|
Üç büyük il dışında giyim indirimi yok
DİE'nin incelemesine göre yaz aylarında indirime giren giyim sektöründe Ankara, İstanbul ve İzmir'in dışında indirim olmadı
Temmuz ayında enflasyonun beklenenin üstünde çıkması üzerine Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), geniş çaplı bir analiz yaptı. Yüksek enflasyonun nedenlerini inceleyen DİE, yılsonunda belirlenen hedeflere ulaşabilmek için yılın kalan 5 ayında toptan eşyada aylık artışın onbinde 4, yüzde 25'lik TÜFE hedefinin gerçekleşmesi için ise aylık artışın binde 9 düzeyinde gelişmesi gerektiğini belirtti. Her iki kalemi de tek tek inceleyen DİE, toptan eşyadaki gelişmeleri şöyle belirledi:
TEFE'de, 10 yıllık serinin ilk 7 aylık artış oranları incelendiğinde 2000 yılı Temmuz ayı 1999 Aralık ayına göre yüzde 19.8 ile en düşük seviyede. Ancak, yüzde 1'lik Temmuz ayı TEFE artış oranı, hedeflenen programa göre, beklenenin üstünde. Aylık artış oranının beklentilerin üstünde çıkmasının en temel nedeni olarak TEFE'de ana sektörler itibarıyle tarımda iklim şartlarına göre beklenen düşüşün gerçekleşmemesi gösterildi. Dünya hampetrol fiyatlarındaki artışın madencilik sektörünü etkilediğini ortaya çıkaran DİE araştırması, bu sektörde geçen ay fiyatların yüzde 4.5 arttığını belirtti. İmalat sanayii genel sektöründe Temmuz ayında yüzde 1.6'lık artış gözlendiği belirtilen araştırmada bu artışın özel sektörden kaynaklandığı ve oranın da yüzde 1.9 olduğu belirtiliyor. Özel sektördeki yüksek artışın nedeni ise ağaç ve mantar ürünleri imalatı, metal ana sanayii, motorlu kara taşıtları ve diğer ulaşım araçları sektöründeki fiyat artışlar.
Elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 2.3'lük artışın, otomatik elektrik zamları, doğalgaz fiyat artışları ve belediyelerin su tarifesi değişimlerinden kaynaklandığı belirtildi.
TÜFE'Yİ SICAKLAR ETKİLEDİ
TÜFE'DE 10 yıllık serinin 7 aylık artış oranı incelendiğinde, 2000 yılı Temmuz ayı, 1999 Aralık ayına göre yüzde 20.5 ile en düşük seviyede. Aylık artışın beklenenin üstünde çıkmasında, endekste ağırlığı en fazla olan gıda harcamaları içindeki sebze ve meyve fiyatlarının sıcaklar nedeniyle yükselmesi etkili oldu. Giyim harcamasına konu ürünlerin fiyatında düşüş gerçeklemesine rağmen 3 büyük ilin dışında diğer illerde beklenen ucuzluk görülmedi. Tüketici fiyatları Zonguldak'ta yüzde 4.3, Konya'da yüzde 3.4, Antalya'da yüzde 3.2, Trabzon'da yüzde 3.1 artış gösterdi. Sağlık harcamalarında özel doktor muayene ücretlerinin geçen ay yüzde 6.6 artması etkisini gösterdi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|