kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Bazı vergi yasalarında değişiklik yapılıyor

Önümüzdeki haftalarda, bazı vergi yasalarında değişiklik yapılacak. Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca da uygun görülen bu değişiklikler, sırasıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Genel Kurulu'nda görüşülüp, kabul edildikten sonra yasalaşacak.

BİREYSEL EMEKLİLİĞE DESTEK
Yapılacak değişiklikle bireysel emeklilik sistemine katılım teşvik ediliyor. Böylelikle, bireysel emeklilik sisteminin kurulmasından beklenen faydaların gerçekleşmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Yeni düzenleme ücretlilerin, kendisi, eşi ve küçük çocukları için bireysel emeklilik sistemine ödediği tutarın, ücretlinin vergi matrahından indirilmesine olanak sağlıyor. Ancak, indirilecek tutarın; aylık ücretin yüzde 10'unu, asgari ücretin de yıllık tutarının yarısını aşmaması öngörülüyor. Ücretlilere tanınan bu kolaylıktan, beyannameli vergi mükelleflerinin de yararlandırılması benimseniyor. Ancak, emeklilik hakkı kazananlara yapılan ödemeler, "menkul sermaye iradı" sayılıyor ve belli tutarı aşan kısım gelir vergisine tabi tutuluyor.

Kurumlar Vergisi'nin "istisnalar" maddesinde yapılan değişiklikle de "emeklilik yatırım fonlarının, portföy işletmeciliğinden doğan kazançları" vergiden istisna edilmekte. Ayrıca her türlü işlemlerin ve düzenlenen kağıtların, damga vergisinden, istisna tutulmasına olanak sağlanıyor.

YATIRIM İNDİRİMİ STOPAJI
Tasarıda yeralan düzenlemelerden biri de, "yatırım indirimi stopajı" ile ilgili. Sabah okurları anımsayacaktır, son iki ay içinde ısrarlı olarak vurguladığımız bir husus vardı. O da; yatırım indiriminden stopaj yapılacağı-nın "yasaya açık bir şekilde yazılması" ile ilgiliydi. Aksi halde, 2000 yılı gelirleri, 2001'de beyan edildiğinde, yine vergi alınamayacak ve 600 trilyonluk gelir kaybı olacaktı.

Hazırlanan tasarıda bu doğrultuda düzenleme yeralıyor ve Gelir Vergisi Yasası'nın 94. maddesinin 6. bendinin (b/ii) alt bendinde; yatırım indiriminin stopaja tabi tutulacağı, parantez içinde belirtiliyor. Böylelikle, geçmişte kararname ile yapılan hukuka aykırı düzenleme, ısrarla önerdiğimiz gibi, "yasa ile yapıl-mak suretiyle" hatadan "geri adım" atılıyor.

Yeni düzenleme, Danıştay 4. Dairesi'nin; mevcut Yasa'ya göre, yatırım indiriminden stopaj yapılmayacağına dair Kararı'nda kabullenildiği anlamına geliyor. Kuşkusuz, çıkacak olan Yasa'nın, geçmiş yıl kazançlarına uygulanması sözkonusu olamayacak.

DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
* Banka ve sigorta şirketlerinin, kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada, çıkardıkları hisse senetlerinin, itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılması sonucu, kendi lehlerine kalan paralar;

* Emeklilik, hayat sigortaları ile ihracata ait nakliyat sigortalarında, sözleşme ve poliçe üzerinden alınan paralar;

* Emeklilik yatırım fonlarının, sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar; BSMV'den müstesna tutuluyor.

Köy tüzel kişiliklerince, köyde ikamet edenlere yapılan perakende içme suyu teslimleri de, KDV'den müstesna tutuluyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır