kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Enflasyonu bilinçli tüketici frenleyecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Basın Sözcüsü, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Atıl Akkan, Temmuz enflasyon rakamının endişe verici olmadığını ancak tüm kesimlerin daha titiz davranması gerektiğini söyledi. Akkan, tüketici eğiliminin yönlendirici olduğunu ifade ederken, "Enflasyonu tüketici frenleyecek" dedi. Akkan, yüksek fiyatlı birçok ürünün ikamesi olduğunu, tüketicilerin enflasyon hedefini zorlayacak, aşırı fiyat artışları olan ürünleri almamasını önerdi. Atıl Akkan, en küçük sapmanın hiper enflasyon yaratacağını ve enflasyonun düşeceğine ilişkin inancı yokedeceğini anlattı. Satın almada karar alıcının kadın öznesi görülmesine karşın, kadınların fiyat artışı konusunda duyarlı olduğuna işaret eden Akkan, harcamada gençlerin daha rahat davrandığını savundu. Akkan, genç nüfusun yüksek beklentileri ile sınırsız ihtiyaçlarının bu kesimin satın alma eğilimini artırdığını, bunun da enflasyonu körüklediğini ileri sürdü.

Vergi denetmenleri düzenleme istiyor
Vergi denetmenlerinin görevlerini yerine getirmeleri sırasında kimi zaman yasalardan, kimi zaman da idarenin uygulamalarından kaynaklanan sorunlar bulunduğu bildirildi. Vergi Denetmenleri Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu`nun ilgili birimlere gönderdiği raporda, mevcut yasalar ne kadar mükemmel olursa olsun, bu mevzuatı uygulayacak idarenin iyi örgütlenmemesi, sağlıklı çalışmaması ve vergi denetiminin etkin kullanılmaması halinde beklenen amaçlara ulaşmasının mümkün olmayacağı belirtildi. Maliye Bakanlığı'nın denetim gücünün büyük bölümünü oluşturan vergi denetmenlerinin, görevlerini yerine getirmeleri sırasında bazı sorunlarla karşılaştıkları ifade edilen raporunda, "etkin bir vergi denetimi yaparak, kamu gelirlerini artırmayı amaçlayan vergi idaresinin, vergi denetmenlerinin statülerine ilişkin temel sorunlarına öncelikle çözüm getirmesi gerekmektedir" denildi. Raporda, vergi denetmenlerinin yapılacak yasal düzenlemeler ile özel yarışma sınavı ve yeterlilik konularındaki sorunlarının kısa sürede çözülmesini bekledikleri de bildirildi.

'Çaykur haberleri gerçek dışı'
Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Çaykur'un özelleştirilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi. Yalova, son günlerde Çaykur'un bazı fabrikalarının özelleştirileceğine ilişkin haberler çıktığını, bunların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Yalova, Özelleştirme İdaresi'nin programında Çaykur'un özelleştirilmesinin bulunmadığını bildirdi.

Her bankaya özel oran getirildif
Merkez Bankası, her bir banka ve özel finans kurumu için farklı likidite ve döviz pozisyon oranları belirlenmesini kararlaştırabilecek. Buna göre, likidite oranı, bankalar ve özel finans kurumlarının ABD Dolar'ı karşılıkları üzerinden Ek-1A'da yer alan döviz varlıkları listesindeki hesap tutarlarının, Ek-1B'de yer alan döviz yükümlülükleri listesindeki hesap tutarlarına bölünmesi suretiyle bulunacak.

252 milyon $'lık yardım
Marmara Bölgesi'nde 17 Ağustos'ta yaşanan deprem felaketinde zarar görenlere yapılan yardımlarda Dünya Bankası ilk sırada yer aldı. Dünya Bankası, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde Türkiye'ye toplam 252 milyon dolar para yardımı yaptı. Bölgeye yapılan yardımların yaklaşık yüzde 60'ını veren Dünya Bankası yetkililerine paranın nerede kullanıldığını Devlet Bakanı Hasan Gemici bir brifingle açıkladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan toplam 411 bin 21 kişiye 204 trilyon 912 milyar liralık deprem yardımı yapıldığı belirtildi.

Betül BİLİM

Fazla vergiye, indirim Temmuz'da
Muhtasar beyannamelerinde, Haziran dönemi için 450 milyon lira yerine 600 milyon liralık tavan üzerinden indirim yapanlar, bu fazla indirimlerini Temmuz'a ilişkin beyannamelerde düzeltebilecek. SSK'ya bağlı olarak çalışanlardan kesilecek primlere esas kazanç miktarının üst sınırının 450 milyon liradan 600 milyon liraya yükseltilmesinin yürürlülük tarihinin 1 Ağustos olarak değiştirilmesi ve bu kararın muhtasar beyannamelerinin verilmesinin son gününde yayımlanması nedeniyle oluşan duruma ilişkin düzenleme yapıldı.

4 bankadan bireysel kredi indirimi
Geçen hafta dört banka bireysel kredilere uyguladığı faiz oranlarını değiştirdi. Şekerbank, 24 aya kadar vadeli tüketici kredilerinde 3.75, taşıt kredilerinde yüzde 3.0, 5 yıla kadar vadeli konut kredilerinde ise yüzde 3.25 faiz ile kredi kullandıracağını duyurdu. Türk Ekonomi Bankası (TEB) da, 12 ay vadeli ihtiyaç kredisi faiz oranlarını yüzde 3.75'ten yüzde 3.50'ye düşürdü. Toprakbank, daha önce yüzde 4.50 olan taşıt ve konut kredisi faiz oranlarını da yüzde 3.90'a çekti. Emlak Bankası da, taşıt, tüketici, özel eğitim, evlilik, harç ve üretici kredilerinde, vadelerine göre yüzde 2.95 ile yüzde 3.60 arasında değişen faiz oranları kullandıracak.

Borsa'daki yatırımcı sayısı 1 milyon 350 bine çıktı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) yatırımcı sayısı 1 milyon 270 binden 1 milyon 349 bine ulaştı. Özellikle Turkcell'in halka açılmasıyla artan yatırımcı sayısı böylece yaklaşık 80 binlik bir artış göstermiş oldu. Bankalar arasında, Turkcell'in halka açılmasında aracı kurum görevi yapan Yapı Kredi Bankası, 78 bin 889 adet yatırımcı sayısıyla İş Bankası ve Ak Yatırım'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Geçen yılsonu başlayan ve bu yılın ilk iki ayında da süren borsadaki büyük çıkış sırasında, 1 milyonu geçen yatırımcı sayısındaki artış hızı son dönemdeki durgunlukla azaldı.

Mevduat haftanın lideri
Geçen hafta en fazla kazandıran yatırım aracı dolar oldu. ABD ekonomisinde büyümenin halen sürmesi doların haftayı yüzde 1.36 yükselerek tamamlamasına neden oldu. Doların ardından aylık mevduat ikinci sırada yer aldı. Tasarruflarını mevduatta değerlendiren yatırımcılar, geçen hafta yüzde 0.62 getiri elde ettiler. Repo yüzde 0.4'lük getirisi ile ikinci sırada yer aldı. Son aylarda olduğu gibi, geçen hafta da sabit getirili enstrümanların cazibesi sürdü. 28 Temmuz-4 Ağustos haftasında döviz sepetindeki artış yüde 0.29 oldu. Alman Markı yurtdışında doların değer kazanmasına bağlı olarak yüzde 0.6 geriledi.

Borsanın geçen hafta da yatay bir seyir izlemesi hisse senedi yatırımcılarının haftayı kayıpla tamamlamasına neden oldu. İMKB-100 Endeksi yüzde 2.4 gerilerken, Mali Endeks'deki düşüş yüzde 3.07'yi buldu. Sanayi Endeksi kısmen de olsa tutundu ve haftayı yüzde 0.31'lık hafif bir düşüşle tamamladı.

Kauçuk Derneği'nden baz yağı isyanı
Benzine solvent karıştırılma iddialarından sonra şimdi de motorine baz yağı karıştırıldığı iddia ediliyor. Madeni yağ üretiminde kullanılan baz yağların motorinle karıştırılıp piyasaya sürüldüğü ve son zamanlarda Tüpraş'ın baz yağ satışlarında aşırı artış gözlendi. Türkiye'deki tüm lastik eşya üretecilerini temsil eden Kauçuk Derneği'nin Başkanı Kemal Özşahin, "Baz yağlar lastik eşya üreticilerinin kullandığı ana hammaddelerden biridir. Yapılan zamlarla boğuşurken bir de hilebazların ceremesini mi çekeceğiz? Daha önce fon kondu şimdi baz yağı konuşuluyor. Tahlillerin sonucunda hileli akaryakıtta madeni ve baz yağı yerine bitkisel yağların kullanılmaya başladığı ortaya çıktı. Hamsi yağı bile karıştırılıyor" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır