kapat

27.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hastalıklar vız gelecek
DNA'nın sırrını çözmeyi başaran bilimadamları, bozuk genleri yenileriyle değiştirerek kanserden felce kadar tüm hastalıkları tedavi edebilecek

BİLİMADAMLARININ, DNA şifresini çözmesiyle birlikte yıllardır bir türlü çare bulunamayan kanser, felç, kalp krizi ve şeker hastalığı gibi onlarca rahatsızlık tarihe karışacak. Hastalığa yol açan bozuk genler tek tek tespit edilip, sağlıklı genlerle değiştirilecek. Piyasaya sürülecek yeni nesil ilaçlar da direkt olarak genlere müdahale edecek, DNA'daki tüm bozuk bölümleri onaracak. Zararlı genleri de yenileyecek olan bu yeni ilaçlar, olası hastalıkları bir daha ortaya çıkmayacak şekilde tedavi edecek.

YAŞLANMAK DA YOK!
GEN haritası kullanılarak, ilk aşamada her yıl pekçok insanın ölümüne neden olan hemofili (kan pıhtılaşması), kanser ve sistik fibrosis (akciğer hastalığı) hastalıkları için tedavi yöntemleri geliştirilecek. Öte yandan DNA şifresinin çözülmesiyle birlikte yaşlılık genlerinin çoğu da tespit edildi. Bunların birbiriyle etkileşimi ve çalışma prensibi ortaya çıkarılınca ebedi gençliğin yolu açılmış olacak. Ayrıca bu dev buluş sayesinde bebeğinizin göz ve saç rengini, hatta IQ'sunu belirleyebileceksiniz.

SIRADA ÖLÜMSÜZLÜK VAR
2050'yi görebilen 100 yıl yaşayacak

Amerİkan Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü'ne göre, 25 yıl içinde tedavisinde güçlük çekilen birçok hastalık tamamen ortadan kalkacak, böylece insan ömrü uzayacak.

2002-2003: İnsan DNA'sının şu an taslak durumunda olan çözümlenmiş şifresi, hiçbir eksiği olmaksızın en geç 2003'te hazır olacak.

2002-2010: Diyabet, felç, hemofili ve kalp krizine karşı ilk genetik tedavi yöntemleri geliştirilecek. Kişinin yakalanacağı hastalıkların dökümünü yapan özel makineler geliştirilecek.

2015: Kanser artık kolayca tedavi edilebilecek.

2025: Ana-babadan geçen kalıtsal hastalıklar gen tedavisiyle giderilecek. Özellikle sistik fibrosis (akciğer hastalığı), kan kanseri tarih olacak.

2050: Bütün hastalıklar daha ortaya çıkmadan yıllar önce tespit edilip giderilecek. Özellikle Batı'da gen tedavisi çok yaygınlaşacak. Ortalama insan ömrü 95 yıla çıkacak.

'Leo'nun da ömrü uzadı'
Bill Clinton, ortak açıklama yaparken Tony Blair'e şöyle seslendi: Artık küçük oğlun 25 yıl fazla yaşar

DNA molekülünün 3.1 milyarlık baz çiftinin yüzde 97 oranında deşifre edilmesi dünyada yankı uyandırdı. Tüm televizyonlar dün yayınlarını bu konu üzerine kurarken, gazeteler buluşu manşetten verdi. 21'inci yüzyılın bu büyük keşfi için ABD Başkanı Bill Clinton ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ortak açıklama yaptılar.

'BÜYÜK GÜN'
Tony Blair, Washignton'daki resmi törene, Londra'dan uydu bağlantısıyla katıldı. "Bu tıp dünyasını kökten değiştirecek bir buluştur. Tanrı'nın yaşamı yarattığı dili bugün öğreniyoruz" diyen Bill Clinton, doktorların da bu buluş doğrultusunda baştan eğitilmesi gerekeceğini söyledi. Clinton, Tony Blair'in geçen ay dünyaya gelen oğlu Leo için "Hayatı en az 25 yıl uzar artık" deyince salondakileri kahkahaya boğdu. Clinton sözlerini şöyle noktaladı: "Aptalca şeylerle uğraştığımız için güzel şeylerin farkına varmıyoruz. Bugün büyük bir gün. Gen haritasıyla insanların hayatı hem uzuyacak hem renklenecek. Artık 50 yaşında da âşık olabileceğiz"

Buluşun gerçekleşmesinde işbirliğinin oynadığı role değinen Blair de "Bu proje, bilimin bizi nasıl geleceğe taşıdığını gösteriyor" diye konuştu.

2 gün önce baldızını kanserden kaybeden projenin ABD başkanı Francis Collins ise konuşmasıyla herkesi üzüntüye boğdu. Collins, ''Onu kurtaramadık. Ancak bundan sonraki nesilleri kurtarmak için çalışacağız'' dedi.

Yarım asırda ancak çözüldü
AçIlImI dezoksiribonükleik asit anlamına gelen ve kromozomları meydana getiren başlıca madde olan DNA'nın varlığı, 1920'li yılların sonlarına doğru keşfedildi. O yıllarda kalıtıma yön veren temel rolün çekirdek proteinlerine ait olduğu, DNA'nın ise sadece çekirdekler arasında tampon görevi gördüğü tahmin ediliyordu. 1928'te Griffith, nükleik asidin gerçek işlevini bulma yolunda önemli adımlar attı.

YAPISI 1953'TE SAPTANDI
Her canlıda farklı özellikler gösteren ve bu özelliği dolayısıyla biyolojik kimlik olarak nitelendirilen DNA'nın yapısı ise, 1953 yılında F. Crick ve J. D. Watson tarafından tespit edilip açıklandı. 1961 yılında DNA'nın genetik şifresini çözmek için çalışmalar yapan ve önemli gelişmeler kaydeden Amerikalı bilimadamları, sonunda, 1920'lerden bu yana merak konusu olan DNA bilmecesini çözmeyi başardı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır