kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Eylül hazırlığı
Eylül'de canlanması beklenen gayrimenkulde, talepten önce arz hareketlendi. Kuzey bölgesinde yeni konut projeleri satışta...

Uzun vadeli konut kredilerinin piyasaya çıkmasıyla moral bulan, ancak yine de beklediği canlılığı yakalayamayan gayrimenkul sektöründe talebin Eylül-Ekim ile birlikte satışa dönüşmesi bekleniyor. Bu tarihler zaten piyasanın tüm dış etkenlerden bağımsız olarak yıllardır değişmeyen canlanma dönemi. Ancak son dönemde deprem ve ekonomik durgunluk gibi sürpriz faktörlerle taleple birlikte arz da duraksamıştı. Proje üreten firmalar, "ne olursa olsun üretmek" yerine, depremin değiştirdiği talep coğrafyasına uygun ürün sunmanın yanında, finansman olanaklarının da netleşmesini beklemek yoluna gitmişlerdi.

Son bir-iki ayda yavaş da olsa yeni projelerin start alması, sonbahardaki canlanma beklentilerini güçlendirdi. Arzda artık çok katlı konutlar ile bir dönemin en yoğun konut yapım bölgesi olan Beylikdüzü'nün ağırlığının azaldığı görülüyor. Şimdi moda kuzey. Özellikle büyük grupların İstanbul'un kuzeyinde arsa toplaması çabalarının ardından yeni yeni de olsa bazı projeler açıklanmaya başladı.

RİVA'DA BULUŞMA
İlk olarak Alarko Grubu'nun telaffuz ettiği Riva bölgesine şimdi de Yapı Kredi-Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yatırım yapıyor. Yapı Kredi-Koray, yeni otoyol bağlantıları ve zeminin sağlamlığı nedeniyle cazibesi artan bu bölgede satın aldığı 500 dönümlük arazi üzerine 250 bin dolar düzeyindeki fiyatlarla orta büyüklükte villa ya da sıraevler yapmaya hazırlanıyor. 150 milyon dolarlık bu projede toplam 500-600 konut yapılması, inşaatın 2001'in ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor.

Baraj inşaatlarıyla tanınan Ata İnşaat da ilk kez konut yapımına giriyor. Ata, Acıbadem'de Ata Konaklar Çamlıca Projesi'ni Ağustos ayı başından itibaren 350 bin dolardan başlayan fiyatlarla pazarlamaya başladı

ALTERNATİF ARAYIŞI
Gayrimenkul talebi, en durgun ay olan Ağustos'a rağmen umulandan daha iyi durumda. Bunda uzun vadeli konut kredilerinin ve diğer yatırım seçeneklerinin cazibesini kaybetmesinin etkisi var. Uluslararası gayrimenkul zinciri Re/Max'ın Garanti Bankası ile başlattığı kredi programı ilgi görüyor. Özellikle 10 yıllık kredide konutun yaşı ve kredi miktarına yönelik sınırların da kaldırıldığı bu işbirliği, ucuz ve eski konut almak isteyenleri de kapsadığı için satış hareketliliği sağlıyor. Bu, özellikle 50-100 bin dolar arasındaki konut talebinde canlılık yarattı. Konut kredisi başvurularında zaman alan işlemlerin azaltılması ve internet ortamında başvuru imkanı da talebi cesaretlendiren bir başka etken.

"Yüzde 15 enflasyon talebi artırır"
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı ve Yapı Kredi-Koray GMYO Genel Müdürü Hakan Kodal, talebin bu yılın sonu ve önümüzdeki yıla endekslendiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eylül ve Ekim'de ciddi bir hareketlenme bekliyoruz ama gerçekte gayrimenkul talebi 2000 sonuna ve önümüzdeki yıla endekslenmiş durumda. Piyasada araştırma yapıp da ev alsak mı diyenlerin hareketliliği var şu anda. İnsanlar beklentileri test ediyor. Ben 2001'in gayrimenkulde yükselen bir yıl olacağını düşünüyorum. Enflasyonun yüzde 15'lere düşeceği bir ortam, asıl parlak dönem olacaktır."

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır