kapat

06.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kemal Amerika'da olsa
ABD'de kanser tedavisi gören Kıbrıslı Rum Andreas'ın babası, İngiltere'de ölüme giden KKTC'li Kemal için böyle konuşuyor

İki küçük kan kanseri hastası: Kemal Saraçoğlu ve Andreas Vasiliu. İkisi birlikte adeta Kıbrıs'ın sembolü haline gelmişti. Ancak şimdi yolları ayrılmak üzere. ABD'de tedavi gören Andreas'ın durumu iyiye giderken Londra'da tedavi gören Kemal'inki ise daha da kötüleşiyor. Amerika'nın kanser tedavisi dalında dünya çapında üne sahip Houston'daki Anderson Kanser Merkezi'nde yatan küçük Andreas'ın babası, "Keşke Kemal de burada olsaydı. O zaman mutlaka kurtulurdu" dedi.

"UMUDUNUZU YİTİRMEYİN"
Henüz Andreas için uygun bir ilik bulunamadığını, normal tedaviye devam edildiğini belirten baba Vasos Vasiliu, "Andreas gün geçtikçe daha iyi oluyor. Henüz hiçbir şey için geç sayılmaz. Keşke Kemal de burada olsaydı. Eminim o zaman iyileşirdi" şeklinde konuştu. Saraçoğlu ailesine umutlarını yitirmemelerini söyleyen Vasos, iki küçüğün de bir an önce iyileşmesi için dua ettiğini de sözlerine ekledi.

EVİNE DÖNECEKTİ
Ancak İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Royal Free Hastanesi'nde tedavi edilen 13 yaşındaki Kemal'in durumu giderek kötüleşiyor. Herhangi bir iyileşme yaşanmaması üzerine ailesi, son umutlarını da tüketti ve geçtiğimiz hafta oğullarını da alarak Kuzey Kıbrıs'a dönmeye karar verdi.

Bavullar toplandı, hastanedekilerle vedalaşıldı, uçak biletleri alındı. Ancak Kemal birden ağırlaştı. Doktorları Kemal'in bu durumda yolculuğu kaldıramayacağını söyledi ve izin vermedi. Kemal derhal yoğun bakıma alındı. Nefes almakta güçlük çekiyordu. Oksijen maskesi takıldı. Bağışıklık sistemi neredeyse tamamen çöken Kemal'in solunum yollarında enfeksiyon olduğu tespit edildi. Hastane yetkilileri, çocuğun vücudunun savunma mekanizmasının tamamen çöktüğünü ifade ediyorlar.

UYGUN İLİK BULUNMUŞTU
Kemal, babasıyla birlikte 2 Şubat'ta pençesine düştüğü bu amansız hastalığı yenmek için Kıbrıs'tan Londra'ya geldi. Aynı dönemde kanser hastası olan Rum Kesimi'nden Andreas için ilik aranıyordu. Kıbrıs Türk ve Rum tarafları birlik olup bu iki küçük çocuğa uygun iliklerin bulunması için büyük bir kampanya başlattı. Binlerce kişinin kan örnekleri vermesinden sonra Kemal için uygun ilik bulundu. Ancak yaşanan bürokratik engeller, kanın Türkiye'den Londra'ya gitmesini geciktirdi. Geçen sürede de kanser Kemal'i geri dönülemeyecek şekilde pençesine aldı.

Bunun üzerine acilen yoğun kemoterapi tedavisine başlandı. Bu da Kemal'in bağışıklık sistemine ağır zarar verdi ve küçük bedenini her türlü enfeksiyona açık hale getirdi. Ancak korkulan oldu ve şimdi Kemal enfeksiyon kaptı.

Durumu ağır ve ailesinin Kemal'i "evine geri götürme" planları iptal edildi. Yoğun bakıma alınan Kemal'e oksijen maskesi takıldı ve ağrılarını dindirmek için hergün morfin, enfeksiyonu vücudundan atabilmesi için de yüksek dozda antibiyotik veriliyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır