex'e davet aldık. Bu oluşumlarla dirsek teması içinde olmalıyız."

İşte piyasaların yol haritası
MengütÜrk, Türk sermaye piyasalarının yol haritasını şöyle çizdi:

*Aracı kuruluşlar-Merkezi Kayıt Kuruluşu-Takasbank-Global Network: Merkezi Kayıt Kuruluşu kısa bir süre sonra faaliyete geçecektir. Bu kuruluşun Takasbank' ın bünyesinde hiç olmazsa kuracağı şirket bünyesinde oluşturulması doğru yoldur. Bu şekilde dünya piyasalarına entegrasyon kolaylaşacaktır.

* Varlık Yönetimi-Aracı Kuruluşlar-Kurumsal Yatırımcılar: Türk aracı kuruluşlarının sadece komisyon gelirine dayalı faaliyette bulunmaları dünyadaki gelişmelerle uyuşmuyor. Komisyon oranlarının serbest bırakılması ve rekabet koşullarında oluşturulması hedefleniyor. Kurumsal yatırımcıların piyasadaki varlığı getiri oynaklığını önleyecektir. Özel Emeklilik Yasa Tasarısı bu konuda önemli bir adımdır.

* Lisanslama Merkezi: Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle SPK'ya, lisanslama merkezi kurma yetkisi verilmiştir. Sermaye piyasası kurumlarının yönetici ve çalışanlarına eğitim ile mesleki yeterliliklerini gösteren sertifika verilecektir.

* Türkiye Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası-Eurex: Türkiye Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası, Eurex-Chicago Board of Trade'in katkıları ile anonim şirket şeklinde örgütlenecek. Türk türev kontratları dünyanın en büyük vadeli işlemler platformunda işlem görecek ve diğer borsalara göre rekabet avantajı kazandıracak.

* İstanbul Kıymetli Madenler ve Vadeli İşlemler Borsası-Global Entegrasyon: Türkiye, 100-200 ton arasında değişen altın ithalatı ile dünyada en çok altın talep ülkeler arasında yeralıyor. İstanbul Altın Borsası'nın sadece altın işlemleri ile sınırlı kalmayıp, bir kıymetli madenler borsası haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Kıymetli maden bonosu ihraç imkanlarının yaratılması ile birlikte fiziki piyasalarla mali piyasalar arasında geçiş imkanı sağlayacak bir sermaye piyasası aracı oluşturulması öngörülüyor.

* İMKB-Geniş Alan Ağı-Global Entegrasyon: İMKB'nin, elektronik işlem sistemine uzun zaman önce geçti. Bu çerçevede, Uzaktan Erişim Projesi büyük önem taşıyor. Proje ile merkez ofislerden işlem yapılabilecek.

* Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği-Aracı Kuruluşlar-Online Komisyonculuk: Amaç, birliğe mesleki ve etik kurullar geliştirilmesi yanında üyelerini de denetleme yetki ve sorumluluğu vermek.

* Piyasa Yapıcılığı-Nasdaq Türkiye-Nasdaq International-Global Entegrasyon: Yeni fikirlere ve buluşlara zemin hazırlayan altyapıların oluşturulması, hayata geçirilmesi her zamankinden daha büyük önem arzediyor. Yol haritasını bilgisayar teknolojileri, işbirliği ve rekabet belirleyecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır