|
|
Enerjide dev açık
Enerji Bakanlığı, yılın ilk altı ayında enerji talebinin yüzde 10 arttığını, böyle giderse yıl sonunda 7.5 milyar kws, yani yüzde 20'lik tarihi açığa ulaşılacağını açıkladı
Türkiye, yılın ilk yarısındaki ekonomik büyümesinin etkisi ve barajların olduğu bölgelerin mevsim normallerinin çok altında yağış alması nedeniyle, son yılların en büyük enerji açığı ile karşı karşıya. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yılın ilk yarısındaki enerji talebinde yüzde 10 civarında artış gerçekleştiğini belirterek "Bu böyle sürerse 7.5 milyar kilowatsaat açık oluşacak. Türkiye'nin enerji üretiminin 45 milyar kilowatsaat olduğu düşünülürse açık yaklaşık yüzde 20'yi bulacak. Eğer ikinci yarıyılda talepte gerileme olursa ve yüzde 6'ya düşerse yıllık açığımız 4 milyar kilowatsaat olacak" dedi.
Ancak yıl sonundaki talep artışı yüzde 6 olur ve açık 4 milyar kilowatsaat olarak gerçekleşirse bile son yılların en yüksek enerji açığı olacak.
Yetkililer, bu duruma geçici çare olması için teknik ve idari olarak bir dizi önlem alındığını ve önlemlerin Başbakanlık tarafından çıkarılacak bir genelge ile yurt çapında uygulamaya sokulacağını bildirdi.
YEDEKSİZ GİDİYORUZ
Alınacak önlemlerin Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine gibi kuruluşları ilgilendirmesi nedeniyle bir paket halinde Başbakanlık'a gönderildiğini belirten yetkililer, "Türkiye kadar kapasitesi olan bir ülkenin normal şartlar altında yüzde 30 yedekle çalışması gerekir. Ancak Türkiye sıfır yedekle idare ediyor" dedi. Barajlardaki su seviyesinin çok düştüğünü belirten yetkililer, "Normal seviyesine 4-5 yıldan önce ulaşmaları mümkün gözükmüyor" dedi.
Enerji açığının kapatılması için bazı önlemler alındığının da altını çizen Enerji Bakanlığı yetkilileri, kıyı bölgelerinde yüzer-gezer santraller kurulacağını ifade etti. Otoprodüktör şirketlerin üretim maliyetlerini düşürmek için bunların girdi olarak kullanıldığı nafta, motorin gibi ürünlerden alınan Akaryakıt Tüketim Vergisi'nin (ATV) sıfırlanacağını belirten yetkililer, bunun büyük miktarda rahatlama getireceğini bildirdi.
Türkiye'nin Bulgaristan'dan aldığı elektrik miktarının ve kalitesinin artırılması için girişimlerin sürdüğünü de belirten yetkililer, "Bulgaristan'da, Türkiye'ye yakın bir-iki santralin Bulgar sisteminden alınarak Türk enterkonnekte sistemine yönlendirilmesi düşünülüyor" yorumunu yaptı.
Bulgaristan ile anlaşma
Bu arada dün Bulgaristan ile Türkiye arasındaki elektrik anlaşmasının geliştirilmesi konusundaki ilk somut adım atıldı. Bulgaristan Enerji Ajansı Başkanı İvan Şilyaşki, ülkesi ile Türkiye arasında yeni bir elektrik hattı kurulacağını açıkladı. Bulgaristan Enerji Ajansı Başkanı İvan Şilyaşki, bağımsız Standart gazetesine yaptığı açıklamada iki ülke arasında 260 kilometre uzunluğunda 400 kilovoltluk yeni bir hat kurulacağını belirtti.
Akkuyu için TEAŞ 'ricası'
AKKUYU Nükleer Santrali'nin kurulmasıyla ilgili olarak hükümetin dün açıklaması beklenen karar bugüne kaldı. Önceki gün "Akkuyu içime sinmiyor" açıklaması yapan Başbakan Bülent Ecevit, dün gazetecilerin konuyla ilgili sorularına yanıt verirken, kararın bugün Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi. Ecevit, "Yarının konusunu bugünden sormayın. Konu, yarın (bugün) Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek" dedi. Bu açıklamanın akabinde Enerji Bakanlığı dün geçerlilik süresi dolan tekliflerin sahipleri olan üç konsorsiyumun temsilcilerini toplantıya çağırdı. Bakanlık yetkilileri, "Firmalara TEAŞ'ın yönetim kurulu üyeleri atanana kadar tekliflerini uzatmaları için ricada bulunuldu. Temsilcilere, bu çerçevede TEAŞ ricasını belirten birer mektup gönderilerek uzatma talebine uymaları istendi" dedi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|