|
Borsadan ekonomiye 1.4 katrilyon kaynak
İMKB'deki çıkışla ivme kazanan halka arzlardan reel ekonomiye yaklaşık 2.3 milyar dolar geldi. Bu oran, Turkcell ve yeni halka arzlarla daha da artacak
1999'un son çeyreğinden itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yaşanan hızlı çıkıştan sonra ardı ardına gelen halka arzlar, ekonomiye büyük kaynak aktardı. Yılbaşından bu yana halka arz edilen veya ikincil halka arzla sermaye artırımına giden şirketlerin reel ekonomiye yarattığı kaynak, 1.4 katrilyon lirayı (2.3 milyar dolar) buldu. Bu rakamın 762 milyon doları halka arzlar yoluyla sağlanırken, ikincil halka arzlardan da 1 milyar 603 milyon dolarlık kaynak elde edildi. Bu hafta yapılacak olan ve toplam 2 milyar dolarlık gelir beklenen Turkcell'in halka arzı ile Ak Enerji ve Ayen Enerji'nin arzları sonrasında da reel ekonomiye önemli bir kaynak girişi bekleniyor.
1999 yılının son çeyreğinde şaha kalkan borsa, bireysel yatırımcıların olduğu kadar şirket sahiplerinin de iştahını kabarttı. Şirketler, İMKB kanalını kullanarak kendilerine fon yaratırken, arz sonucunda toplanan paralar da reel ekonomiye kaynak sağladı.
TÜPRAŞ KAZANDIRDI
Birincil halka azların yanı sıra sermaye artırımı, ortak satışı ve ortakların rüçhan hakkı kısıtlanarak yapılan ikincil halka arzlarda da ekonomiye ciddi bir kaynak girişi oldu. 2000 yılında yapılan sekiz şirketin ikincil halka arzından yaklaşık 1.6 milyar dolar hasılat elde edildi. Bu paranın da önemli bölümünün sanayiye yöneleceğini söyleyen borsacılar, "Yılsonu itibariyle borsadan reel ekonomiye kaynak yaratabilecek para daha da artacak. Bunlar yine birincil ve ikincil halka arzlarla gerçekleşecek" yorumunu yaptı. İkincil halka arzda en yüksek hasılat Tüpraş'ta gerçekleşti. Sermayesinin yüzde 31.5'inin ikincil piyasada satıldığı Tüpraş'tan yaklaşık 1.14 milyar dolar gelir elde edildi.
Şirketlerin halka arzdan elde ettikleri gelirleri yeni yatırımlarda kullanarak sanayiye kaynak aktardığını söyleyen Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Fatih Arabacıoğlu, "Halka arzlardan elde edilen gelirin ekonomiye yansıması farklı yönlerden olabilir. Kimi şirket, bunu yeni yatırımlarla kimisi de bu sayede yarattığı yeni istihdam ile ekonomiye kaynak sağlar. Bu yıl yapılan halka arzlardan elde edilen gelirin yüzde 99'unun da ekonomiye gittiğini düşünüyorum. Kalan yüzde 1'lik bölüm ise şirketlerin kasasına gitmiş olabilir" dedi.
Arz gelirlerinin bir kısmıyla şirketlerin finansal borçlarının kapatıldığını ifade eden Arabacıoğlu, "Şirket, yüzde 130'larla aldığı borcun tamamını kapatıyor. Belki yeniden borçlanıyor ancak bu defa yüzde 30'lu faizler sözkonusu oluyor. Yani sonuçta para yine reel ekonomiye kaynak sağlamada kullanılıyor" diye konuştu.
1998'deki rekor tarihe karışacak
Halka arz yoluyla ekonomiye kaynak sağlamada 1998 en başarılı yıl oldu. 1998'deki arzlarla ekonomiye 1.3 milyar dolarlık kaynak sağlandı. 2000'in ilk çeyreğinde ise 762.7 milyon dolarlık kaynak sağlandı. 1990 yılından bu yana da toplam 5 milyar 114 milyon 875 bin dolarlık para ekonomiye giriş yaptı. Borsadaki çıkışa paralel olarak Ulusal Pazar'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri de arttı. 1999 sonunda 112 milyar 276 milyon dolar olan şirketlerin piyasa değeri, 2000 yılının ilk üç aylık verilerine göre yüzde 4'lük artışla 117 milyar 424 milyon dolara ulaştı.
Olcay NACAR ERGENÇ
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|