kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Blairizm" Tartışması
İngiltere Başbakanı'nın adını taşıyan "Blairizm" sözcüğünün dünyaca ünlü Penguin sözlüklerine girmesi tartışma başlattı

Dünyaca ünlü Penguin kitapevinin Eylül ayı başında yayınlanacak olan büyük İngilizce Sözlüğü'nde "Blairizm" sözcüğüne de yer verilecek. İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından ortaya atılan ve geleneksel sosyalizmle piyasa ekonomisinin karışımı olan "3'üncü yol" kavramı, halk tarafından "Blairizm" olarak adlandırılmış ve bu kavram İngiliz diline yerleşmişti.

THATCHER GİBİ
Blair'in uzun yıllar süren Muhafazakar Parti iktidarına son veren "Blairizm" kavramı, şimdi de sözlüklere girerek resmi kabul görmeye hazırlanıyor. Blair, İngiltere Eski Başbakanı Margaret Thatcher'dan sonra son yıllarda kendi adıyla anılan ideolojisi sözlüklere giren 2'nci İngiliz başbakan olacak.

Blairizm tanımı Penguin kitapevinin Eylül ayında çıkacak olan büyük sözlüğünü hazırlamakla görevli kurul içerisinde büyük tartışmalar yarattı. 4 dil uzmanı, 1 politikacı ve 1 yazardan oluşan kurul Blairizm'in net ve tarafsız bir tanımını yapabilmek için aylarca ter döktü.

2 AY SÜRDÜ
Sözlükteki tanım "Blairizm: İşçi Partisi lideri ve 1997'den beri başbakan olan Tony Blair'le özdeşleştirilen politika.." cümlesiyle başlıyordu. Buna karşı çıkan olmadı. Ancak ikinci cümle için yayın kurulu içerisinde adeta bir savaş yaşandı. Çeşitli tanımlardan bazıları taraflı bulunarak karşı çıkıldı, bazıları sert bulundu.

Ateşli tartışma tam 2 ay sürdü. Tanım nihai halini almadan önce 5 kez değiştirilmek zorunda kalındı. Ve nihayet herkesi memnun edecek bir tanımın bulunmasıyla sözlüğün basımına geçilebildi. Sözlükte yer alacak haliyle, Blairizm "Geleneksez sosyalizmin değiştirilmiş bir hali" olarak tanımlanıyor. Editör Nigel Wilcockson sözlüğün yayınlanmasının bu anlaşmazlık nedeniyle 2 ay geciktiğini söyledi. Ancak şimdi kamuoyunda yeni tartışmalar bekleniyor. Birçok siyasetçi, Blair'in gerçekten yeni bir ideoloji ortaya atıp atmadığını tartışmaya başladı.

5 KEZ DEĞİŞTİ
"Blairizm" tanımı kurul tarafından

2 ay tartışıldıktan ve değişikliklere uğradıktan sonra son halini aldı.

İlk taslakta Blairizm için "Geniş seçmen kitlelerine hitap edebilmek amacıyla sosyalist düşüncenin modernleştirilmiş hali" tanımı kullanıldı. Politikacılar modernleşme kavramına karşı çıktılar.

İkinci taslakta "Dayandığı temel bir ideoloji bulunmayan ve kamuoyunun görüşüne büyük önem veren..." ifadesi sert bulunduğu için değiştirildi.

Tanımın üçüncü hali olan "Geleneksel sosyalizmin değiştirilmiş ve kapsayıcı hale getirilmiş biçimi" ifadesi Blair yanlısı bulundu ve kabul görmedi.

Dördüncü tanım karalamalar ve belgeler arasında kaybolup gitti.

Beşinci tanım ise herkesi memnun etti; tanım sözlüğe "Geleneksel sosyalizmin değiştirilmiş hali olarak bilinen ideoloji"olarak girdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır