kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Japonlar hükümetten memnun
Koalisyon hükümeti oy kaybına rağmen mecliste çoğunluğu aldı. Ortaklar Başbakan Mori'yle devam kararı aldı. Meclise 35 kadın girdi

Japonya'da pazar günü yapılan erken genel seçimlerden Başbakan Yoshio Mori'nin Liberal Demokrat Parti'si zaferle çıktı. LDP, geçen seçimlere oranla oy kaybetmesine rağmen, iki küçük koalisyon ortağı ile birlikte 480 sandalyeli mecliste, 271 milletvekilliği kazanarak çoğunluğu elde etti. Koalisyon ortakları toplanarak Başbakan Mori'nin göreve devam etmesine karar verdi.

Yeni hükümetin 4 Temmuz günü oluşturulması bekleniyor. Ana muhalefetteki Demokrat Parti, 95 olan milletvekili sayısını 127'ye çıkardı. Yeni mecliste kadın milletvekillerinin sayısındaki artış dikkat çekti. 1947 anayasasının kabulünden bu yana en yüksek düzeye ulaştı ve meclise 35 kadın girdi. 14 Mayıs'ta ölen eski başbakan Obuchi'nin 26 yaşındaki kızı Yuko dameclise giren kadın milletvekillerinden oldu. Seçimlere katılım yüzde 60 gibi düşük bir oranda gerçekleşti.

Mugabe diktası zorda
Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ZANU-PF partisinin 20 yıllık diktasına son vermesi beklenen seçimlerde oy verme işlemi tamamlandı. Bu sabahtan itibaren oy sayımına başlanıyor. Kesin sonuçlar yarın açıklanacak. Seçim Kampanyası döneminde muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi'nin (MDC) üyelerine çeşitli baskılar uygulandı. Meclis'te 150 sandalyenin 30'unu Mugabe atıyor. Kalan 120 sandalye için yarışıldı. Zimbabwe'de Subat'tan beri yaşanan olaylarda en az 30 muhalefet üyesi öldü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır