kapat

04.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Personele spor ve spor tesisi yaptırma zorunluluğu

Avrupa Kupası maçları bitti. Tekrar biz bize kaldık. Hergün başta futbol olmak üzere, çeşitli spor karşılaşmaları ile yine içiçe olacağız. Spor denilince, "spor tesisi" de önem kazanıyor. Çok kişi bilmiyor olabilir, bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarınca, işyerinde çalışan personelin beden eğitimi ve spor ihtiyaçlarını karşılamak için, spor tesisleri yaptırma ve antrenör çalıştırma zorunluluğu getirilmiş durumda.

3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa'nın 26. maddesi ile getirilen bu zorunluluk sonucu, 500'den fazla personeli bulunan kurum ve kuruluşlar, spor tesisi yapmak ve antrenör bulundurmak mecburiyetindedirler. Kuruluşların, spor tesisi yapmaları ve antrenör çalıştırmalarına ilişkin esaslar "Memur ve İşçi Sayısı Beşyüzden Fazla Olan Kamu ve Özel Sektör Kuruluşları ile Fabrikaların Yapmakla Mükellef Oldukları Spor Tesisleri Hakkında Yönetmelik"te belirtilmiştir (Bkz. 10.5.1987 Tarih ve 19456,26.3.1990 Tarih ve 20473 sayılı Resmi Gazeteler).

Çalışan sayısının tespiti
500 sayısının belirlenmesinde, kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında çalışan işçi ve memur sayısının toplamı gözönüne alınır. Bu belirleme sırasında, geçici işçiler dikkate alınmaz. Vardiyalı çalışan işyerlerinde ise, normal mesai saatleri içinde çalışan işçi ve memurların sayısı esas alınıyor.

Spor tesislerini yapmakla yükümlü olan kuruluşların, bu tesisler için kendi yerleşim alanlarında yeterli veya uygun arsa bulunamadığı takdirde, Beden Terbiyesi Spor Genel Müdürlüğü arsa temin edebilir. Bu durumda kuruluşlar, yapmakla yükümlü oldukları tesisin iki katı değerinden az olmamak üzere, tesis yaparlar. Her kuruluş, yapmak zorunda olduğu tesisin özelliğine göre, en az bir dalda antrenör çalıştırmak zorunda. Kuruluşlarca, bu spor tesislerinin bakım ve onarımı da, düzenli olarak yapılacak ve her türlü araç, gereç ve personel ihtiyacı karşılanmak suretiyle, tesisler faal durumda tutulacak.

Gider yazma ve ceza
Yukarıda da belirtildiği gibi, 500'den fazla personeli bulunan kurum ve kuruluşların, spor tesisi yapmaları ve antrenör çalıştırmaları yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle, sözkonusu harcamalar, genel hükümler çerçevesinde, kazancın saptanmasında gider olarak kaydedilebilir.

Kuruluşlar, yasa gereği yapmak zorunda oldukları spor tesislerini, belirlenen süre içinde yapmadıkları ve yine bu süre içinde antrenör çalıştırmadıkları takdirde, sürenin bitiminde ve izleyen her yıl, her tebliğ tarihinde çalıştırdıkları her memur ve işçi için, o tarihte yürürlükte bulunan asgari ücretin brüt tutarının 1/3'ü oranında hesaplanan bir cezayı, en geç bir ay içinde ödemek zorunda. Süresinde ödenmeyen cezalar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa Hükümlerine göre gerektiğinde cebri yollara başvurmak suretiyle tahsil olunur.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır