kapat

18.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çavuş değilim
Bakan Yücelen, TRT Genel Müdürü'nün "tek başına" kullandığı yetkileri, "Burada çavuş değilim" diyerek aldı

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, program planlaması, personel politikası ve hantal büyüme stratejisi yüzünden eleştirilere hedef olan TRT'ye el koydu. Yücelen, TRT Genel Müdürü Yücel Yener'in "tek başına" kullandığı yetkileri aldı. TRT Genel Müdürü'nün "nakil, atama, tayin, terfi, açıktan personel istihdamı, kadro talebi, bazı alım satım işlemleri, program dağıtımı" gibi yetkileri ikinci emre kadar Yücelen'in izni olmadan yürürlüğe konulamayacak.

Bakan Yücelen, TRT'nin icraatlarına neden el koyduğunu SABAH'a açıklarken şunları söyledi:

"TRT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı işlemlerle ilgili olarak Başbakanlık'tan izin alması gerekiyor. Yazışma doğrudan TRT ile Başbakanlık arasında oluyor. İlgili Bakan olarak bundan haberim yoktu. Ben burada çavuş değilim. Bakan olarak yetkimi kullandım. Artık, TRT Genel Müdürlüğü'nün Başbakanlıkla tüm yazışmaları doğrudan benden geçiyor. Nihai kararı ben veriyorum. TRT'nin talebi uygun mu değil mi bakıp sonra yazıyı gönderiyorum."

TORPİLİN BELGESİ
Yücelen, "Daha önce Başbakanlık'tan doğrudan istenen, şimdi kendi onayınıza bağladığınız izin konuları arasında ne gibi talepler yer alıyor?" şeklindeki sorumuza yanıt verirken, "Her türlü nakil, tayin, terfi, atama, açıktan personel alımı gibi konuların hepsi var. Başbakanlıktan izin alınması gereken bazı alım satım konuları da var" dedi. Yücelen, "TRT'nin 8 bin civarında kadrosu var, sürekli de büyüyor, bu konuda ne gibi çalışmanız var?" şeklindeki sorumuza, "Bu konu KİT komisyonunda da gündeme geldi. İddiaları inceliyoruz" dedi. Bu arada personel politikası yıllarca tartışma konusu olan, milletvekili eşlerine kadar sadece torpillilere kapısını açmakla suçlanan TRT'nin, bir "torpil belgesi" de ortaya çıktı. 4 kişilik mütercim kadrosu için açılan sözde sınava sadece torpilli 4 kişinin katılmasına izin verilerek TRT kapısı sonuna kadar aralandı. Yener, torpilli 4 kişiyi mütercim olarak almak için göstermelik bir sınav açtı. Ancak, mütercim sayısı da sınava girecek olan da 4 kişiydi. Diğer ifadeyle sınava girmeden kazananlar belliydi.

BAKAN YÜCELEN'İ KAHREDEN TABLO
*Kadro sayısı hızla artıyor. Üç yıl önce 6 bin olan personel sayısı 2 yılda 8 bine çıktı. Milletvekili eşlerine kadar çok sayıda hatırlı kişi kuruma alındı.

*TRT'nin reklam gelirleri sürekli düştü. 1990'da 357 milyon mark olan reklam geliri 6.2 milyon marka kadar geriledi.

* TRT, Avrupa'daki resmi televizyonlar arasında da izlenme bakımından en kötü durumda bulunuyor.

* TRT'de şimdiye kadar bir norm kadro çalışması yapılmadı, dolayısıyla hizmetlerin kaç kişiyle yapıbileceğine ilişkin elde somut bir veri bulunmuyor.

* TRT'nin binaları olduğu gibi, kameraları, montaj masaları, canlı yayın araçları, kumanda cihazları da eskimiş ve çağdaş teknolojinin gerisine düştü.

* Türkiye'nin en büyük monoblok binasına sahip olan TRT, Ankara'daki bu dev binaya da sığmadı, 7 ayrı yerde kiralanan binalarda da çalışılıyor.

*TBMM KİT Komisyonu, TRT'nin 1993 ve 1994 yıllarına ait hesaplarını inceleyip ibra etmedi ve dönemin sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak KİT Komisyonu, TRT'nin 1995, 1996 ve 1997 yılları hesaplarını henüz incelemedi.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır