kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Program neden borsa bağımlısı?

Borsa bu hafta başından beri bir kaç olayın etkisinde geriliyor. Piyasayı düşüren etkenlerin başında Turkcell'in halka arzına hazırlık geliyor. Turkcell hissesi almak isteyenler nakite geçiyor. Bazı bölgelerde elektrik dağıtımının özel sektöre devredilmesinin iptal edilmesi ikinci etkeni oluşturdu. Hükümetin ortağı ANAP'ın genel başkanına ikinci kez Yüce Divan yolunun açılması da piyasayı vuran üçüncü faktör oldu.

* Merkez sağa çelme - Yüce Divan olayının tekrarlanması ve içine DYP Genel Başkanı'nın da dahil edilmesi, radikal sağın merkez sağa çelme takması olarak yorumlanabilir. Merkez sağı yıpratmaya dönük olarak algılanabilecek böyle bir siyaset hamlesi ile gündeme gelebilecek ara seçime hazırlık da yapılıyor olabilir.

* Sukünet dönemi bitti - Son gelişmeler hükümetteki bir yıllık sukünet döneminin geride kaldığını, gündeme siyasi manevraların daha fazla geleceğini düşündürüyor. Bunun mali piyasalara ve özellikle borsaya etkisi ise olumsuz. Halbuki ortaya çıkan son ekonomik veriler de, yürütülmekte olan anti enflasyon programının sermaye piyasalarına ne kadar bağımlı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu piyasalar siyasi istikrarsızlıktan bire bir olumsuz etkileniyor.

* Dış kaynağın önemi - Son yayımlanan ödemeler dengesi, dış kaynak girişinin ne kadar önemli hale geldiğini gösteriyor. Üç aylık cari işlemler açığı 2.5 milyar dolar. Aynı açığın devamı halinde yılda 10 milyarlık bir rakama ulaşılıyor. Milli gelire göre tolore edilebilir açık oranı yüzde 3 ve bu da yaklaşık 6 milyar dolarlık bir rakam.

* Borsanın önemi - Dış açığın daraltılmasının en etkili yolu ülkeye sermaye girişinden geçiyor. Borsa ekonomik programa en çok bu noktada gerekli. Sadece sermaye çekmesi değil, aynı zamanda özelleştirmeyi kolaylaştırdığı için de, borsa önemli. Borsa yeterince güçlü değilse, Erdemir, THY, Petkim'in özelleştirilmesi zor. Yabancılar neden gelip bu hisselerden alsın ki? Hatta yabancı borsaların kötüye gitmesi de programın uygulanmasını zorlaştırıyor. Dış piyasada değer kaybeden telekom hissesi Türkiye'de blok satışa sunulan Türk Telekom'un değerini de etkiliyor.

* Siyasetçinin çelişkisi - Sermaye piyasası ödemeler dengesine yapacağı olumlu katkı ve özelleştirmeye katacağı ivme nedeniyle uygulanmakta olan ekonomik program için belirliyici bir konumda. Ancak politik hamleler siyasi istikrarsızlığın tohumlarını atarak borsayı ve dolayısıyla enflasyonu düşürücü programı da baltalıyor.

Bu nedenle de siyasetçi siyaset yaparken, ekonomide bindiği dalı keser duruma düşüyor.

Sonuç - "Ay ışığında ceviz silkelenmez"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır