|
Türkiye geriye gider
Sezer'in "312'nci Madde değiştirilsin ama irtica tehlikesini önlemek için 163'e benzer hükümler getirilsin" önerisine siyasi partilerden tepki geldi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Türk Ceza Kanunu'nun 312'nci Maddesi'nin değiştirilmesi konusunda yaşanan sıkıntıları aşmak amacıyla gündeme getirdiği 163 benzeri bir madde önerisi destek görmedi. MHP, ANAP ve FP 163'üncü benzeri düzenlemelere karşı olduklarını açıklarken, DYP ise "163 geri gelecekse bunu tek başına ele almak yanlış olur. TCK 141 ve 142 de birlikte mütalaa edilsin" görüşünü savundu.
163 NEREDEN ÇIKTI?
Cumhurbaşkanı Sezer'e en sert tepki MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Yahnici'den geldi. "163 nereden çıktı? Bu işler parlamentoda tartışılır, sokakta değil" diyen Yahnici, şu görüşleri dile getirdi: "163, 141 ve 142'nci maddeler bir paket halinde kaldırılmıştı. Türkiye'nin tekrar o tartışma noktasına gelecek bir konumda olduğu inancında değilim. Biz 312'nci Madde'nin Türkiye'nin devlet hayatıyla ilgili koyduğu bir koruma mekanizması olması gerektiği inancındayız. Bu ülke Cumhuriyeti kuranlar tarafından Atatürk tarafından üniter ve milli bir yapının muhafaza edilmesi kaydıyla kurulmuştur. Anayasamız buna amirdir.'Resmi dil Türkçe'dir' gibi, değiştirilmemesi icap eden maddelere uygun olan tarzda 312'nci Madde'nin düzenlenmiş olduğu inancındayız."
TÜRKİYE'YE YAKIŞMAZ
FP'nin yenilikçi kanadından Abdullah Gül ise Türkiye'de kaldırılmış yasakların ve yasaların geri getirilmesinin, ülkeyi onlarca yıl geriye götüreceğini belirterek şöyle konuştu: "163'üncü Madde'nin tekrar getirilmesi Türkiye'yi geriye götürür. Mevcut yasalarda yer alan yasakların bile kaldırılmasını konuşan Türkiye'de, kaldırılmış yasaklar geri getirelemez. Bu Türkiye'ye yakışmaz. Bugünün Türkiyesi'nde 163'ü konuşmak yanlıştır. Eğer Sayın Sezer'in de her fırsatta vurguladığı gibi, 312'nci Madde'de suç kabul edilen unsurlar muğlaklıktan çıkartılıp, açıkça ortaya konulursa, keyfi uygulamalara son verilirse, 163'e gerek kalmadan bu sıkıntılar aşılır."
KRİTERLER AÇISINDAN YANLIŞ
ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Arslan da, partisinin Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerine olduğu kadar, inanç ve ibadet hürriyetine de saygı gösterilmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, "ANAP'ın 163'ün geri gelmesine onay vermesi mümkün değil" dedi. Arslan, şöyle konuştu: "ANAP olarak 163'ün geri gelmesine, inanç-ibadet hürriyetine tasavvut eden her hükme karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti ilkelerine ne kadar bağlıysak, inanç ve ibadet hürriyetine de o kadar bağlıyız. 163'ün geri getirilmesi Kopenhang kriterleri açısından yanlış olur."
141 VE 142 DE ELE ALINSIN
DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, partisinin 312'nin tümden kaldırılmasına karşı olduğunu, ancak değiştirilmesi gerektiğini savunduğunu söyledi. Güven şöyle dedi: "312'nci Madde kaldırılmamalı ancak yeniden yazılmalıdır. Bu değişiklik için 163. Madde'yi getirmek ise yanlış. Bu madde 141 ve 142 ile birlikte kaldırılmıştı. Yeniden gündeme getirmek istiyorlarsa bunu diğer iki maddeyle birlikte mütalaa etmeleri lazım."
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|