kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tasarruf sahipleri 'Yandım Allah' diyor
Tatlı para devri bitti. Geçen yıl 10 milyar lirasına aldığı 600 milyon faizle geçinen bir kişinin masrafı, enflasyonla 900 milyona çıktı. Ama geliri 200 milyona indi

Yıllardır dünyanın en yüksek faiziyle geçinmeye alışan tasarruf sahipleri şimdi cepten yiyor. Hükümet enflasyonla mücadele programını başlattığından beri "rantiye edebiyatı" da bıçak gibi kesildi. Çünkü geçen yıl yüzde 100'lerde seyreden faizin net getirisi yüzde 30'un da altına indi. "Paranı faize yatır, getirisyle yaşa" dönemi de sona erdi.

Geçen yıl aylık mevduatın net getirisi yüzde 6'nın üzerindeydi. Bazı aylar enflasyonun 2-3 puan üzerine çıkan bu getiri, para sahiplerine faizle geçinme şansını sağladı.

Faizlerin beklenenden de hızlı düşmesi sonucu, aylık net getiri şimdilerde yüzde 2'ye ancak ulaşıyor.

Bir yıl önce 10 milyar lirasını faize yatıran bir kişi, ayda 600 milyon lira faiz kazanırken, bu tutar şimdi 200 milyon liraya kadar indi.

Eksilen 400 milyona karşılık, enflasyon da yüzde 50 oranında arttı. 600 milyonla geçinen tasarruf sahibinin aylık masrafı 900 milyona çıkarken, kazancı 200 milyona geriledi. Faizle ev geçindirenlerin hayatı bir kabusa dönüştü.

Kazanç tepetakla
Sadece mevduat değil. Repo veya bono yatırımcısının da durumu aynı. Geçen yıl parasını gecelik repoda değerlendiren tasarruf sahibi, tıpkı mevduatta olduğu gibi aylık yüzde 6'ya yakın para kazanıyordu. Hazine bonosundan ise yıllık yüzde 40'ın üzerinde dünyanın en yüksek reel kazancı alınıyordu.

Şimdi bono faizleri yüzde 100'den yüzde 32'ye, repo faizi de yüzde 70'lerden yüzde 20'lere indi.

2000 yılının yıldızı olacağı söylenen borsa ise tam bir hayal kırıklığı yaşattı. Geçen yıl hisse senetleri ortalama yüzde 485 oranında değer kazandı. Borsaya 1 koyan, neredeyse 5 aldı. Oysa bu yıl borsa ilk 8 ayda yüzde 14'e yakın geriledi. Enflasyon da hesaba katıldığında yatırımcı parasının yüzde 30'unu hisselere gömdü.

Faizlerin hızlı düşmesi sonucu, dövizde beklenen çözülme de gelmedi. Geçen yıl parasını enflasyona karşı ancak koruyan döviz yatırımcısı, bu yıl da zarar etti. Dolar yurtdışında yükseldiği için fazla kaybettirmedi. Ancak markı seçenlerin parası enflasyona karşı eridi.

Durum ciddi
Türkiye'de önemli bir kesim parasını ne yapabileceği ve eski getiriyi nereden kazanabileceğini düşünüyor. Uzmanların bu konudaki görüşleri açık: "Eskiyi unutun, az getiriye alışın!"

Ancak bir kesim daha var ki, evini satmış, parasını faize yatırmış ve geçimini sağlıyordu. İşte faiz düşüşü en çok bu kesimi vurdu.

Yüksek faiz döneminin sona erdiğini gören bazı tasarruf sahipleri otomobil, beyaz eşya yoğun olmak üzere ertelenmiş tüketimini hayata geçirirdi. Diğer yandan gıda gibi temel tüketim malı satışlarında yüzde 12 düşüş olması bir kesimin de çok sıkıntılı günler geçirdiğini ortaya çıkardı.

Yatırımcı zor hayata alışmalı

Asaf Savaş Akat/ Ekonomist
Tasarruf sahibinin hayatı artık zor. Yılın ilk aylarında cesaret edip parasını uzun vadeye bağlayanlar kârlı çıktı. Şimdi uzun vadeye yatırmanın da çok fazla bir kârı kalmadı. Devlet yüksek faizle aldığı borçları geri ödüyor. Az kazanmaya alışmak gerekiyor. Gelecekte reel getiri olacak. Ama asla eskisi gibi değil. Eskiden parasını faizde değerlendirenler risksiz çok yüksek kazanç elde ediyorlardı. Şimdi bunun için risk almak gerekecek.

Ergun Özen/ Garanti Bank. Gen. Md.
YatIrIm kararı vermek zorlaştı. Artık yatırımın günlük olarak 24 saat takip edilmesi gereken bir dönemdeyiz. "Gecelik

repoda kalayım, bono alayım" diyerek para kazanılmıyor. Normal bir tasarruf sahibi için karar vermek çok zorlaştı. İşi para yönetmek olan profesyoneller, gün içi veya daha uzun vadeli alım satımlarla parayı tasarruf sahibinden daha iyi değerlendiriyor. Vadelerin uzayacağını, yıllık vadeye kadar çıkılacağını göreceğiz.

Erhan Topaç/ Gedik Yat. YKB
BEKLENTİLER hızla satın alındı. Ardından satışlar gelince piyasalarda düzeltme yaşandı. Bu arada enflasyona göre yatırım araçlarının getirisi eksiye döndü. Bundan sonra icraatlar çok önemli. Çünkü Hazine'nin önemli itfaları yok. Piyasada fazla para kalmayacak. Enflasyon beklenenin üzerinde çıkmayı sürdürürse, eksi reel getiri yıl sonunda da olacaktır. Eylül enflasyonu ve 2001 bütçesine inanç performansları etkileyebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır