kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )


Gelecek Yazıları (2)

2010 yılında hayatımızda neler olacağına dair yazılara devam ediyoruz... (Dün oyuncak ayı, bahçenin çimleri, makyaj, otomobil, uçak, bilgisayar ve mutfak vardı)

Tabanca
(kimseyi öldürmeyen)

Uzay Yolu dizisi gerçek oluyor galiba... Cep telefonu sonrası şimdi de sıra adamı öldüreceğine bayıltan tabancada. Yeni tabancalar zararsız bir morötesi ışık yollayacak, bu morötesi ışık yolunda ilerleyen elektrik akımı sizi etkisiz hale getirecek. Bayılacaksınız ama ölmeyeceksiniz. Örneği var mı? Evet yapıldı, bavul kadar bir tabanca ve 100 bin dolar değerinde ama Ğhep böyle oluyor- 10 yıla kadar küçük ve çok daha ucuza malolanı çıkacak.

Güvenlik kamerası
Sizi gözünüzden tanıyan ATM makinesi olur da sizi tanımayan güvenlik kamerası olur mu? Yakında güvenlik kameraları sizi tanıyacak, gerekirse kapıyı bile açacak? Bu arada şüpheli kişileri de Ğsadece tanımadıkları için değil- bilecekler. Kamera karşısındakinin vücut lisanını okuyarak dost olup olmadığı hakkında bile hüküm yürütecek.

Kıyafetler
Kıyafetlerde çok büyük gelişmeler var, yeniliklerin ardı arkası gelmiyor, bir anda patlayacak. Kokulu gömlekle başlayalım... Elbise sizinle ilişki halinde olacak, terlemeye mi başladınız, koltuk altlarına koku molekülleri verecek. Tahmin ettiğiniz gibi elbise sıcağa soğuğa göre de kendini ayarlayabiliyor olacak. Size tatlı rüyalar gördürecek rahatlatıcı kokular saçan pijamaya ne buyurursunuz?

Akıllı fanilalar da piyasaya çıkmak üzere, kalp atışlarınızı kontrol edecek, kalp krizi geçiriyorsanız yakında fanilanız doktor da çağıracak!

Şifreler
Şu anda büyük güvenlik sorunlarının yaşandığı şifreleme işleri 2010 yılına kadar öyle bir duruma gelecek ki gizli kalmasını istediğiniz bilgiye kimse asla ulaşamayacak, ulaşsa bile çözemeyecek çünkü başkası ulaştığı anda bilgi kendini Ğşekil değiştirerek- yok edecek. Nasıl oluyor bu? Kuantum kriptografi geliyor. Konu o kadar teknik ki anlatabilecek kadar anlayabilmiş değilim, şu kadarını söyleyeyim, kuantum sizin baktığınızı bile anlayıp şekil değiştiriyor!

Kitap
Tek bir kitap olacak, internetten yüklenip istediğinizi okuyacaksınız. Köşenin müdavimleri bilir, bu konuda o kadar çok yazdım ki tekrar detaylara girmek istemiyorum.

Genetik kimlik raporu
Doğmamış çocuğa don biçilmez değil artık, doğduktan sonra yakalanacağı hastalıkları daha ana karnındayken söylemek mümkün olacak. Hatta ana karnına gitmeden! Gerekirse sizi ve eşinizi laboratuvarda tüp bebek yapmaya davet ediyorlar, sonra söylüyorlar, bu bebek 40 yaşında meme kanseri olacak! Tüpü çöpe atalım mı? Yoksa ister misiniz? İşler karışacak!

Tuvalet
Sağlıktan devam edelim, daha uzun yaşamak için her şeyi deniyor olacağız... Eskiden sadece kaç kiloyuz diye bakardık, şimdiki teraziler yağ oranınızı da söylüyor. Yakında tuvalete küçük su dökünce idrar analizi yapacak! Her sabah tartılır gibi banyoda çekuptan geçebileceğiz, kadınlar duşta mamogramlarına bakabilecekler.

Kertenkele
İnanılmazı da yazayım... Kolumuzu kessek yerine yenisi çıkmıyor!

Kertenkelenin kuyruğu tekrar uzuyor ama...

Buradan hareketle aslında hücrelerin kopuk organın şeklini alacak şekilde tekrar büyüyebileceğini düşünüyorlar. Bir anlamda madem kertenkele yapıyor biz niye yapmayalım gibi! Genetik olarak gerekli bütün bilgiler varmış, hücrelere "Hadi büyü bakalım" diyecek sinyali bulurlarsa vücut deriyi tamir ettiği Ğyarayı kapadığı- gibi eksik parmağı da tamamlayabilirmiş. Ne zaman becerecekler? 10 yıla kadar çok hızlı yol almayı bekliyorlar, bugünün çocukları görebilecekmiş!

(2010 gelecek yazılarının sonuncusu yarın: Saat, telefon, ölümden sonra hayat, seks, şirket, asansör, kızarmış patates var.)

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır