|
3 bin ton domuz yağını kim kullandı
Ünal, Türkiye'de tüketilen 3 bin ton domuz yağının nerelerde kullanıldığını hükümete sordu
FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, Türkiye'de yılda 3 bin ton domuz yağı tüketildiğini öne sürerek bu yağın nerede tüketildiğini sordu. Ünal, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından cevaplandırılması istemi ile Meclis Başkanlığı'na verdiği önergesinde, öncelikle Türkiye'de 3 bin ton domuz yağı tüketildiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu.
YAĞ NE OLDU?
Resmi kayıtlarda 1999 yılında 10 bin ton domuz yağı ithal edildiğine dair bilgi bulunduğunu kaydeden Zeki Ünal, iç üretimle sağlanan 2 bin 990 ton domuz yağının elde edildiği çiftliklerin açıklanmasını istedi.
Zeki Ünal, bakana, "Üç bin ton domuz yağı hangi sektörlerde tüketilmekte ve ne tür gıda ve yiyeceklerde kullanılmaktadır. Domuz yağı ve etinin gıda tüketiminde kullanılması insan sağlığı ve dini inanç açısından ele alınarak Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?" sorusunu da yöneltti.
ÖZELLİKLERİ
Domuzlarda deri bulunmadığı için derinin görevini "yağ" tabakası üstleniyor. Bu yüzden diğer hayvanlarda bulunmayan bir çok özelliği taşıyor.
Bu özellikleri ise bir çok sektörde onu vazgeçilmez kılıyor. Gıda sektöründe en fazla salam ve sosislerin yapımında kullanılıyor. İlaç ve kozmatik sanayileri domuz yağının tercih edildiği diğer sektörler.
Burada krem ve rujlarda kıvamın tutturulmasını sağlıyor. Domuz yağının kullanıldığı başka bir alan ayakkabı sanayi ve motor yağı.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|