kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Makarna sahipsiz kaldı
Türkiye'de kişi başına yıllık 138 kilo ekmek, 5 kilo makarna tüketiliyor. Oysa ekmeğin kilosunu 450 bin liraya, makarnanın kilosunu ise 200-400 bin lira arasında fiyatlara almak mümkün

Çinliler'in bulup İtalyanlar'ın geliştirdiği makarna, Türkiye'de aradığı ilgiyi bulamıyor. Kişi başına yıllık 138 kilogram ekmek tüketilen ülkemizde, kişi başına makarna tüketimi sadece 5 kilogram. Oysa makarnanın kalorisi ekmek, bulgur, pirinç, fasulye ve mercimekten daha yüksek. Protein olarak da bu ürünlerden daha zengin. Karbonhidrat oranı ekmekten fazla olmasına karşılık protein açısından ekmek, pirinç ve fasulye gibi ürünlerden daha zengin. Buna rağmen yılda 138 kilo ekmek, 12 kilo bulgur bulgur, 7 kilo pirinç, 5 kilo makarna tüketiyoruz.

EKMEKTEN DAHA UCUZ
Yıllık 1 milyon ton kapasitesi olan Türk makarna sanayi, belki de en zor günlerini geçiriyor. 1998 yılını 150 bin ton ihracatla kapayan makarnacılar, geçen yılı 28 bin ton ihracatla yetindi. Bu yıl ihracat konusunda henüz siftah yapmayan sektör, sadece 400 bin tonluk iç pazarın ihtiyacını karşılamak için yani, yüzde 40 kapasite ile çalışıyor.

Bütün umutlarını iç piyasaya bağlayan üretici, bütün kampanyalara rağmen iç tüketimi istediği seviyeye getirememekten şikayetçi.

Sektörde toplam 28 firma var. Kurulu kapasite çok yüksek olduğu için rekabet de o derece yüksek. Piyasada kilosu 150 bin liradan 600 bin liraya kadar makarna bulmak mümkün. Ancak hammadde hiç de o kadar ucuz değil. En iyi makarnalık buğday olan durum buğdayının kilosu 115 bin lira iken ekmeklik buğdayın fiyatı 100 bin lira. Buna rağmen ekmek makarnadan daha pahalı.

Bütün bunlar gözönüne alındığında makarna hem besin değeri, hem de fiyatı açısından Türkiye gibi bir ülkede oldukça tercih edilen bir ürün olması gerekirken, dünya sıralamasında oldukça gerilerde kalıyor.

İKİNCİ BÜYÜK ÜRETİCİ
Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Yavuz Omuroğlu, İtalya'dan sonra dünyanın en büyük makarna üreticisi olan Türkiye'de makarna tüketiminin düştüğünü belirtiyor. Omuroğlu, İtalya'da kişi başına 28.5 kilo makarna tüketildiğini belirterek, şunları söylüyor: "Bir porsuyon makarna ile hayatın devamı açısından önemli olan potasyum, magnezyum gibi vitaminlerin yüzde 20'sini almak mümkün. Ayrıca, bir porsiyon makarna günlük protein ihtiyacının yarısını karşılayabilir. Doğal olarak kolestrol içermeyen makarna diyet yapanlar için de ideal bir ürün. Enerji kaynağı açısından da oldukça zengin.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır