kapat

03.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ciner, enerji ile büyüyecek
Geçen hafta Çayırhan Termik Santrali'nin işletme devrini alan Park Holding, tekstil sektöründeki yatırımlarını enerji, madencilik ve turizme yönlendirecek. Holdingin hedefi 2005'te 20 bin çalışan ve 4 milyar dolar ciro

Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, yıllarca tekstil sektörüne yaptıkları yatırımları, enerji, madencilik ve turizm alanına kaydırmaya hazırlandıklarını söyledi. Çayırhan Termik Santrali'nin 20 yıllık işletme hakkını 185 milyon dolara alan Ciner, Park Holding'in 2005 yılında 4 milyar dolar ciro ve 20 bine ulaşan çalışan sayısı ile enerji, madencilik ve turizm alanında Avrupa'nın sayılı kuruluşlarından biri olacağını belirtti. Yoğun bir yeniden yapılanmanın içine giren holding, borsada işlem gören Ceytaş'ı madencilik ve cam elyafı, Park Tekstil'i de enerji alanlarına yönlendirecek. Holdingin 2002 yılının sonunda tekstilden tamamen çekilmeyi planladığının altını çizen Turgay Ciner, tekstil sektörüne girmekten pişman olmadığını, ama gelecek vadeden, katma değeri daha yüksek ürünlere yönelmek istediğini dile getirdi. Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Park Ciner ile geleceğe dönük yatırımları hakkında konuştuk.

* Çayırhan Termik Santrali'nin işletme hakkı devri tamamlandı. Önünüze nasıl bir hedef koydunuz?

Bu santralin 20 yıllık işletme hakkını 185 milyon dolara devraldık. 85 milyon dolarını ödedik. Kalanı da belirli aralıklarla ödenecek. Termik santraller için işletme hakkı devri bekleyen 8 grup var. Biz uluslarası tahmik talebinde bulunmadık. Danıştay'ın gözetimi ve idarenin hakimiyetini kabul ettik. Bu nedenle bizim işimiz yeni görüşme açılmadan bitti. Santral tam kapasite ile çalışmaya başladığında 800 milyon kilowatsaat elektrik üretecek. Gürcistan ve Bulgaristan'dan 1 milyon kilowatsaat elektrik aldığımızı düşünürsek bu santrallerin önemi daha iyi anlaşılır. Santraller devredilir devredilmez otomatik olarak kapasite artışları yaşanacak. Şu anda sorun olan elektrik kısıntıları, 8 santralin verimli çalışması ile önemli oranda rahatlama sağlanacak.

* Santral için ne kadar ek yatırım yapacaksınız?

Orada kömür üretimi zaten bizde idi. Yaklaşık 220 milyon marklık bir yatırım yapmıştık. 40 milyon marklık bir yatırımla 800 milyon kilowatsaat elekrik üretimine ulaşmış olacağız. Burada 4.5 milyon ton kömür üretimi yapılıyor. Kişi başına kömür üretimi bakımından dünyanın en verimli maden sahası seçildi. Kişi başına 16 ton üretim yapılıyor.

* Enerji ve madencilikte yeni yatırımlarınız olacak mı?

Enerji ve madencilik konularında yatırımlarımız sürecek. Şu anda Türkiye elektriğinin yüzde 2.3'ünü biz üretiyor konuma geldik. Bu payı yüzde 3-4'e çekmek için çalışacağız. Yakın zamanda demir ve bakır madenciliğine de gireceğiz. Bakır, kurşun, çinko alanında geniş aramalarımız var. Önümüzdeki sene her ay bir madeni devreye almayı planlıyoruz. Madencilik konusunda güçlü yabancı ortaklarımız var. Bu ortakların teknolojilerinden yararlanıyoruz. Türkiye'de 45 çeşit maden var. Maden ülkeleri GSMH'nin yüzde 8-10'unu madenden elde ediyorlar. Bizim GSMH'mizin 218 milyar dolar olduğunu düşünürsek 16 milyar dolarlık maden üretmemiz lazım. Ama bizim toplam üretimimiz 1 milyar dolar. 15 milyar dolarlık boş bir pazar var. Bu tekstilin de otomotivin de çok üzerinde bir rakam.

* Tekstil sektörüne girdiğinize pişman mısınız?

Hayır pişman değilim. O zaman için verilmiş doğru kararlardı. Sektördeki iki şirketimiz Park Tekstil ve Ceytaş halka açık. Ortaklarımıza iyi getiri sağladılar. Ama ilerde tekstilde ortaklarımıza daha yüksek katma değer sağlayamayabiliriz. Bu nedenle katma değeri yüksek alanlara kayacağız. SPK'dan gerekli izinleri aldık. Ceytaş'ı maden ve cam elyafı, Park Tekstil'i de enerjide yoğunlaştırıyoruz. Bu da bizim ortaklarımıza karşı iyi niyetimizi gösteriyor. 2002 sonunda tekstilden tamamen çekilmiş olacağız. Tekstil tesislerini de Penyelüks çatısı altında toplayabiliriz.

* Havacılık konusundaki yatırımlarınızdan neden vazgeçtiniz?

Havacılık konusunda çok hevesliydik. Ancak bu alandaki bilinçsiz bürokrasi hevesimizi kaçırdı. Havaş'taki ortağımız Swissair, THY'nin özelleştirmesine katılır ve bizi de konsorsiyuma katmak isterse küçük bir pay alırız. Ama bunun dışında havacılıkla hiçbir şekilde ilgilenmeyeceğiz.

70 milyon dolarlık fiberglas yatırımı
* Geleceğe dönük yatırımlarınızı planladınız mı?

Katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapmayı planladık. Uçak, gemi, mikroçip ve uzay teknolojisi başta olmak üzere 2 bin farklı alanda kullanılan fiberglas üretimine giriyoruz. Bu ürünü geleceğin ürünü olarak belirledik. ABD'de gökdelenlerde çelik yerine fiberglas malzeme kullanılıyor. Çünkü daha dayanıklı ve esnek. Fiberglasın hammaddesi olan taş, toprak ve kum bakımından Türkiye çok zengin. 60-70 milyon dolarlık bir yatırım yapıp yılda 70 bin ton fiberglas üreteceğiz. Eskişehir veya Trakya'da yer bakıyoruz. 2001 sonunda tesisis işletmeye başlayacağız.

"İstanbul'da 3-4 otel alacağız"
* Turizmde yeni bir ortaklık yaptınız. Bu alanda nasıl gelişeceksiniz?

Turizm konusunda Alman Dorint zinciri ile işbirliğine gittik. Şehir otelciliğinde büyümek istiyoruz. Çünkü ortağımızın uzmanlaştığı konu bu. Özellikle kalite konusunda duyarlı olacağız. 60 marka tam pansiyon değil, 600 marka bir gece kalacak müşteri getireceğiz. İstanbul'daki otellerimizin sayısını üç veya dörte çıkaracağız. Çünkü İstanbul'un bu konuda potansiyeli büyük. Şu anda görüşme yaptığımız bazı oteller de var. Bunun dışında bir iki lüks tatil köyü yapma planımız var. Bizim hedefimiz kupon müşteriyi ağırlamak.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır