Dünya Bankası Ankara Temsilcisi Ajay Chibber, Dünya Bankası'nın Türk hükümetinin reform programına desteğini göstermek için reformlardan mağdur olabilecek kesimlere yardıma karar verdiğini açıkladı. Chibber SABAH'a yaptığı açıklamada, "Türk hükümetinin reform programını destekliyoruz. Hükümetin reformlarını aksatmaması lazım. Bu yüzden hem hükümet, hem de sivil toplumla yaptığımız temaslar sonucu reform uygulamalarından mağdur olabilecek kesimlere yardım etmeye karar verdik" dedi.
Chibber'le Dünya Bankası yardımı ve kapsamı konusunda yaptığımız söyleşi şöyle:
* Yardım Türkiye'ye nasıl ve ne zaman gelecek?
Ekim 2000'den itibaren yürürlüğe girmesi için hazırlıklarımız devam ediyor. Kredi geriye dönüşlü olacak. Yani bir kez onaylandıktan sonra, hükümet reform uygulamalarından mağdur olanlara ödeme yapmaya başlayabilecek. Daha sonra biz bu miktarı Türk hükümetine ödeyeceğiz.
* Yardımdan kimler yararlanacak?
İki paket halinde düşünülüyor? Birincisi, özelleştirme uygulamalarından dolayı işlerini kaybeden ya da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan işçilere yönelik. Bu konuda hükümet ve üç büyük sendika konfederasyonu ile bir süredir görüşüyoruz. Bir sonuca varmış bulunuyoruz. Ekim'den itibaren 12-18 ay gibi bir süre içinde 250 milyon dolar yardım planlanıyor. Bu yardım Özelleştirme İdaresi'nin kontrolü altında yapılacak. Diğer ülkelerde daha önce yapılmış benzeri uygulamalardan ders çıkarılarak böyle bir yola başvurduk.
* Ne tür bir ders?
Reform uygulamalarından işçi ve çiftçiler mağdur olabiliyor. Ancak reformların gerçek anlamda başarıya ulaşması için işçi ve çiftçilerin yalnız bırakıldıkları duygusuna kapılmamaları, tersine kendilerine destek olunduğunu görmeleri önemli.
* Diğer destek paketi de çiftçilere mi yöneliyor?
İkinci paket, tarım reformundan mağdur olabilecek çiftçiler için. Bir süredir kırsal kesimdeki çiftçilerin durumunu araştırıyoruz. Çay gibi, tütün gibi bazı ürünler artık hükümet desteği kapsamından çıkıyor. Aslında bu ürünleri eken çiftçiler de şimdiye kadarki durumdan hoşnut görünmüyor.
* Bu sonuca nasıl vardınız?
Örneğin Rize'de çay üreticileri ile görüşürken, onların da kendilerine yardım edilmesi durumunda, yakmak ya da atmak üzere çay üretmek yerine başka ürünlere, ya da tarım dışı alanlara kayma isteğinde olduklarını gördüm. Hükümet ve sektördeki sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız görüşmeler sonunda, Ekim'den itibaren, 3 ila 5 yıla yayılacak sürelerde, ilk aşamada çiftçilere 250 milyon dolar yardım çıkarma kararı verdik. İlk aşamanın uygulanmasına bağlı olarak bir 250 milyon dolar daha serbest bırakılabilecek.
* Bu yardım programı neyi amaçlıyor?
Hükümet reform üstüne reform yapıyor, biz de destekliyoruz. Ama işçi ve çiftçilere gereken özeni göstermezseniz, reformlardan mağdur olacaklara gerekli desteği sağlamazsanız, reform tam anlamıyla başarıya ulaşamaz. Türk hükümetinin reformlarına elden geldiğince yardımcı olacağız.