kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telekom'un talibi çıkmadı
Türk Telekom'un blok satışı için kayıt süresi 1 Eylül'de doldu. Ancak özellikle yabancı yatırımcılar, şirketin yönetim haklarını almaya ilişkin önerileri kabul edilmediği için ihaleye ilgi göstermeyince Telekom'a hiç teklif gelmedi

Türk Telekom'un yüzde 20'lik blok satışı için açılan ihaleye yatırımcılardan ilgi gelmedi. Türk Telekom'un blok satışı için açılan ihaleye katılabilmek için potansiyel yatırımcıların öngörülen kayıt süresi 1 Eylül'de sona ermesine rağmen, hiçbir yatırımcı kayıt yaptırmadı.

Konuyla ilgili konuşan bir yetkili, "1 Eylül'e kadar potansiyel yatırımcıların kayıt yaptırması gerekiyordu. 15 Eylül'e kadar da teklif vereceklerdi. 1 Eylül'e kadar herhangi bir kayıt yapılmadı. Dolayısıyla 15 Eylül'ü beklemeye gerek yok. Ya sürenin uzatılması ya da ihalenin iptali gerekiyor" dedi.

Dünya konjonktüründeki gelişmeler nedeniyle yabancı yatırımcıların Türk Telekom'a ilgisinin azaldığını söyleyen sektör yetkilileri, bu durumda yabancı yatırımcılarla tekrar görüşmek gerektiğini, bunun için de satış stratejisini yeniden belirlemenin zorunlu olduğunu ifade ediyor. Türk Telekom'un satış stratejisinin 1997 yılının sonunda hazırlandığını vurgulayan bir yetkili, şunları söyledi:

YÜZDE 20 TARTIŞMASI
"Artık yüzde 20'lik oran, yatırımcılar ve stratejik operatörler tarafından kabul edilmiyor. Yüzde 20'nin yanında ona uygun önemli yönetim hakları verilmesini istiyorlar. Yeni değişen ortamda operatörlere yüzde 20'lik hisse kafi gelmiyor. Çünkü sermaye kontrolünü elinde tutamadığı sürece şirketi kaybetme riski var."

'YENİ DÜZENLEME GEREK'
Satışın başarıya ulaşabilmesi için yüzde 10 oranındaki halka arzın da yüzde 20'lik blok satışa eklenmesi gerektiğini belirten aynı yetkili, bunun da düzenlemeyle yapılması gerektiğini vurguladı.

Türk Telekom için 13 Haziran'da ihale açılmıştı. Dört aylık sürede sadece Koç Holding, Sabancı Holding, Cıngıllı Holding, Doğuş Holding, Sakarya Telekom ve Oyak ihale şartnamesi satın aldılar, ancak bu şirketlerin hiçbirinden teklif gelmedi.

YABANCILAR AZINLIK İSTEMİYOR
Dünyada telekomünikasyon alanında şirketlerin birleşmeleri, bir şirkette azınlık hissesine sahip şirketlerin bu hisselerini kaybedebileceğinin gündeme geldiğine dikkat çeken bir sektör yetkilisi, "Merkezi Avrupa ülkelerinde, azınlık olarak satışa çıkmış olan şirketlere talip bulunamadı. Örneğin Slovak Telekom'a talip bulunamadı. Hükümet kararlarını değiştirdi. Yüzde 35 satışı yüzde 51'e çıkardı. Şirketler artık azınlık yatırımcı olarak kalmak istemiyorlar" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır