kapat

05.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siteye ektim soğan!
Almanya'da Türkler, bir uydukentin 60 dairesine yerleşti. Çimlerini söküp yerine meyve-sebze ekti. Milyarlık dairelerin değerleri düştü, Almanlar çılgına döndü

Yer Almanya'nın Oberhausen kentinin Osterfeld semtine bağlı Tackenberg bölgesi. Kentte bu günlerde en çok konuşulan konu, semtle aynı ismi taşıyan uydukentteki bir siteye yerleşen Türkler ve bostana çevirdikleri bahçeleri. Türk aileler, 4 yıl önce bu siteden birer ikişer ev aldılar. Kimin ailesi, kiminin dostları da peşlerinden gidip buraya yerleşince Türkler bir anda bütün siteye yayıldılar. Bu kadar çok Türk biraraya gelip gurbette, vatanlarındaki köylerinde bıraktıkları "sıcak" ortamı yaratmışlardı. Ancak eksik olan bir şey vardı: Tarlaları!

ÇİMLER YOLUNDU
Uydukentteki binaların arasında çimler vardı. İşte bostan için en uygun yer bulunmuştu. Bu çim araziler, hemen daireler arasında paylaştırıldı. Hararetli bir çalışmanın ardından her daire kendi payına düşen yerin çimlerini yoldu. Etraflarına çitler de çevrildi. Ve kara lahanalar, taze fasulyeler ve daha birçok yeşil sebzeler ekildi. Almanya'nın oldukça güzel bir semtinde, bir uydu kentin de tam ortasında artık bir tarla vardı...

KİRACILAR KAÇIYOR
Çocukların oynaması, manzara, temiz görüntü ya da güzel bir çevre düzenlemesi amacıyla yapılan çim arazinin yerine yapılan tarlalar, uydukent sakinlerini çileden çıkardı. Site sakinleri, hem görünümün güzelliğini yitirdiğini hem de dairelerin değer kaybetmeye başladığını belirtiyorlar. Modern görünümünü yitiren sitedeki kiracılar, "Daireler eskisi kadar çok para etmiyor. Bu yüzden verdiğimiz kira burası için artık fazla" diyerek kaçmaya başladı.

Almanlar, "Bu uygulama ülkedeki çevre düzenleme yasalarına aykırı" şeklinde konuşurken tarlacı Türkler'in bu tavrına karşı çıkan kendi vatandaşları da var. Aynı sitede yaşayan Türkler'in kimileri, "Almanlar yavaş yavaş buradan kaçıyor. Yenileri de gelmiyor. Semtin Tackenberg olan adı artık Türkenberg oldu" diyor.

Nadir ALBAY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır