kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Hazır gençler dururken THY'ye giren torpilliler kim?...

Genç pilotlarımız, 5 yıllık zor bir eğitimi başarıyla tamamlayarak, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun Pilotaj Bölümünü 1999 yılında bitirdiler. 1998 yılında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun aldığı 432 sayılı "Türk Sivil Havacılığını Geliştirme" konulu kararında, Anadolu Üniversitesi Pilotaj Bölümü mezunlarının istihdam edilmesinin desteklenmesi ve pilotaj eğitimi için yurt dışına eleman gönderilmemesi karara bağlandığı halde, Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye niteliğinde aldığı bu karardan yaklaşık 2 ay sonra, Türk Hava Yolları bu kararın aksine 28 üniversite mezunu kursiyeri yurt dışına (Embry Riddle University), 6 kursiyeri de Anadolu Üniversitesi'ne pilotaj eğitimi alması için gönderdi.

İşin tuhaf tarafı pilotaj eğitimi almaları için gönderilen bu kursiyelerlerin bir havacılık bilgi ve deneyimi olmaması, ağırlıklı olarak mühendislik bölümü mezunu olmaları tuhaf değil mi?... Kursa gönderilenler aynı zamanda THY'dan maaşlarını almaya devam ettiler. Yani Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümünü bitiren çocuklar iş beklerken, kişi başına maliyeti 100 bin Doları bulan bu kursa, ensesi kalınların, Bakan tanıdığı torpili olanların çocukları gitti. Gittiler gitmesine de yurt dışında pilotaj eğitimi alıpta geri dönenler hala göreve başlayamadılar. Ama Amerika'dan aldıkları lisanslarla hala THY'da uçamıyorlar. Türk Hava Sahasında uçmaları için pilotların sertifikalarını Türk Sivil Havacılığının onaylaması gerekiyor. Yani bir sınava daha girmeleri gerekiyor. Bu torpilli kursiyerler bu sınava da girdiler ancak başarılı olamadılar. Onca masraf ve milli servet havaya gitti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet parasıyla pilot yetiştiren bir okul daha yok. Her biri için milyon dolarları bulan harcamalarla, sayılı pilot adayı yetişmesine rağmen torpillilerin, ensesi kalınların ve ricacılar yüzünden, okullarını başarıyla bitirmiş göreve hazır pilot adaylarımız kahve köşelerinde iş bekliyor. Oysa okulunu başarıyla bitirmiş bu çocukların pilotaj eğitimi için devletin yaptığı yatırım ve harcamalar da trilyonları bulmaktadır.

Öğleyse neden kurdunuz bu okulu?... Madem sırf torpilli ve ensesi kalınların çocukları yaralanacaktı, okulunu başarıyla bitirip, artık devlete beş kuruş maliyeti olmayan, aldıklarının karşılığını vermek için görev bekleyen bu gençler kahve köşelerinde süründürecektiniz de ondan mı?... Verdiğiniz bu eğitim, babalarının uçaklarını uçurmaları için mi?... Bana bir cevap verin...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır