kapat

04.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
100'üncü yıl hedefi
Bahçeli "Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacak" dedi ve uyardı: "Yapısal reformlar hayata geçmezse telafisi zor kayıplara neden olur"

ANKARA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, 8'inci 5 Yıllık Kalkınma Planı'nı kamuoyuna tanıttı. Planın, Türkiye'nin gerçek ekonomik büyüme potansiyelini ortaya koyması, önümüzdeki dönemde daha etkin bir güç odağı konumuna gelmesi için önemli bir fırsat sunduğunu söyleyen Bahçeli, şöyle dedi:

"Planda öngörülen bu politikalar ve yapısal reformlar hayata geçirilmediği takdirde, uzun vadeli gelişme hedefleri açısından zorunlu olan kesintisiz makroekonomik istikrar dönemi, bir kez daha büyük ve telafisi çok zor kayıplara neden olacak şekilde elden kaçırılacak."

Bahçeli, 2001-2005 yıllarını kapsayan 8'inci Plan'ın, Cumhuriyet'in 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılı stratejik hedefi doğrultusunda hazırlandığını bildirdi ve şu bilgiyi verdi:

* Kişi Başına Milli Gelir: Türkiye'nin gerekli yapısal değişimleri gerçekleştirmesi şartıyla, 2001-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 oranında büyüme hızı sağlaması, 1998 yılında 3 bin 200 dolar olan kişi başına milli gelirin 2023 yılında AB ülkeleri düzeyine yaklaştırması bekleniyor.

* Milli Hasıla: Türkiye, 2023 yılı sonunda ulaşacağı 1.9 trilyon dolar civarında GSMH düzeyi ile dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek.

* Devletin Rolü: Önceleri kamu kesimi için zorunlu, özel kesim için yönlendirici olan planlar, artık devletin üretim faaliyetinde bulunmamasını, iktisadi faaliyetlerde işleyiş kurallarını düzenleyici ve denetleyici bir konumda kalmasını esas alacak.

OKULLAŞMA ORANI
* Nüfus Artış Hızı: Uzun dönemde nüfus artış hızı yavaşlayarak, ortalama yıllık yüzde 1.1'e ve 2020'den yılından sonra yüzde 1'in altına düşecek. Okullaşma oranı 2023 yılında ilköğretim ve orta öğretimde yüzde 100, yüksek öğretimde de yüzde 50 düzeyine ulaşacak.- AB'ye Üyelik: Makroekonomik politikaların temel hedefi, enflasyonu AB kriterleri ile uyumlu düzeylere düşürmek, ekonomide sürdürülebilir bir büyüme ortamını tesis etmek, AB'ye tam üyelik hedefi doğrultusunda ekonominin rekabet ve uyum gücünü artırmak olacak. Türkiye, AB'ye tam üyelik sürecini hızlandıracak politika ve tedbirleri içeren Ulusal Programı, ivedilikle hazırlayarak yürürlüğe koyacak.

* Yapısal Reformlar: Tarım destekleme, sosyal güvenlik, kamu mali yönetimi ve şeffaflık, bankacılık sisteminin denetimi ve gözetimi konularında, kapsamlı yapısal reformların süratle hayata geçirilecek.

* Özelleştirme: Sermaye piyasalarından yararlanılarak, sermayenin tabana yayılması sağlanacak.

* Yatırımlar: Kamu yatırımlarında eğitim, sağlık, teknoloji altyapısı, enerji sulama, kentsel altyapı yatırımları ve ulaştırma alt sektörleri arasında dengeyi sağlayıcı yatırımlara, bölgesel gelişme stratejileri dikkate alınarak öncelik verilecek.

* Dış Ticaret: 2005 yılında ihracat 48.8 milyar dolara, ithalat da 77.4 milyar dolara ulaşacak.

* Turizm: 2005 yılında turizm gelirleri 11.6 milyar dolara yükselecek.

* E Ticaret: Dünyadaki gelişmeler doğrultusunda, elektronik ticaretin ülke genelinde yaygınlaştırılması hızlandırılacak.

* Eğitim: Uzun vadede zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkarılması için gerekli altyapı hazırlanacak.

* Yeni Ekonomi: İmalat sanayiinde bilgi ve teknoloji yoğun nitelik taşıyan savunma ve havacılık, makine imalat, kimya, elektronik sanayilerinin geliştirilmesi, sanayide ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacak.

* Enerji: Temel amaç, artan nüfusun ve gelişen ekonominin enerji ihtiyacının sürekli ve kesintisiz bir şekilde ve mümkün olan en düşük maliyetlerle karşılamak olacak. Türkiye'yi dünyanın önemli enerji dağıtım merkezlerinden biri haline getirecek uluslararası hampetrol ve doğalgaz boru hattı yatırımlarına önem verilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır