Enflasyonu üç yıl sonunda da tek haneye indirmek amacıyla istikrar programını uygulamaya koyan hükümet, ilk altı ayını tamamladı. Enflasyon, altıncı ayda neredeyse 2000 sonu hedefine ulaşsa da genel olarak program geçmiş yıllarda uygulanan başarısız örneklerine oranla hızlı ve istikrarlı adımlarla ilerliyor.
İlk başlarda kamu harcamalarında daha fazla kısıntıya gidilememesi ve iddialı faiz dışı fazla hedefi, "Program özelleştirmeye fazla bağımlı" yorumlarına yol açmıştı. Ancak ilk üç aylık veriler sonunda dış borca bağımlılık tehlikesini ortaya çıkarakn cari işlemler açığı, özelleştirmenin yerine geçti. Haziran sonu itibariyle hedefler ve gerçekleşmeler şöyle bir görüntü veriyor:
ENFLASYON: 6. ayda toptan fiyatlar yüzde 17.5, tüketici de yüzde 17.8 artı. Beklenti, yılsonu yüzde 30-35 enflasyona ulaşılacağı, üç aylık gecikmeyle de hedefe inileceği yönünde. Ancak 2000'in ilk üç ayındaki kümülatif yüzde 13.5'lik artışın, 2001 başında endeksten çıkmasıyla enflasyonda yaklaşık 10 puanlık düşüş bekleniyor.
DÖVİZ KURU: Merkez Bankası'nın isabeti tam. Altı aylık kur artışı yüzde 11.95 olarak gerçekleşti. İkinci yarı yıl yüzde 7.1 civarında devalüasyon yapılacak.
CARİ AÇIK: İlk başlarda programın yumuşak karnı özelleştirme görünüyordu. Ancak dış ticaret ve cari işlem dengesi rakamları, dikkatlerin yönünü değiştirdi. İlk üç aylık gerçekleşmelere göre cari denge 2.6 katrilyona yakın açık verdi. Yıl sonu 2.8 katrilyonluk hedefe şimdiden yaklaşıldı. Beklenti rakamın 6 milyar dolar civarında açık verebileceği yönünde. Ancak GSMH'nin yüzde 3'üne yaklaşan bir açığın "her şey yoluda gittiğinde" sorun olmayacağı düşünülüyor.
ÖZELLEŞTİRME: Tüpraş dahil tahsil edilen gelir 1.3 milyar dolar oldu. 1.2 milyar doları POAŞ olmak üzere 1.3 milyar dolarlık satış tamamlandı, imza bekliyor. 7.6 milyar dolarlık hedefin en büyük kalemlerinden, 2.5 milyar dolarlık GSM de tamamlandı, nakit girişi bekleniyor. ÖİB Başkanı Uğur Bayar'a göre bu yıl hedef aşılacak.
FAİZ DIŞI FAZLA: İlk çeyrekteki vergi gelirleriyle birlikte gerçekleşme, beklenenin de üzerine çıktı. Faiz dışı fazla ve dış borçlanmadaki başarı, Hazine'nin iç borcunu azaltmasında önemli etken oldu.