kapat

11.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnşaatta kayıp yıl
Yapı denetimi ile ilgili olarak çıkartılan KHK, inşaat ruhsat taleplerini 3 ay durdurdu. Süre dün doldu ama denetim şirketleri kurulamadığı için ruhsat başvurusu yapılamıyor

10 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve üç ay sonra yürürlüğe gireceği için 10 Temmuz'a kadar inşaat ruhsat başvurularını durduran yapı denetimi ile ilgili KHK, tartışma yaratmaya devam ediyor. İnşaat mevsiminin başladığı dönemde ruhsat başvurularını erteleyen Kanun Hükmünde Kararname (KHK), yasağın süresi dolunca da yapı denetim kuruluşlarının şirketleşememesi engeline takıldı. Ve tüm bu aksaklıklar, kriz ve deprem nedeniyle son iki yılı ölü geçiren ve umudunu 2000'e bağlayan inşaat sektörüne son darbe oldu.

NEDEN AKSADI?
İnşaat ruhsat başvurularının yapılabilmesi için yapı denetim kuruluşlarının (YDK) şirketleşmiş olması gerekiyor. Ancak bundan sonra mal sahipleri bu kuruluşlarla sözleşme yaparak belediyeye başvurabiliyor. Kararname gereği, inşaat mühendisi, makina mühendisi, elektrik mühendisi ve mimardan oluşan yapı denetim kuruluşlarının inşaat yapım sürecinde mal sahibiyle birlikte görev alması gerekiyor. İnşaat potansiyelinin yüzde 70'ini kontrol eden 27 ilde, henüz kurulu bir YDK yok. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, YDK'ların bir türlü kurulamamamış olmasını şu nedenlere bağladı:

"Öyle bir kararname çıkarıldı ki mevcut meslek odalarının yapı denetim süreçlerinde birinci derecede görev alması gereken İnşaat Mühendisleri Odası'nın görüşü alınmadı. Kuruluş anlamında dünyada uygulanmayan yeni bir sistem tanımlandı. Bu sisteme girmede mühendisler tereddüt etti.

SORUMLULUK BÜYÜK
Yapı denetim kuruluşlarından birinin başında olan İnşaat Mühendisi Erdem Büyükpınar da durumu şöyle değerlendirdi:

"Şu anda hiçbir belediye ruhsat veremez. Bize de bilgi gelmiyor. İnşaat lokomotif sektör. 2-3 bin kalem malzeme var. Şirketlerin oluşması kolay değildi. İlk çıkan KHK incelendiğinde görülür; bu şirketlere çok büyük sorumluluk getiriyor. Bu nedenle mühendisler şirketlere girmekte tereddüt etti. Getirilerinden endişe ettiler."

YAPI DENETİMİNE ZORUNLU MALİ SİGORTA
Hazine Müsteşarlığı, yapı denetim kuruluşları zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları hakkında bir teblig yayımladı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ, yapı denetim kuruluşlarının denetimi altında Türkiye'de inşa edilen ve sigorta sözleşmesinde tanımlanan yapı veya yapı grubunun fen ile sanat kurallarına aykırı yapılması nedeniyle yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelen yapı hasarlarından kaynaklanan zararlardan dolayı bu kuruluşlara düşen hukuki sorumlulukla ilgili hükümleri içeriyor.

Tebliğin hükümlerine göre, sigorta sözleşmesi, yapım faaliyetlerini kullanılan mazlemenin standartlara uygunluğunu denetleyerek jeoteknik raporlar ile uygulama projelerini kontrol etmekle yükümlü yapı denetim kuruluşlarının, yapı ve yapı grubunda meydana gelecek hasarlardan dolayı ortaya cıkacak sorumluluğunu, yapım maliyeti ile sınırlı olmak üzere temin edecek.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır