kapat

18.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mercimek Kanada'dan barbunya Amerika'dan
Aşırı sıcaklara tarım ürünleri de dayanamadı. Rekoltedeki düşüş nedeniyle barbunyayı ABD'den, mercimeği Kanada'dan, nohutu Meksika'dan yiyeceğiz

Türkiye'yi kasıp kavuran sıcaklar, tarım ürünlerini de vurdu. Aşırı sıcaklar nedeniyle Trakya'da ayçiçeği tarlaları, güneyde domates, mercimek, fasulye, nohut tarlaları kurudu. Türkiye, bu yıl da sıcaklar yüzünden mercimeği Kanada'dan, nohutu Meksika'dan, barbunyayı ABD'den, ayçiçeğini Arjantin'den almak zorunda kalacak.

Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçiler tarafından şikayet yağmuruna tutulduklarını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, Karadeniz Bölgesi'nde fındık rekoltesinin yüzde 40'a varan oranlarda azaldığını söyledi. Yaş sebze ve meyvenin de sıcaklardan önemli oranda etkilendiğini dile getiren Yücel, şunları söyledi:

"Fındıkta 500 bin ton rekolte bekleniyordu. Ama yaptığımız araştırmalar neticesinde bu rakamın 350 bin tonda kalacağı anlaşılıyor. Ayrıca yaş meyve ve sebze üretiminde de önemli düşüşler oldu. Özellikle domates ve narenciyede kayıp diğer ürünlere göre daha fazla."

AYÇİÇEĞİ KURUDU
Ayçiçeğinin tarlada olgunlaşmadan kuruduğunu dile getiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Sebahattin Vatan da Haziran ayından bu yana Trakya bölgesinin yağmur almadığını vurguladı. Vatan, ayçiçeğindeki verimin yüzde 50 oranında düştüğünü, bu yılki rekoltenin 500-600 bin tonu geçmeyeceğini belirtti. Aynı zamanda Türkiye'nin pirinç ambarı durumundaki Trakya Bölgesi'nde çeltik üreticilerinden de şikayet almaya başladıklarına işaret eden Vatan, şöyle devam etti:

"Meriç'ten saniyede 40 metreküp su geçmesi gerekirken 5 metreküp su geçiyor. Göletler kurumaya başladı. Ayçiçeği üreticilerinin dertlerine çare bulmaya çalışırken, çeltik üreticilerinin sorunlarıyla karşılaştık. Devlet Su İşleri, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve çeltik komisyonu biraraya gelerek bir çare bulmaya çalışıyoruz. Aralıklı sulama yapılmasını önerdik. Yapacak çok da fazla bir şey yok."

BAKLİYAT DA NASİPLENDİ
AŞIRI sıcakların bakliyatı da vurduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, en büyük kaybın yeşil mercimekte olduğunu söyledi. Bu yıl 125 bin ton civarında yeşil mercimek rekoltesi beklendiğini ifade eden Reis, üretimin 70 bin ton civarında kalacağını dile getirdi. Hububat-bakliyatın Haziran-Eylül ayları arasında toplanığına değinen Reis, şöyle devam etti:

"Çiftçi, Mayıs-Haziran ayında bu yılki rekoltenin çok iyi olduğunu söylüyordu. Kırmızı mercimek Haziran ayında çıktığı için fazla etkilenmedi. Ama yeşil mercimek, fasulye, barbunya, nohut tarlada sıcağa yakalandı ve yandı. Rakamlar iç açıcı değil. Üstelik sıcak nedeniyle ürünün kalitesinde de bir düşüş var. Mardin, Urfa ve Antep'i gezdim. Çiftçilerle konuştum. Yeşil mercimekte düşüş yüzde 70'leri bulacak gibi görünüyor. Diğer ürünlerde düşüşler daha makul ölçülerde."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır