kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tavırları netleşmeli
ANAP Genel Başkanı Yılmaz, "Son 15 günkü tutumlarla ilgili değerlendirmeye ihtiyacım var. Ne zaman isterlerse liderler zirvesine hazırım" diye konuştu

Yüce Divan tartışmaları nedeniyle haftalardır kamuoyuna siyasi mesaj vermekten kaçınan ANAP lideri Mesut Yılmaz, sessizliğini bozmaya hazırlanıyor. "Konuşmak için önümü görmem gerekiyor" diyen ANAP lideri, koalisyon ortakları DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit ile MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi de "tavırlarını netleştirmeye" çağırıyor. Ortakları "ne zaman isterse" bir liderler zirvesi etrafında son yaşananları görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Yılmaz'ın SABAH'ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

"ÖNÜMÜ GÖREYİM"
- Meclis soruşturmaları ve Yüce Divan tartışmaları boyunca açık bir tepki vermediniz. Sayın Ecevit ve Sayın Bahçeli'nin gelişmeler üzerine açıklamaları oldu. Siz konuşmayacak mısınız?

- Şu anda konuşmuyorum.

- Neden?

- Önümü göreyim. Önümde ne var onu görmeliyim.

- Nedir görmek istediğiniz?

- Tavırların netleşmesi lazım.

- Kimlerin tavırlarının netleşmesi lazım?

- Saydığınız sayın liderlerin tavırlarının netleşmesi lazım.

- Sayın Bahçeli "koalisyon ortağı olan bir partinin liderinin hükümete girmesine neden karşı çıkalım" şeklinde bir açıklama yaptı. Bu bir ilerleme sayılabilir mi?

- Mesele o değil.

- Nedir mesele?

- Son 15 günkü tutumlarla ilgili genel değerlendirmeye ihtiyacım var.

- Bir koalisyon liderleri zirvesi için talepte bulundunuz mu, ya da size böyle bir talep geldi mi?

- Hayır gelmedi. Ama ne zaman isterlerse yaparız, ben hazırım.

- Konuşmak için (bir grup Meclis soruşturmasının daha oylanacağı) Perşembe gününü mü bekliyorsunuz?

- Hayır, muhtemelen önümüzdeki haftadan önce konuşmam. Biraz sessiz kalmak istiyorum.

- Sessiz kalmaktan ne yarar bekliyorsunuz?

- Yarar, zarar hesabı yapmıyorum. Dediğim gibi, tavırların, tutumların netleşmesini bekliyorum.

GÜVEN TAZELEME
ANAP lideri Yılmaz'ın, koalisyon ortaklarının tavırlarını netleştirmelerini istemesi meşru bir taleptir.

Her ne kadar Ecevit de, Bahçeli de Meclis soruşturma dosyalarının koalisyon protokolü ile ilgisi olmadığını ve istikrar için hükümetin devam etmesi gereğini söyleseler de, MHP milletvekillerinin Yüce Divan oylamalarındaki tutumları kamuoyunda farklı yorumlanmıştır. Bu yorum, "MHP'nin ANAP'ın ortaklığı ve Yılmaz'ın hükümete girişine ilişkin kuşkular taşıdığı" yönündedir.

Ancak Ecevit'in Yılmaz'a yaptığı hükümete girme çağrıları ortadadır. Aynı şekilde, Ecevit'in "hükümetteki uyumun Meclis'e de taşınması gereğinden" söz ettiği açıklaması da hatırlardadır.

Bu durumda, Yılmaz'ın "tavır netleştirme" çağrısı, kendisi Bahçeli'yi yalnız bırakmama kaygısıyla işin içine Ecevit'i katıyor olsa da, Bahçeli'ye yapılmaktadır.

Bahçeli'nin bu çağrıya vereceği yanıt koalisyon ortakları arasında bir tür güven tazelemeye dönüşürse, hükümet Ekim'de başlayacak yeni Meclis dönemine daha rahat girecektir.

ANAP'TAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ!
ANKARA- ANAP Başkanlık Divanı dün Genel Başkan Mesut Yılmaz başkanlığında toplandı. 2 saatlik toplantı sonucunda, milletvekili dokunulmazlığı ve Meclis soruşturmaları konusunda Anayasa değişiklik teklifi kararı çıktı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ahad Andican, soruşturma komisyonlarıyla ilgili yasal düzenlemelere gereksinim duyulduğunu belirtti. ANAP'ın değişiklik teklifine göre Başbakan ve Bakanlar hakkında herhangi bir iddia olduğunda, önce Meclis oylamasına gidilerek soruşturma açılıp açılmamasına karar verilecek. Meclis konunun incelenmesini benimsediği takdirde 3'ü TBMM Anayasa Komisyonu'ndan, 3 ü de Yargıtay Ceza Dairesi'nden katılan 6 kişilik bir ön hazırlık komisyonu kurulacak. İddiaları bu komisyon araştırıp raporunu hazırlayacak. Milletvekili dokunulmazlığı ise kürsü konuşmaları ile sınırlı tutulacak.

Çiller: Hiç korkum yok
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, 29 Haziran Perşembe günü Meclis'te örtülü ödenek soruşturması ile ilgili olarak yapılacak Yüce Divan oylamasından "hiç bir korkusu olmadığını" söyledi. "Ne yapacaklarsa yapsınlar, Yüce Divan'a yollayacaklarsa yollasınlar, hiç korkum yok" diye konuşan Çiller, şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız, Anayasa'nın 138'inci maddesinin göz göre göre çiğnenmesini protesto etmektir. Yargıda karara bağlanan bir konu Meclis soruşturma konusu yapılamaz. Oysa bizim hakkımızda Yargıtay karar vermiş; bizi aklamış. ANAP, Anayol döneminde söylediklerinin şimdi tersini yapıyor."

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır