kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyon hedefinde 10 puanlık sapma
Yılsonu enflasyonu tahminen yüzde 35-36 olur. Hedefteki sapmanın bu düzeyde tutulması için önlem alınması şart

Yazın ortasına gelindiğinde, her yıl olduğu gibi gözler eylül ayına çevrildi. Çünkü eylül ayı enflasyonu sonraki üç ayın toplam enflasyonu için de bir ölçü olacak. Bu nedenle DPT uzmanları, bankalardaki ve büyük şirketlerdeki baş ekonomistler, IMF ve OECD Türkiye Masası yetkilileri, eylül ve sonrasındaki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışıyor.

Benim tüketici fiyatlarındaki eylül ayı tahminim yüzde 3.2, yılsonu tahminim ise yüzde 35.6 ile yüzde 38.3 arasında. Makroekonomik göstergeler, mevsimlik değişimler ve piyasalardaki son fiyat hareketlerinin ibresi bu düzeylerdeki oranları işaret ediyor.

Hükümet ise yüzde 25'lik hedefi büyük bir ihtimalle 15 Ekim günü açıklanacak 2001 bütçe tasarısına kadar değiştirmeyecek. Ancak ekonomi yönetiminin yüzde 25'lik hedefte 2 aylık bir gecikme olacağı yönündeki açıklamaları da yılsonu beklentilerinin yüzde 29 ile yüzde 32 arasında olduğu izlenimini veriyor.

Her yılın yaz aylarında ortaya çıkan eylül korkusu ise bu yıl çok yaygın değil. Olumsuz kehanetlerin büyük bölümü politik nedenlerle yapılıyor. Örneğin Tansu Çiller ve Güneş Taner, yıl sonu enflasyonunun bugünkü düzeylerin de üstünde olacağını söylüyorlar. Oysa Taner, 1990'ın, Çiller, 1995'in yaz aylarında bugünküne benzer sonuçları, çok olumlu bulduklarını belirtiyorlardı.

SAPMA NORMAL
Esasında yüzde 36 dolayında bir yıllık enflasyon aşağıdaki nedenler dikkate alındığında bir başarı olarak görülebilir:

* 1999'un son aylarında kamu zamlarının yüksek tutulması ve doların hızlı değer artışı, 2000'in yıllık enflasyonunda yaklaşık 3 puanlık bir artışa neden oldu.

* Büyüme oranının yüzde 7'ye yaklaşacağı, hatta aşacağı göz önüne alındığında, hedeften biraz sapılması normal karşılanabilir. GSMH'daki ve iç talepteki artışın beklenenden hızlı olması yıllık enflasyonda yaklaşık 2 puan dolayında bir artış ortaya çıkardı.

* Enflasyon hedefi belirlendiğinde dolar/mark paritesinin 1.90'da kalacağı tahmin ediliyordu. Oysa parite 2.10'a kadar yükseldi. Bu durumun yıl sonuna kadar enflasyonu 0.5 puan artıracağı tahmin ediliyor.

* Dünya ham petrol fiyatları da yıl boyunca beklenen düzeyin 7-8 dolar üstünde seyretti. Bu eğilim, enflasyonu 2 puan artıracak.

* Temmuz ayındaki aşırı sıcaklar, bazı sebzelerde kökleri yakarak rekolteyi bir miktar düşürdü ve 1 puanlık bir artışa yol açtı.

* Eğitim ve sağlık grubunda fiyatların yüzde 25'in üstünde artırılması da yılın tamamında 0.5 puanlık bir fatura ortaya çıkaracak.

ÖNLEM ŞART
*Yılın ilk 7 ayında mefruşat, mutfak malzemeleri, beyaz eşya, otomobil, dışarıda yemek, ilaç, haberleşme gibi kalemlerde fiyat artış oranlarının genel oranının üstünde olması da enflasyonda hedeften 1 puanlık sapmaya neden olacak.

Tüm bu faktörlerin hedeften toplam 10 puan dolayında bir sapma ortaya çıkaracağı artık kesin gibi. Bu sapmanın bu düzeyde tutulması hatta geriye çekilmesi için aşağıdaki önlemlerin alınması gerekiyor.

* Şimdilik Önal-Toskay-Erçel-Demiralp dörtlüsünün gayretiyle yürütülen enflasyonla mücadeleye Başbakan Ecevit ve koalisyon partileri liderleri, artık tüm siyasi ağırlıklarını koymak zorunda. Heyecan, inanç ve yüksek moral olmadan, enflasyonla mücadelede başarılı olma imkanı yok.

* Özel sektör, düşük düzeylerdeki ithalat girdisi, hammadde ve ücretle üretilen mal ve hizmetlerin, yüksek kar marjları ile satılmasına karşı bir otokontrol sistemi kurulmalı. Bir fiyat izleme komitesinin de son 7 ay ve 1 yıl içinde fiyatlarına yüksek oranda zam yapan sektör ve firmaları tespit edip kamuoyuna açıklaması yararlı olabilir. Bu önlem de yararsız olursa gizli ve kaçak zam yapanlar teşhir edilebilir.

* KİT'ler ve başlıca özel sektör kuruluşları, maliyetlerini düşürecek önlemler almaya zorlanmalı. Enflasyona karşı savaşa katılmak istemeyen sektör ve firmaların ürettikleri ürünlerle ithalat kolaylaşabilir.

Böyle giderse aylara göre enflasyon beklentileri Ağustos tahmini % 2

* Ağustos ayında gıda fiyatları, bugünkü yüksek düzeylerinde sabit kalabilir.

* Giyim-ayakkabıda indirim dönemi devam edecek.

* Eğitim fiyatlarında enflasyonun üstünde olan artış oranı yüzde 40'ı bulacak ve enflasyon oranında 0.6 puanlık bir artışa yol açacak.

* Diğer kalemlerde temmuz ayındaki normal artış oranı devam edecek.

* Aylık oran yüzde 1.8 yüzde 2.2 arasına yükselebilir.

* Bu oranlar, yıllık enflasyonu yüzde 52.6 ile yüzde 53.2 arasına çekecek.

* Güz sebzeleri, süt ürünleri, et ve et ürünleri her yıl olduğu gibi bu yılın eylül ayında da artış eğilimine girecek.

* Giyim grubunda indirim sona erecek ve kış giysileri daha yüksek fiyatlarla vitrine çıkacak.

* Yakacak fiyatlarındaki artış konut-kira grubundaki aylık artışı yüzde 3'ün üstüne çıkaracak.

* Ev eşyası fiyatlarının mevsim gereği biraz gevşemesi bekleniyor.

* Eğitim grubunda da yüzde 10 dolayında artış olabilir.

* Tüm bu fiyat hareketleri eylül ayında yüzde 3.2 ile yüzde 3.6 arasında bir aylık oranın ortaya çıkmasına neden olabilir. Yüzde 4'ün altındaki her oranı bir başarı olarak kabul etmek gerekir.

* Bu oranlar, yıllık enflasyonu yüzde 48.6 ile 49.7 arasına indirecek.

* Gıda ve giysi fiyatlarındaki artış oranları eylül ayından biraz daha yüksek olur.

* Konut-kira grubu da artış eğilimine girebilir.

* Diğer kalemlerde oranların mevsim normallerinde kalması sürpriz olmaz.

* Aylık oran, eylül ayı sonuçları ile aynı düzeyde kalabilir. Bu durumda yıllık oranlar yüzde 44.2 ile 45.9 arasına geriler.

* Kasım ayında yüzde 1.9 ile 2.3 arasındaki oranlar söz konusu olabilir ve yıllık enflasyonu yüzde 41.1 ile yüzde 43.3 arasına indirebilir.

* Olağanüstü bir gelişme ortaya çıkmadığı takdirde tahminimiz aralık ayı içinde yüzde 1.8 ile yüzde 2.2 arasında. Bu oranlar tüketici fiyatlarında yılsonu enflasyonunu yüzde 35.6 ile 38.3 arasına düşürebilir.

FARUK TÜRKOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır