kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Arafat destek istedi
Ankara'ya 6 saatliğine gelen Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, "İsrail'e Kudüs'le ilgili telkinde bulunun" dedi

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, dün altı saatlik bir ziyaret için Ankara'daydı. Esenboğa Havalimanı'na saat 09.40'ta gelen Arafat, Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından karşılandı. Arafat, Türkiye'den İsrail üzerindeki etkisini kullanmasını ve İsrail'e Kudüs'teki kutsal topraklarla ilgili telkinde bulunmasını istedi. Arafat, Başbakan Bülent Ecevit ile Sheraton Oteli'nde yaptığı görüşmede, Kudüs'ün statüsünün belirlenmesi için kendilerine Osmanlı Arşivleri'nden yararlanma izni verilmesini de istedi.

Filistin Devlet Başkanı Arafat'ı kaldığı Sheraton Oteli'nde ziyaret eten Başbakan Bülent Ecevit, 13 Eylül'de Filistin Devleti'nin ilan edilebileceğinin hatırlatılması üzerine "Biz 1988 yılından bu yana, Filistin'i tanıyoruz. Kendilerinin Ankara'da Büyükelçilikleri var" dedi. Arafat da "Türkiye'den arabuluculuk bekliyor musunuz?" surusuna "kesinlikle" karşılığını verdikten sonra "Türkiye, bilfiil Ortadoğu barış sürecinde yer almaktadır" diye konuştu.

Arafat daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir araya geldi. Sezer, "Kudüs tek tanrılı üç din için önem taşımaktadır. Sorunun bu özelliği göz önünde tutularak, herkesin kabul edebileceği bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Zirve'de Arafat ve Barak'ın karmaşık ve duyarlı konuları kapsamlı bir şekilde görüşebilmiş olmaları kayda değer bir ilerlemedir" dedi.

HERKESİN SORUNU
"Kudüs-ü Şerif" tanımlamasını Türkler'den aldıklarını kaydeden Arafat ise "İsrail buranın kontrol ve denetimini istiyor. Bu sorun tüm insanlığı, Müslümanları ve Hıristiyanları ilgilendirir. Sayın Cumhurbaşkanı, Türk Hükümeti ve halkı olmak üzere Türkiye'den toplu destek beklemekteyiz" dedi.

Arafat daha sonra kendisini ziyarete gelen 9. Cumhurbaşkanı Demirel'le görüştükten sonra havaalanına gitmek üzere kendisine tahsis edilen Sezer'in kullanmadığı ve forsu kapatılmış makam arabası limuzin ile otelden ayrıldı.

Arafat'a eski dostu Demirel'den ziyaret
ANKARA- Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat Ankara'daki görüşmelerini 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile tamamladı. Demirel "Değerli kardeşim" diye hitap ettiği Arafat'ı kaldığı Sheraton Otel'in kral dairesinde ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ardından Demirel ile Arafat el ele otelin lobisine indiler.

Demirel, "Filistin sorununun gelişmesinde, barışa yönelmesinde değerli kardeşim Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın çok önemli bir rolü vardır. Kendisi olayın kahramanıdır" dedi. Arafat da, "Allahın izni ile Zat-I devletleri ile birlikte inşallah Mescid-i Aksa'da namaz kılacağız" diye konuştu. Fatma CAN

Mahmut BULUT-Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır