kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsa meteliğe kurşun atıyor
Olumlu beklentilere rağmen taze para girişi olmayan borsada, parasızlık nedeniyle kan kaybı devam ediyor. İşlem hacmi geçen hafta boyunca 320 trilyon lirayı aşamadı

Borsayı, GSM 1800 ihalesinde tarafların sözleşmeyi parafe etmesi de sevindiremedi. Temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkması, bir süredir beklenen 3. GSM ihalesi haberini gölgeledi. Yüzde 1 olarak açıklanan toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) ve yüzde 2.2 olan açıklanan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) borsada küçük çaplı şoka neden oldu. Parasızlık ve beklentisizlik nedeniyle belini bir türlü doğrultamayan borsa, enflasyonu da bahane ederek satışa geçti. Satışların sürmesi nedeniyle borsa, haftayı yüzde 2.41'lik değer kaybıyla 13 bin 789 puandan tamamladı. İşlem hacmi hafta boyunca 320 trilyon lirayı aşamadı. Para sıkışıklığı nedeniyle borsanın bir süre daha yatay seyrini sürdüreceğini söyleyen borsacılar, çıkış için piyasaya taze para girişinin olması gerektiğini belirtiyor. Hazine'nin 23 Ağustos'ta yaklaşık 4 katrilyon liralık itfasının piyasa için olumlu olabileceğini ifade eden bir borsacı, "Ancak buna rağmen borsada ciddi bir yükseliş beklenmemeli" dedi. Bu hafta da bilanço beklentileri etkili olmaya devam edecek. Kâr beklentilerinin yanı sıra Ağustos'un son haftasında ABD Merkez Bankası FED'in toplantısından çıkacak sonuçlar da borsanın yönünü etkileyecek.

YABANCILAR GELMEZ
Yabancıların gelişmekte olan piyasalara, hâlâ temkinli yaklaştığını vurgulayan bir borsacı, "Toplantı sonucunda faiz artırımı olmazsa, yabancı yatırımcıların bakış açısı değişebilir. Ama şu anda hem Türkiye'nin uyguladığı program sonuçlarını hem de kendi ülkeleriyle ilgili gelişmeleri yakından izliyorlar. Bu nedenle yabancılar bir süre daha izleyeci olarak kalacak" diye konuştu.

'PARA 2001'DE ANCAK GELİR'

Taner Mirza/ Es Yatırım
Borsada yatay hareket geçen hafta da devam etti. Bu sıkışıklığın gelecek hafta da etkili olacağını düşünüyorum. Endeks, bu arada yavaş yavaş dip yapmaya çalışıyor. Satışların artması halinde endeks, 12 bin seviyelerine gerileyebilir. Endeks 12 binlere kadar gerilerse güç kazanabilir. Dolayısıyla yatırımcılar, dibe yaklaştıkça seçici olmak koşuluyla hisse senedi alınabilir. Borsa için önemli olan altı aylık bilançolar hisse bazında beklenti yaratıyor. Ayrıca 23 Ağustos itfası da piyasada önemli bir beklenti oluşturuyor. Buna rağmen yabancı yatırımcılar İMKB'ye gelme konusunda hâlâ çekimser. Borsanın sonbahardan önce çıkış sinyali vereceğini düşünmüyorum. Para da 2001 yılından önce gelmeyecektir. En erken sonbaharda gelebilir.

'13 BİN 500 DESTEĞİ ÖNEMLİ'

Ayçe Armağan / Demir Yatırım
Borsa geçen hafta, 14 bin 300 seviyelerindeki direncini denedi ancak para girişinin yeterli olmaması nedeniyle tutunamadı. Artan satışlarla endeks 13 bin 800 puanın altına geriledi. 13 bin 500 borsa için çok önemli bir destek seviyesi. Endeks, burada tutunamazsa çıkışına devam edemez. Bu seviyenin üzerinde kalabilirse yeniden 14 binleri dener. Satışlarda, enflasyon datalarının beklentilerin biraz üzerinde çıkması etkili oldu. Buna rağmen 3. GSM ihalesinde imza atılması da borsayı sevindirmedi. Bu hafta bilançolar için son hafta olacak.

1-2 hafta içinde Moody's'in not artırımı gelebilir. Bu olumlu beklentilere rağmen borsaya yeterli para girişi yok. Yabancı yatırımcı hâlâ beklemede. Yerli yatırımcı da çok yüksek seviyeden hisse aldığı için bekliyor. Parada olan yatırımcılar, portföylerinin yüzde 40-60'ını fon ve hisse senedinde değerlendirebilirler.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır