|
|
Kabus geri döndü
Sivrisineklerin taşıdığı ölümcül Batı Nil virüsü, New York'ta yeniden hortladı. Geçen yıl 7 Amerikalı'nın ölümüne neden olan virüs yüzünden Central Park ilaçlandı, konserler iptal edildi
Geçtiğimiz yıl Amerika'nın New York eyaletinde 7 kişinin ölümüne, 62 kişinin de hastanelik olmasına yol açan Batı Nil virüsü, yine Amerikalılar'ın kabusu oldu. Ünlü Central Park'taki sivrisineklerin virüsü taşıdığını tespit eden polis, parkı boşalttırdı ve ilaçlama yapıldı. 40 bin kişinin gelmesi beklenen New York Filarmoni Orkestrası'nın konseri de iptal edildi. Belediye Başkanı Rudolph Giuliani dün sabah Brooklyn, Queens ve Staten Island gibi bölgelerin yüzde 25'ini havadan ve karadan ilaçlattı. Halka açık yaz etkinlikleri de 2 günlüğüne iptal edilirken, Giuliani "Herkes hayatına devam edebilir" dedi.
KUŞLARDAN GEÇİYOR
New York Sağlık Müdürlüğü kış aylarında 220 ölü kuş üzerinde yaptığı testlerde 7'sinin virüslü olduğunu tespit etmişti. Virüsün Kanada'dan gelen şahinlerle geri döndüğüne inanılıyor. Batı Nil virüsü insanda anfesalit denilen bir çeşit beyin hummasına neden oluyor.
Ana taşıyıcısı yabani kuşlar. Sivrisinekler, bu hasta kuşları ısırınca virüsü kapıyor. Virüs, sivrisinek ısırığıyla da insana geçiyor. Bu virüsün 1999 yılına kadar Amerika'da görülmemesi "Sivrisinekleri Irak diktatörü Saddam Hüseyin gönderdi" yorumlarına neden olmuştu.
Erkan GÜNTÖRE - NEWYORK
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|