kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Erkaya'ya son selam
Emekli Oramiral Güven Erkaya'nın cenazesi, TSK'nın gövde gösterisine dönüştü. Ordu, cenazedeki varlığıyla "Erkaya'nın irticaya karşı mücadelesinin arkasındayız" mesajını verdi

Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde gördüğü tedavi sırasında yaşamını yitiren Başbakanlık Başdanışmanı ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya, dün İstanbul'da toprağa verildi. "Kolon kanseri ve multipl organ metastazı" hastalığından tedavi edildiği hastanede cumartesi günü hayatını kaybeden Erkaya'nın cenazesi, saat 15.30'da hastaneden alındı; çok sayıda asker ve güvenlik görevlisinin kontrolünde Levent Afet Yolal Camii'ne getirildi. İkindi namazının ardından cenaze namazı kılındı.

CEMAAT SIĞMADI
Cami İmamı Muzaffer Bedir'in kıldırdığı cenaze namazında, aralarında kadınların da yer aldığı kalabalık bir grup saf tuttu. Akit, Yeni Şafak, Zaman, Kanal 7, STV mensupları ise cenaze namazına alınmadı. Namazın ardından Güven Erkaya'nın naaşı, sınıf arkadaşları tarafından eller üzerine alınarak, bir süre cami avlusunda taşındı; top arabasına konuldu. Bu sırada cami avlusunda bulunanlar, Erkaya'nın naaşı geçerken alkış tuttular.

Erkaya'nın Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirilen naaşı, burada askerlerin omuzlarında kabrin başına taşındı.

Erkaya'nın tabutunun üzerindeki Türk Bayrağı'nın alınıp katlanarak, Erkaya ailesine teslim edilmesinin ardından Erkaya'nın naaşı oğlu Argun Erkaya'nın da yardımıyla kabre indirildi.

Güven Erkaya'nın kabrine ilk toprak oğlu Argun, eşi Gülden Erkaya, kızı Asuman Kıratlı ve damadı Kurmay Binbaşı Ardan Kıratlı tarafından atıldı.

'NAMAZINI DA KILARDI'
Erkaya'nın çocukları ve eşi tarafından mezara su döküldü. Törende izdiham yaşandı; cemaat camiye sığmadı.

Cenazeye katılan emekli Oramiral Vural Beyazıt, basında çıkan haberlere değinerek tepkide bulundu. Beyazıt, "Onlar dinci basın değil, ahlaksız basın. Güven Erkaya, Kur'an'ı onların çoğundan daha iyi bilirdi. Dini vecibelerini tam yerine getirirdi. Orucunu tutardı, zaten namazını da kılardı. Ama bunlar söylenecek şeyler değil. Söyletiyorlar. Onları şiddetle kınıyorum. Onların belasını Tanrı verecektir" dedi.

43 YILI ORDUDA GEÇTİ
1938'de Salihli'de doğan emekli Oramiral Güven Erkaya, 1952'de Deniz Lisesi'ne girdi. 1957'de Deniz Harp Okulu'ndan Asteğmen olarak mezun olan Erkaya, 1959'da donanmaya katıldı. Gaziantep Muhribi'nde uçaksavar subaylığı, atış kontrol subaylığı, seyir harekat subaylığı görevlerinde bulundu. 1968'de Deniz Harp Akademisi, 1970'te Silahlı Kuvvetler Akademisi ve 1972'de de İngiliz Kraliyet Deniz Kurmay Koleji'nden mezun olan Erkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargahlarında çeşitli görevlerde bulundu.

Erkaya, Kıbrıs Barış Harekatı Bronz Liyakat Madalyası ve TSK Üstün Hizmet Madalyası sahibiydi. 30 Ağustos 1997'de emekliye ayrılan Erkaya'ya, 30 Aralık 1997'de 'Büyükelçi' unvanı verildi. Erkaya, rahatsızlanmadan önce Boğazlarla ilgili Başbakanlık Başdanışmanlığı görevindeydi. Erkaya evli ve 2 çocuk babasıydı.

28 Şubat mimarı
Güven Erkaya, Türkiye tarihine, 28 Şubat kararlarıyla geçti. Erkaya, 28 Şubat komutanlarından sadece biri değil, kararların hazırlığında başı çeken isimdi.

28 Şubat 1997'de MGK toplantısında dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'a irticai tehditin boyutlarını ve hükümetin duyarsızlığını çok sert bir üslupla iletmişti.

YENİ BİR DÖNEM
MGK toplantısında alınan kararlar, yeni bir dönemin de başlangıcı oldu. Hükümet değişti, RP kapatıldı, RP Genel Başkanı Erbakan ve kurmaylarına siyaset yasağı geldi. İrtica ile mücadele için Genelkurmay Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın karargahının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de irticanın izini, başında Erkaya'nın bulunduğu Batı Çalışma Grubu sürmüştü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır