kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İhaleler daha şeffaf olacak
Bayındırlık Bakanı Aydın ile Maliye Bakanı Oral ihale yasasında yapılacak değişiklikleri açıkladı

İSTİSMARA açık olduğu gerekçesiyle sık sık eleştirilen İhale Kanunu nihayet değiştiriliyor. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve Maliye Bakanı Sümer Oral, dün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek yeni kanun tasarısı hakkında bilgi verdiler. Her iki bakan da kamu ihalelerinde şeffaflık dönemi açılacağını, şaibelerin ortadan kaldırılacağını söylediler.

Devlet İhale Yasası'nı, AB ve Dünya Ticaret Örgütü normları ile uyumlu hale getiren yeni düzenleme KİT'ler dahil tüm kamu kuruluşlarının alımlarında geçerli olacak. Temmuz'da AB ile mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı ve kamu ihalelerine iştirak konusunda bir çerçeve anlaşma yapılması müzakereleri de başlayacak.

ŞAİBELER BİTECEK
Devletin satımlarının ihale yasasından çıkarıldığını ve bunun için ayrı bir yasa düzenlenmesinin önerildiğini belirten Aydın, ihale komisyonu dışında yan komisyonların devreye girmesi uygulamasına da son verildiğini, ihalelerin artık ihale komisyonunda sonuçlandırılacağını söyledi. Aydın'a göre böylece ihaleden önce müteahhitlerin anlaşmaları önlenecek ve şaibeler bitecek.

Oral: Basın ihaleleri izleyecek
MALİYE Bakanı Sümer Oral da yapılacak değişikliklerle ihalelerdeki kapalı kapıların açılacağını söyledi. Devlet ihalelerinin daha yakından izlenmesine ve kamuoyu denetimine yönelik hükümlere yer verildiğini vurgulayan Oral, halen zarfların açılmasını sadece ihaleye katılacakların izleyebildiğini anımsatarak, "Yeni düzenlemede ise basın ve yayın organları dahil isteyen herkesin ihaleyi izlemesi olanağı yaratılacak" dedi. Oral, kamu ihalelerinde saydamlığın sağlanması için de ihale sonuçlarının ilanı esası getirildiğini vurguladı. Oral, kamu mallarının satış ve kiralanmasında izlenecek yöntemi şöyle özetledi:

- Bedel tahminleri objektif olacak.

- Konut yapı kooperatiflerine arsa satışı kolaylaştırılacak.

- Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları teşvik edilecek.

- Bütçe Kanunu ile belirlenecek miktarda kamu arazisi taksitle satılabilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır