kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Doğru bildiğiniz yanlışlar
Mayo Clinic uzmanları sağlıkla ilgili yanlış söylentilerin ciddi problemlere yol açabileceğini açıkladı. İşte gerçek olduğuna inandığımız bazı söylentiler:

SÖYLENTİ: Ailemde göğüs kanseri olan kimse olmadığına göre, ben de göğüs kanserine yakalanmam.

GERÇEK: Anne ve kızkardeşin göğüs kanserine yakalanmış olması sizin de göğüs kanserine yakalanma riskinizi artırır. Fakat göğüs kanseri teşhisi konmuş kadınların yüzde 80'inin ailesinde daha önce göğüs kanserine yakalanmış kimse bulunmamaktadır. Ayrıca bu kadınların yüzde 70'i bilinen risk faktörlerinden hiçbirisini taşımamaktadır. Göğüs kanseri için risk faktörleri şunlardır: 50 yaşını geçmiş olmak, 12 yaşından önce adet görmeye başlamak, 55 yaşından sonra menopoza girmek, hiç çocuk sahibi olmamak ya da 30 yaşından sonra ilk çocuğunu doğurmak, göğüs bölgesinde biopsi teşhisi ile belirlenmiş bazı hücresel değişiklikler yaşamak.

SÖYLENTİ: Yağ oranı düşük besinleri yersem kilo veririm.

GERÇEK: Düşük yağ oranı düşük kalori demek değildir. Yani "light" ürünler yerken de kilo alınabilir. Örneğin yarım kase vanilyalı dondurma ile aynı miktardaki "light" vanilyalı dondurma arasında sadece 40 kalori fark vardır. "Light" olduğu için bir besinden normalden çok yiyerek daha fazla kalori alınır.

SÖYLENTİ: Yapılan egzersizin faydalı olabilmesi için mutlaka bir spor salonuna gidilmesi gerekir.

GERÇEK: Araştırmalar günde 30 dakika yapılan orta düzeyde egzersizin kişiyi kronik hastalıklardan koruduğunu kanıtlamıştır. Bu 30 dakika; 10 dakika yürüme, 10 dakika merdiven çıkma, 8 dakika kapının önünde biriken yaprakları temizleme ve 2 dakika televizyon karşısında dans etme olarak değerlendirilebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır