kapat

26.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geleceğin dağıtım şirketi
Yeni ekonominin canlanmasıyla birlikte Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden Sezginler'in önü de açıldı. Cash & Carry mağazalarıyla atılım yapan Sezginler, geleceğe güvenle bakıyor

Sezginler Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketlerinden biri. Dev teşkilatı 25 yıldır Türkiye'nin yüzde 92'sine hizmet götürüyor. Asıl işleri dağıtım ama buradaki "know how" birikimleri onları yeni işlere taşıyor. Yeni ekonominin, önemini gizliden gizliye artırıdığı lojistik bunlardan biri. Önümüzdeki günlerde bir yabancı bir ortakla joint venture yaparak yepyeni bir lojistik şirketi kuracaklar. Birkaç yıl içinde de, elektronik ticaretin B2B boyutunda aktif olmayı planlıyorlar. Sonuçta yaptıkları işin ne olduğunu çok iyi biliyorlar. İyi tanımladıkları bu işi nasıl yöneteceklerini, nasıl geliştireceklerini de öyle. Sezginler Genel Müdürü Ziya Hakan Atilla ile bu büyük teşkilatın öyküsünü konuştuk.

* Bugün Sezginler hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Sezginlerin 4 tane kar merkezi var. Birincisini market grubu dediğimiz, Türkiye'de 130 bini aşkın noktaya servis götüren ve çok ünlü markaların tek dağıtımını yaptığımız kanal oluşturuyor. İkincisi cash & carry adlı toptan satış mağazalarımız. Üçüncüsü, "kitchen express" diye tabir ettiğimiz yiyecek-içecek servisi işimiz. Dördüncüsü de dış ticaret faaliyetlerimizi kapsıyor.

* Cash & Carry mağazalarınızda ne tip bir hizmet veriyorsunuz? Bu mağazalar bir yabancı ortaklık sonucu kuruldu. Amaçlanan neydi?

Türkiye'deki 130 bin noktadan söz ettik. Bu noktaların tamamına ürün dağıtmaya kalktığınız zaman ortaya büyükçe bir maliyet faktörü çıkıyor. Enflasyonist ortamda işler iyi işliyor. Fiyat geçişleri var. Para kazanabileceğiniz yan unsurlar var. Ancak bugün enflasyonun düşüş trendi hayatı biraz değiştirmeye başladı. Firmalar dağıtımcıya yüksek marj ödemeye razı olmak istemedi. Cash & Carry konsepti de işte burada devreye girdi. 1996 yılında İngiliz Booker firmasıyla yüzde 40 hisse onlara, yüzde 60'ı da bize ait olacak şekilde bir ortaklık imzaladık ve Avrupa'nın pek çok yerinde yaygın olan cash&carry'leri Türkiye'ye getirdik. Cash&Carry Migros, Carrefour ya da Continent ile rakip bir format değil. Müşterileri bakkallar, küçük marketler, catering noktaları, restorantlar, lokantalardan oluşuyor. Tamamen bir dağıtım formatı. Daha ucuz, daha az maliyetli.

* Cash&Carry'lerde perakendecilik yapmadığınızı söylüyorsunuz. Pazarda rakipleriniz kimler?

Metro prensipte rakip olabilir ama onun da aslında bir gizli perakendecilik kimliği var. Cash&Carry'lerin böyle bir kimliği yok. Biz bu konuda çok katıyız. İşletmeler bize müşteri olmak için geldiğinde satış geliştirme ekibimiz gidip yerinde bu ticari kuruluşları inceliyor.

* Cash&Carry konseptini nasıl geliştireceksiniz?

Cash & Carrylerin, enflasyon düştükçe, dağıtım maliyetleri önemli hale geldikçe hızla büyümesi kaçınılmaz. Zaman içinde cathering olayına daha çok ağırlık vermeyi düşünüyoruz ve Türkiye'de de catering işinin çok büyüyeceğine inanıyoruz. Dışarda yeme alışkanlıkları vb. gelişmeler parlak bir geleceği hazırlıyor. Marmara bölgesinde yaygınlaşıp daha sonra Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde gelişmemizi sürdürmeyi düşünüyoruz. 3 yıl içinde cash&carry mağazalarımızın sayısını 30'a çıkaracağız.

* Neden her zaman bir yabancı ortağı tercih ediyorsunuz?

Birşeyleri tekrardan yaratmaya çalışmak, insan, şirket, sistem, bilgisayar organizasyonları yapmak zaman kaybı yaratıyor. Türkiye'nin de, Sezginler'in de beklemeye vakti yok. Biz Türkiye'yi biliyoruz, onlar da batıyı biliyorlar.. Sistemler var, yönetim var. Birleştirince çok daha çabuk sonuç alabiliyorsunuz.

YENİ HEDEF E-TİCARET
* Lojistikle ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

Lojistikte de dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden biriyle çok ciddi aşamalara gelmiş görüşmelerimiz sürüyor. Birlikte tamamen yeni bir şirket kurmak için niyet anlaşmamızı imzalamak üzereyiz. Bu şirket Karadeniz hava lojistiğinden e-commerce'e kadar geniş bir spektrumda çalışıyor. Amaç yüzde 50-50 bir ortaklık kurmak ve bu işe hızlı bir şekilde girmek. Lojistik hizmetimizi sadece hızlı tüketim malları sektöründe değil, e-commerce'den otomobil taşımacılığına kadar her alanda vermeyi hedefliyoruz.

*Elektronik ticaret konusunda çalışmalarınız var mı?

Elektronik ticarete iki yönden bakıyoruz. Birincisi Cash&carry'ler içinde neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Cash & carry'lerin müşterileri tüzel kişiler oldukları için burada çok rahat bir B2B işi yapabiliriz. Bunu yoğun bir şekilde araştırıyoruz. Lojistikte de potansiyel ortağımızla bir iş planı hazırlıyoruz ve yine B2B olarak e-ticaret bu iş planının içinde önemli bir yer tutuyor.

HANDE DEMİREL

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır