kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell hayatı cebe sokacak
Turkcell Türkiye'de mobil internet devrini başlatmaya hazırlanıyor. Yeni strateji cep telefonu, kablolu TV ve internet üçgeni üzerine kurulu

Turkcell Türkiye ve Amerika'da aynı anda halka açılmanın mutluluğunu yaşıyor. Bu doğrultuda yatırımlarına hız veren şirket, özellikle kullanıcılara internet, dijital yayın ve cep telefonunu birarada sunma hedefi üzerine yoğunlaşıyor. Turkcell'in hedefi, bölgesel stratejisi doğrultusunda çevre ülkelerin lider telekom operatörü olmak.

Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan ile Turkcell'in nereden nereye geldiğini ve stratejilerini konuştuk...

* Turkcell 6 yılda nereden nereye geldi?

Turkcell operasyonlarına 1994 Şubat sonunda başladı. 1994'te 64 bin abonesi, 90 çalışanı 40 bin dolarlık yatırımı vardı. 2000 yılı Mart sonu itibariyle 6.2 milyon abone, 2 bin çalışanı ve ve 3 milyar dolarlık yatırıma ulaştı. 6 sene içinde yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 149 oldu.

* Türkiye'de yatırımlar ne boyutta?

Türkiye'de şu anda kapasite olarak abonenin çok çok ilerisindeyiz. Data servislerine de başladık. Hızlı data, GPRS hizmetleri ile mobil internetin ilk adımı olan yatırımları da yaptık. Ağırlık yatırımımız yeni teknolojiler, sistemin yenilenmesi ve kapasite üzerine.

* 3 milyar dolarlık altyapı yatırımınız var...

Bu rakam artarak devam ediyor. Mart sonu hesabıyla abone başına 300 dolar yatırıyoruz. Geçen sene 3 milyon 100 bin abone aldık. Demek ki 900 milyon dolarlık yatırım sözkonusu. Bu sene Mart sonu itibariyle abone sayısı 700 gibi, o da 210 milyon dolar ediyor.

* Ne kadar dış yatırımınız mevcut?

1996 sonunda Azerbaycan'da şu an 230 bin abonesi olan Azercell'i açtık. 1997'de Gürcistan'da Geocell'i kurduk. 30 bin civarında abonesi var. Gürcistan'da GSM 1800 lisansı da bizde. 1999'da Kazakistan'da KCell'i açtık. Bugün 70 bin abonesi var. KCell'den sonra Kıbrıs geldi. Bu yıl Moldovya'da Moldcell'i kurduk. Dış yatırımlar 200-250 milyon dolara ulaştı.

* Hepsinin toplamıyla dünyadaki GSM operatörleri arasında yeriniz neresi?

Deutche, Vodafone gibi 10 kadar global operatör var. Biz bölgesel operatörler içinde, yani onlardan sonraki ilk yüzlük dilim arasında ilk 10 içine gireriz.

* Bölgeye yayılma stratejinizi internetle destekleyecek misiniz?

Azerbaycan'da Eylül'de Azeronline'ı kuruyoruz. Düşünce yapımız bir ucu GSM, bir ucu internet bir ucu da dijital olmalı. Türkiye'de bunu yaptık. Çevre ülkelere de yaymak istiyoruz.

* İnternetsiz olmuyor mu?

Yeni ekonomi şirketi gerekli altyapıyı kurarak olunuyor. Amaç interneti mobil internet portalına döndürmek. Bu m-ticarete girişte stratejik bir unsur.

* Yeni GSM lisansları geliyor. Bundan sonraki stratejini ne olacak?

Tabii pazar penetrasyonunda gelişme olacak. Fiyat rekabetinden çok kalite ve hizmet çeşitliliği üzerinde bir rekabet bekliyoruz.

* KDV ödemeniz gerektiği konusunda tartışmalar var. Bu konuda görüşünüz nedir?

Bize göre birincisi lisans satışı yapılmadı, lisans kiralaması yapıldı. Bunun için KDV olmamalı. KDV olsaydı o zaman istenmemiş bir KDV var. Bugün bunun istenip de bir de ceza ve faiz eklenmesi bize göre gerçekçi değil. KDV alınabilir, çünkü bu geliri etkilemez. Ama faizi, kusur payı gibi konularda hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Gerekli mercilere başvuracağız. Maliye ile uzlaşmaya gidilecek, gerekirse mahkemeye kadar gidip hakkımızı arayacağız. Sermaye Piyasası Kurallarına göre bugün için gerekli olan karşılıkları ayırdık.

Turkcell Almanya'da şirket satın aldı
Turkcell yurtdışı yatırımları konusunda her fırsatı değerlendiriyor. Aldığımız bilgilere göre şirket Almanya'da hizmet veren European Telekom Holding'in yüzde 60'ını satın aldı. Sabit hat taşıyıcısı olan bu şirket, abonelik vasıtasıyla ulusalarası konuşmalar yaptırıyor. Örneğin Deutche Telecom'dan toptan 'air time' alıyor ve abonelerine ucuza satıyor.

Turkcell'in iki ay önce Hollanda'da kurduğu bir başka şirket ise Fintur. Kurulma nedeni şirketlerin bünyelerinde bulunan dijital yayın, medya, kablolu yayın ve internet şirketlerinin içeriklerinin birleştirilmesi ve abonelere daha ucuza geniş içerik sağlanması.

Özlem AKSOY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır